Wat is aftershave en wat zijn de voordelen?

Baardverzorging
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Aftershave: de meeste mannen hebben het wel in hun badkamerkastje staan. Het product is speciaal ontwikkeld voor de net geschoren huid. Die kan door het scheren branderig zijn gaan aanvoelen en kleine wondjes hebben opgelopen. Omdat de poriën van je huid door het scheren ook meer geopend raken dan gewoonlijk, is het belangrijk om je huid goed te ontsmetten. Tot slot heeft een aftershave een lekkere geur, waardoor je je na het gebruik ervan optimaal fris voelt.

Verzachten, ontsmetten en verfrissen: zo kun je de pluspunten van aftershave dus kort samenvatten. De Baardman zet de voordelen nog eens overzichtelijk voor je op een rijtje. Scheer je je regelmatig en gebruik je geen aftershave? Dan weet je na het lezen van dit artikel dat het tijd wordt om daarin verandering aan te brengen!

Het verschil tussen aftershave, parfum en eau de toilette

Voordat ik dieper op de voordelen van aftershave in ga, wil ik eerst nog even verduidelijken wat het verschil met eau de toilette en parfum is. Ik zet het voor je op een rijtje:

  • Eau de toilette: eau de toilette is een lekker geurtje, maar een stuk lichter dan parfum. Je kunt het prima dagelijks gebruiken. Vaak spuit men eau de toilette vaker dan één keer op. 
  • Eau de parfum: de geurbestanddelen van eau de parfum zijn geconcentreerder, namelijk het dubbele tot wel het vierdubbele van eau de toilette. Daarom ruikt deze geur intenser en blijf je deze ook langer ruiken. 
  • Aftershave: heeft het laagste percentage geurbestanddelen, namelijk maximaal vier procent. Je gebruikt het na het scheren. Aftershave blijft net als eau de cologne maar een beperkte tijd ruikbaar.

1. Aftershave herstelt de huid

Wist je dat scheren behoorlijk stressvol is voor je huid? Om deze zo snel mogelijk te laten herstellen, maak je gebruik van aftershave. Daarmee sluit je de poriën van je gezicht. Je voorkomt zo dat vuil makkelijk binnendringt en vermindert op die manier de kans op bijvoorbeeld puistjes. De ontsmettende bestanddelen van aftershave helpen daar extra bij. De verkoelende stoffen zorgen er op hun beurt voor dat je minder last krijgt van dat vervelende, branderige gevoel. 

Hoeveel schade het scheren aan je huid toebrengt hangt grotendeels af van de verzorging, maar ook van het apparatuur dat je gebruikt. Kies daarom voor de beste scheerapparaten, scheermesjes, trimmers en/of safety razors.

2. Aftershave ruikt lekker

Ondanks dat aftershave na een uur of twee nog nauwelijks ruikbaar is, wordt het toch vaak gezien als een soort mannenparfum. Toch geeft het je die gewenste frisheidsboost na een scheerbeurt. Bovendien kun je aftershave en parfum van dezelfde geurtonen met elkaar combineren om het effect van beide te versterken. 

3. Hydratatie

Wie kent het gevoel nu niet, die droge, trekkerige huid na een scheerbeurt? Het ontstaat doordat je vochtbalans even van slag is. Hydrateren is dan dé oplossing. Ook die functie dient aftershave. De oliën van de aftershave brengen vocht in. Zo reken je af met dat vervelende gevoel én zorg je ervoor dat je huid in een goede conditie blijft. 

Beginnen met het gebruiken van aftershave

Dat je aftershave móet gebruiken is een misvatting. Dat neemt echter niet weg dat het een goede keuze is om dat wel te doen. Overweeg je ermee te beginnen? Vraag in een winkel dan gerust om de mogelijkheden en de manieren waarop je een aftershave eventueel met je parfum kunt combineren.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer over Baardverzorging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *