Hoe moet je je baard kammen? 5 tips

Baardverzorging
Sander van de BaardmanDoor De Baardman
Bijgewerkt op 31 May 2023

Er bestaan meer dan genoeg redenen om een baard te laten groeien. Veel mannen kiezen ervoor omdat het trendy en de ultieme vorm van mannelijkheid is. Bovendien zien vrouwen een man met een mooie, volle baard als gezond en sterk. En dus aantrekkelijk! Bovendien beschermt je baard je ook nog eens tegen invloeden van buitenaf. Neem uv-straling als voorbeeld. Van een baard profiteer je echter alleen wanneer je deze goed verzorgt. Daarom geef ik je 5 tips om je baard te kammen.

Kammen en de overige stappen van baardverzorging

Voordat ik overga tot de tips, wil ik je nog even kort vertellen welke plaats het kammen van je baard inneemt in het verzorgingsritueel. Ik heb de stappen hieronder op een rijtje gezet:

  1. Indien nodig trim je je baard om deze in het juiste model en op de gewenste lengte te houden.
  2. Was je baard met water en een goede baardshampoo. De natuurlijke oliën hydrateren je huid, wat ook de haargroei ten goede komt.
  3. Droog je baardhaar.
  4. Doorkam je baard zorgvuldig. Je stimuleert zo ook de haargroei en weet je baard in het door jou gewenste model te brengen.

Lees ook: overzicht met alle essentiele baardverzorgingsproducten.

1. Gebruik een houten baardkam

Baardkammen bestaan in alle soorten en maten. Je doet jezelf en je baard er een groot plezier mee door een houten variant te kiezen. Plastic baardkammen veroorzaken vaak een statische elektriciteit waardoor je baardhaar er juist warrig uit kan gaan zien. Dat doet je look geen goed! Hout is een natuurlijk materiaal dat je zulke problemen niet oplevert. Heb je dichte haargroei en dus een volle baard? Kies dan voor een houten baardkam waarvan de tanden wat verder uit elkaar staan. 

2. Kam je baard dagelijks

Ook door je hoofdhaar haal je dagelijks een kam of een borstel. Dus waarom door je baardhaar niet? Je baardhaar kammen kan op elk moment van de dag. Probeer dat maximaal vier keer te doen. Net als voor je hoofdhaar geldt, dat kammen de haargroei kan bevorderen omdat je er de haarzakjes mee stimuleert. Kam je te vaak, dan kun je je haar beschadigen en de groei ervan juist vertragen. Je hoeft de baardkam telkens maar een paar keer door je baard te halen om het gewenste effect te bereiken.

3. Kam met de richting van je baardharen mee

Je baard kammen doe je altijd in de richting van je haar. Begin met je kam dus bovenaan en maak voorzichtig kambewegingen naar beneden. Constateer je tijdens het kammen veel ‘verdwaalde’ haren? Dan is dat een teken dat het tijd is om je baard gaan trimmen

4. Kam je baard alleen als hij droog is

Zeker wanneer je een langere en/of vollere baard hebt, is het je waarschijnlijk wel opgevallen dat die tijdens het wassen een stukje zwaarder wordt. Onder invloed van water wordt je haar namelijk poreus. Daarom neemt het water op en wordt het gewicht groter. Omdat nat haar poreus is, is het ook vatbaarder voor beschadigingen. Tijdens het kammen kan je baardhaar daardoor sneller afbreken. Zorg er daarom altijd voor dat je baard droog is voordat je deze kamt. Kun je écht niet wachten tot je baardhaar droog is? Gebruik dan op zijn minst een grove kam. 

5. Kam voorzichtig en gebruik eventueel baardolie

Des te langer en voller je baard wordt, des te groter het risico op klitten ontstaat. Kom je die tijdens het kammen tegen? Zet dan niet te veel kracht! Het trekken aan je baardharen kan ertoe leiden dat je ze zelfs uittrekt. Doe je dat regelmatig, dan steven je na enige tijd af op een flink uitdunnende baard. Begin bij vervelende klitten altijd onderaan in je baard en kam, telkens wanneer je een stukje hebt ontward, weer rustig verder naar boven.

Zeker in het geval van klitten is baardolie een uitkomst. Dankzij dat product, wat in feite een conditioner is, glijd je met je baardkam makkelijker door je haren heen. 

Je baard kammen: voorwaarde voor een mooie, gezonde baard

Een baard laten staan om zo elke ochtend lekker veel tijd te besparen? Zo simpel ligt het niet! Alhoewel je niet meer hoeft te scheren, vergt een baard alsnog de juiste aandacht en verzorging. Het kammen van je baard maakt daarvan een belangrijk onderdeel uit. Je kunt daarmee beginnen wanneer je een baard van ongeveer drie maanden hebt gerealiseerd.