Je baard kleuren: hoe doe je dat?

Baardverzorging
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Heeft jouw baard geen egale kleur? Wordt je baard steeds grijzer en vind je dat je daardoor ouder lijkt dan je je eigenlijk voelt? Of heb je gewoon eens zin om met wat nieuws te experimenteren? Het kleuren van je baard wordt steeds gewoner. Hoe je dat aanpakt? De Baardman vertelt het je!

Kun je iedere baard kleuren?

In principe kun je iedere baard kleuren, maar wanneer je je baard erg kort houdt, zijn je inspanningen van korte duur. Doordat je je baardhaar regelmatig terugtrimt, blijft er van de baardverf nog maar weinig zichtbaar. Daarom luidt het advies om je baard te kleuren wanneer deze 2,5 centimeter of langer is. Dit zorgt voor een maximaal zichtbaar resultaat en een kleuring die beter wordt vastgehouden. 

Welke verf gebruik je voor het kleuren van je baard?

In theorie zou je gewone haarverf kunnen gebruiken voor het kleuren van je baard. Omdat de huid van je gezicht veel gevoeliger is, kan deze echter anders reageren. Het beste kies je dus voor een speciale baardverf. Deze verf groeit niet uit, maar vervaagt.

Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Want zeg nu zelf: uitgroei in je baard ziet er op zijn minst toch een beetje opmerkelijk  uit? Speciale baardverf is bovendien ook wat dikker en gemakkelijker om aan te brengen. 

Welke kleur kies je?

Voor het gemak ga ik ervan uit dat je een zo natuurlijk mogelijk resultaat voor ogen hebt. Dat behaal je door voor een baardverf te kiezen die zo dicht mogelijk bij je natuurlijke haarkleur ligt. Als vuistregel kun je onthouden dat je er maximaal twee tinten van afwijkt. Dit komt ook omdat je je de eigenlijke kleur van je baardharen nooit helemaal kunt verbergen.

Kies je een te donkere kleur? Dit kan je gezicht een harde uitstraling geven. Heb je van jezelf donker haar? Kies dan het liefst voor een donkerbruine baardverf in plaats van zwart. Een te lichte kleur kan op zijn beurt weer zorgen voor een bleker ogende huid en een minder sprekende uitstraling. Blijf dus ook met een lichte baard dicht bij je eigen kleur. 

Je baard kleuren: de voorbereiding

Als Baardman geloof ikzelf in vooral natuurlijke ingrediënten en vooral voorzichtig gebruik. Natuurlijk is het lang niet altijd mogelijk om producten van natuurlijke oorsprong te gebruiken. Ook bij het verven van je baard is dat het geval. Des te belangrijker is een goede voorbereiding. Een van de belangrijkste tips is je baard voorafgaand aan het verven niet te wassen. Dit zorgt er namelijk voor dat de verf zich beter zal hechten én dat je huid en baardharen minder onder de behandeling hebben te lijden.

Je baard van tevoren kammen is wel raadzaam (dit zijn de beste baardkammen). Stof en achtergebleven deeltjes verwijder je op die manier efficiënt. Ten derde is het verstandig om een laagje vaseline rondom je baard te smeren, om zo te voorkomen dat de baardverf zich aan de huid om je baard hecht. 

Wat voor een kwast gebruik je voor het kleuren van je baard?

Koop je een speciale baardverf, dan krijg je daar meestal een kwastje bij. Een gewone haarverfkwast is veel te groot om deze precisieklus mee uit te verven. Met zo een kwast ontkom je er niet aan dat delen van je gezicht onbedoeld meegekleurd worden. Beschik je niet over een baardverfkwast? Neem dan een tandenborstel om de verf aan te brengen. 

Het stappenplan voor het kleuren van je baard

Heb je behoefte aan een concreet stappenplan voor het verven van jouw baard? Hieronder heb ik alles kort op een rijtje gezet.

  1. Lees de instructies op de verpakking van de baardverf, zodat je weet hoe je te werk moet gaan.
  2. Bevat de verpakking zowel een basiskleur als een kleurontwikkelaar? Meng deze dan met elkaar voordat je aan de slag gaat. Dit zal ook op de verpakking staan aangegeven.
  3. Breng de verf rustig aan in je baard door de kwast heen en weer te bewegen.
  4. Laat de kleur intrekken. Op de verpakking staat aangegeven hoe lang je daarvoor de tijd moet nemen.
  5. Spoel je baard onder lauwwarm water uit en dep droog met een schone handdoek.
  6. Was je geverfde baard de eerstkomende twee dagen niet.

Hoe is het resultaat?

Ben je tevreden? Gefeliciteerd! De eerstkomende weken loop jij rond met een baard om trots op te zijn. Is je baard naar jouw smaak te donker uitgevallen? Was deze dan meteen met baardshampoo. Vind je hem juist te licht? Dan kun je het bovenstaande stappenplan direct herhalen. 

Baardverf testen voor gebruik

Met mijn tips probeer ik baardverzorging voor jou leuker en efficiënter te maken. Natuurlijk is het te allen tijde belangrijk om vooral verantwoord te werk te gaan. Zo ook wanneer je je baard gaat kleuren. Sommige baardverven kunnen net als haarverf een allergische reactie opwekken.

Test de verf dus eerst altijd op je huid, bijvoorbeeld aan de binnenkant van je onderarm. Hebben zich na 48 uur geen allergische reacties voorgedaan? Dan kun je met een gerust hart aan de slag met het kleuren van je baard!

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer over Baardverzorging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *