Na het uitbrengen van mijn TOP-5 met de beste safety razors, dacht ik: laat ik eens een blogartikel schrijven over vele vragen die in Google gesteld worden over Safety razor mesjes. Als beginner schuine streep tiener of iemand die zijn hele leven een scheerapparaat of een trimmer heeft gebruikt, heerst er veel onduidelijkheid over safety razors en dat is begrijpelijk.
In dit blogartikel lees je je in over safety razors, wat het precies is en waarom je er één zou gebruiken.
Ook vertel ik meer over het gebruik ervan en hoe vaak je de mesjes moet vervangen (ook niet geheel onbelangrijk).
Wat is een safety razor?
Een safety razor, ook wel een krabbertje of een veiligheidsscheermes genoemd, is een scheermes waarbij het snijvlak recht op het handvat staat. Dit is de uitleg van Wikipedia en ik kon het zelf niet beter verwoorden. Het snijvlak is omgeven door een of twee metalen elementen om de huid te beschermen – doet noemen we een vlindersluiting of een gesloten kam.
Om een safety razor te kunnen gebruiken dien je metalen scheermesjes te kopen. Deze mesjes zijn universeel, dus deze kun je van verschillende merken kopen.
Een safety razor is eigenlijk de “veilige” opvolger van het ouderwetse scheermes, dat ook wel een open scheermes of het klassieke scheermes wordt genoemd. Dit is een scheermes dat als sinds het einde van de 17e eeuw gebruikt wordt. Het mes bestaat uit een handvat die je uitklapt voor iedere scheerbeurt. Je slijpt het scheermes bij met een strijkriem, maar tegenwoordig heb je veel klassieke scheermessen waarbij je het mesje – net als bij en safety razor – gewoon kunt vervangen.
Waarom een safety razor?
Er kunnen verschillende redenen zijn om een safety razor te gebruiken.
- Het is mannelijker! Just saying..
- Goedkoper: je betaalt een keer 10 tot 60 euro voor een safety razor handvat en kunt hiermee jaren vooruit. Wél dien je de losse mesjes aan te schaffen, deze kosten gemiddeld 10 tot 50 cent per stuk.
- Duurzamer: een safety razor gebruikt geen stroom en je vervangt – anders dan bij bijv. Gillette scheermesjes – alleen de metalen mesjes.
- Gladder resultaat: door de scherpe metalen mesjes worden de haartjes kort afgesneden.
- Minder vaak scheren: door het gladde scheerresultaat hoef je minder vaak te scheren
- Hygiënischer: de verwisselbare mesjes zijn zo goedkoop dat je ze na 1 – 2 scheerbeurten weggooit. Je gebruikt dus elke keer een schoon mesje, iets wat niet altijd het geval is bij een scheerapparaat (daarvan vergeten we nog wel eens de scheerkop schoon te maken) en bij scheermesjes van bijv. Gillette.
Hoe gebruik je de safety razor?
Bij het gebruik van een safety razor komt een beetje handigheid kijken. Dit krijg je vanzelf, door vaak genoeg te oefenen. Je krijgt het mooiste scheerresultaat door de hoek van het mes 30 graden op de huid te plaatsen. Trek de huid strak met je vrije hand of gebruik je gezichtsspieren en beweeg de safety user met één beweging in de richting van de haargroei. Voordat je begint met scheren doe je er goed aan je huid nat te maken met lukewarm water en een beetje scheerschuim te gebruiken.
Een aantal dingen om rekening mee te houden:
- Als beginner is het beter om niet tegen je de richting van de baardhaartjes in te scheren. Dit kan voor een geïrriteerde huid zorgen.
- Laat het mesje het werk doen. Druk niet te hard op de huid.
- Houd het handvat niet te stevig vast, maar “met gevoel”
Vergeet niet mijn favoriete scheerkwast te gebruiken in combinatie met een goede scheergel. Ook een goede scheerspiegel is erg handig en dus een aanrader!
Hoe vervang je het safety razor mesje?
De onderstaande afbeelding legt duidelijk uit welke stappen je dient te ondernemen om een nieuw mesjes te installeren. Deze afbeelding heb ik gestolen van Oceonics.
- Stap 1: Verwijder het oude mesje. Pak de vlindersluiting (= het bovenstuk) aan de zijkant vast, zodat je jezelf niet in je vingers snijdt. Draai de vlindersluiting rond en verwijder het bovenstuk.Haal de onderdelen uit elkaar en verwijder het oude mesje.
- Stap 2: Plaats de “schroef” van de vlindersluiting in de opening van het nieuwe mesje.
- Stap 3: sluit de onderkant van het bovenstuk op het mesje door deze erop te draaien.
- Stap 4: Schroef de vlindersluiting weer op de handgreep.
Welke mesjes voor safety razor?
Wanneer je een safety razor voor het nieuw koopt, krijg je vaak een aantal mesjes meegeleverd. Als deze eenmaal op zijn kun je de mesjes van hetzelfde merk kopen of mesjes van een ander merk kopen. De mesjes zijn universeel. Waar je vooral naar moet kijken, is de scherpte.
Hoe scherper de mesjes hoe langer ze meegaan, ook zorgen scherpe mesjes ervoor dat je huid minder snel irriteert. Bij een safety razor kies je altijd voor double edges blades. Deze mesjes snijden van twee kanten.
Hoe vaak mesje vervangen Safety Razor?
Dit verschilt per merk. Als je hele scherpe mesjes koopt kun je hier wel 3 – 4 scheerbeurten mee doen. Vaak zijn deze mesjes ook iets duurder. De scherpste en beste mesjes naar mijn mening zijn die van Astra, die vind je hier. Deze zijn ook nog eens spotgoedkoop met een prijs van 12 cent per unit!
Wel wil ik je meegeven dat het belangrijk is de mesjes op tijd te vervangen. Bij botte mesjes is de kans op wondjes en irritatie groter en bovendien is het onhygiënisch om mesjes te lang te gebruiken. Ik gooi ze vaak al naar 2 scheerbeurten weg!
Safety razor ervaringen
De meeste mannen hebben goede ervaringen met het gebruik van safety razors. Deze mesjes zijn goedkoop, hygiënisch en geven het gladste scheerresultaat. Wél vergt het wat oefening, maar als je vader het kan dan kan jij het ook!
Conclusie: wel of geen safety razor kopen?
Mocht je besloten hebben dat je een safety razor wilt proberen. Dan zou ik eens een kijkje nemen in mijn TOP 5 met de beste safety razors. Ik zou dan voor de goedkoopste gaan (zie beste koop in mijn test), deze kost iets meer dan een tientje en dus geschikt om eerst eens te kijken of het iets voor je is.
Houd je van gemak dan past een scheerapparaat wellicht beste bij je. Het probleem is dat je dan wel enkele honderden euro’s kwijt bent voor een goed scheerapparaat. Een andere optie zijn scheermesjes, maar deze zijn in gebruik duur en bovendien minder duurzaam, omdat de mesjes deels van plastic zijn.
Gebruik na afloop tijd een beetje aftershave om irritatie na het scheren te voorkomen!
Hoi, ik ben Sander!
De Baardman
Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!
Leave a Reply