Baard stijlen: hoe doe je dit?

Baardverzorging
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Voor mannen is een goede baard inmiddels een cruciaal element van hun look geworden. Terwijl de populariteit van baardverzorging is gegroeid, is ook het assortiment aan hulpmiddelen dat beschikbaar is om dit te doen de laatste jaren flink uitgebreid. Een van deze nieuwe tools is de baard stijltang, een innovatief product dat een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop mannen hun baarden kunnen stijlen.

Als je nieuw bent in de wereld van de baardverzorging, of zelfs als je een doorgewinterde baardman bent die op zoek is naar nieuwe manieren om je baard te perfectioneren, dan kan het idee om een stijltang te gebruiken misschien niet het eerste zijn waar je aan denkt bij het mooier en strakker maken van je baard.

Daarom zullen we je vandaag door de basisprincipes leiden van het gebruik van een baard stijltang. We geven je tips over hoe je deze tool het beste kunt gebruiken om je baard te stijlen en je zelfs laten zien hoe je deze tool kunt integreren in je dagelijkse baardverzorgingsroutine.

1. De voorbereiding

Van een goede voorbereiding wordt vaak gezegd dat dit het halve werk is. En dit geldt ook zeker voor het stijlen van je baard.

Voor het stijlen van je baard is het allereerst belangrijk om met een schoon en goed verzorgde basis te beginnen. Wassen met een baardshampoo kan helpen om de baard te ontdoen van vuil en olie. Gebruik een goede baardshampoo en conditioner om je baardhaar schoon en gevoed te houden. Droog de baard vervolgens volledig af om de beste resultaten te garanderen bij het stijlen.

Kies de juiste stijltang

Naast het wassen en drogen van je baard is het ook belangrijk dat je de juiste baard stijltang kiest. Als De Baardman zijnde heb ik hier al eerder een uitgebreid artikel over geschreven. Dit artikel helpt je op weg bij het vinden van de stijltang die precies bij jouw baard zal passen. Een aantal andere eigenschappen om rekening mee te houden:

  • Formaat: Kies bij voorkeur een klein en licht model voor precisie en comfort.
  • Verstelbare temperatuur: Selecteer een tang met verschillende warmtestanden om brandwonden te voorkomen.
  • Materiaal borstel: Ga het liefste voor een keramische borstel. Dit type borstel verdeelt de warmte gelijkmatig over je baard.

2. Kam je baard uit

Kam je baard door met een baardkam om klitten te verwijderen en je baard voor te bereiden op het stijlen. Kammen helpt ook om de natuurlijke oliën van je huid over de lengte van je baard te verspreiden, wat bijdraagt aan een gezonde glans en voorkomt dat je haar uitdroogt door de hitte van de stijltang.

3. Aan de slag met de baard stijltang

Goed, genoeg voorbereiding. Het is tijd om te beginnen met het stijlen van jouw baard. De stijltang zelf maakt dit gelukkig een niet al te lastige bezigheid, maar het is goed om met een aantal zaken rekening te houden. Het stappenplan voor het stijlen van je baard:

  • Verwarm de Stijltang: Stel het op een lage temperatuur in en verhoog het langzaam indien nodig.
  • Stijl in secties: Verdeel je baard in secties en werk stuk voor stuk.
  • Langzame bewegingen: Beweeg de stijltang langzaam door je baard, van wortel tot punt.
  • Afkoeling en finish: Laat je baard afkoelen en stijl het met baardolie, balsem of wax voor een glanzende finish.

Probeer tijdens het stijlen de stijltang niet te lang op één plek te houden, om te voorkomen dat het haar verbrandt. Zorg er ook voor dat je de stijltang niet te vaak op dezelfde plek gebruikt om te voorkomen dat het haar uitdroogt en breekt.

4. Verzorging na het stijlen

Het is belangrijk om te onthouden dat, net als met het haar op je hoofd, je baardhaar ook zorg en aandacht nodig heeft om gezond en sterk te blijven. Baardhaar is een stuk taaier dan bijvoorbeeld hoofdhaar, waardoor het beter tegen een stootje kan tijdens het stijlen. Toch is het altijd goed om voorzichtig te blijven met het gebruik van hitte. Daarnaast is een goede verzorging altijd een aanrader.

Nadat je je baard hebt gestijld, breng je zoals gezegd baardolie of balsem aan om het haar te voeden en te hydrateren. Dit zal helpen om je baard zacht en beheersbaar te houden, en voegt ook een extra laag bescherming toe.

Let op:

  • Gebruik de stijltang niet elke dag. Te veel hitte kan je baard beschadigen.
  • Hydrateer je baard regelmatig – ook als je niet vaak gebruik maakt van een baard stijltang – met baardolie of balsem.
  • Knip gespleten haarpunten bij met een baardschaar.
 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer over Baardverzorging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *