Baard overloop, hoe maak je zelf een fade?

Baard Trimmen
Bijgewerkt op 07 Jun 2024
Inhoudsopgave

Een baard overloop, ook wel fade genoemd, is de geleidelijke overgang van lang naar kort haar richting je hoofdhaar. Onmisbaar, zeker als je een opgeschoren kapsel hebt. Ook kun je een baard overloop maken van je wang naar je kaaklijn. Je barbier zal je met veel plezier voorzien van een passende baard overloop, maar met het juiste gereedschap en met de juiste aanpak kun je dat ook prima zelf doen. in dit blog leg ik je uit hoe.

Wat heb je nodig voor een baard overloop?

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je haar soepel is en in een goede conditie. Gebruik daarom voor de verzorging een geschikte shampoo voor je baard en kam de haren vervolgens naar beneden met een goede baardkam of -borstel. Daarnaast is het beslist noodzakelijk dat je een goede baardtrimmer hebt die instelbaar is in verschillende baardlengten. Hoe meer instellingen hoe beter, liefst in zo klein mogelijke stapjes.

Maak een baard overloop of fade in 4 stappen

Is je baard klaar om geschoren te worden, ga dan als volgt te werk:

  • Stap 1. Trim je gehele baard op de gewenste maximale lengte.
  • Stap 2. Zorg dat je baard nette, strakke contouren heeft. Denk aan de randen op je wang, bij de oren en vergeet ook de onderkant bij je hals niet.
  • Stap 3. Zet nu je trimmer 1 standje korter. Begin bij je oor en maak daarbij scheppende bewegingen omhoog. Zo ga je langzaam naar beneden tot je bij het punt komt waar je de overloop wilt laten beginnen. Herhaal vervolgens het trimmen, maar nu met neergaande bewegingen. Zo krijg je een onzichtbare overgang.
  • Stap 4. Zet je trimmer weer een standje korter en volg de zelfde procedure, maar stop iets eerder. Herhaal deze actie met steeds een standje korter tot je bij de gewenste haarlengte bent. Je hebt nu een naadloze overgang van je baard naar je bakkebaard.

Baard overloop onderhouden

Baardhaar groeit sneller dan hoofdhaar. Om de naadloze overgang in stand te houden zul je daarom het trimmen vaker moeten doen dan dat je naar de kapper gaat, bijvoorbeeld twee keer per week. Zo behoud je een mooie baard overloop tot je weer toe bent aan een knipbeurt.

Veelgestelde vragen

Moet ik een opgeschoren kapsel hebben voor een baard overloop?

Nee, dat hoeft niet per se. Een baard overloop is niets meer dan een naadloze overgang van je baard naar je hoofdhaar. Dat kan ook als je hoofdhaar niet is opgeschoren.

Hoeveel standen moet mijn trimmer hebben?

Hoe meer standen (of opzetkammen) je trimmer heeft, hoe beter. Het is belangrijk dat het onderlinge verschil zo klein mogelijk is, bijvoorbeeld 1 mm. In  mijn artikel over trimmers vind je vast een geschikte voor jou.

Ik heb mijn baard gecontourd, nu is mijn huid geïrriteerd

Als je bij het bijwerken van de contouren van je baard bepaalde delen helemaal weg scheert, kan je huid daar inderdaad geïrriteerd van raken. Om dat te verhelpen of te voorkomen gebruik je een goede aftershave.