Baard Zachter maken: Hoe doe je dit?

Baardverzorging
Bijgewerkt op 14 Mar 2024
Inhoudsopgave

Bij debaardman.nl delen we niet alleen tips over het laten groeien van een volle baard, maar ook over hoe je deze goed kunt onderhouden. Een baard heeft namelijk dagelijks liefdevolle verzorging nodig. Je kunt niet automatisch verwachten dat je baardharen van nature zacht zijn, want dat is simpelweg niet altijd het geval. Gelukkig is het verzachten van je baard helemaal niet zo ingewikkeld, vooral niet met de handige tips van De Baardman hieronder.

Wie goed voor zijn baard wilt zijn verzorgd deze met hoogwaardige verzorgingsproducten zoals een verzachtende baardolie, een hydraterende baardshampoo en een verzorgende conditioner. Met de juiste verzorging kun je rekenen op zachte baardharen en voorkom je huidschilfers en een jeukende baard.

Om jou de juiste handvaten te geven voor het onderhouden van je baard en het verzachten ervan deel ik (aka de Baardman) mijn dagelijkse routines en mijn favoriete verzorgingsproducten. Ook leer je wat je vooral niet moet doen en welke verzorgingsproducten je links moet laten liggen.

Een droge baard
Een hydraterende baard

Baard zachter maken: stap voor stap!

Hieronder deel ik mijn routine – stap voor stap – voor het onderhouden en verzorgen van mijn baard. Het resultaat: een baard die er gezond uit ziet en zacht aanvoelt!

1. Was je baard met shampoo

Zo’n drie keer per week was ik mijn baardharen met shampoo. Het is belangrijk om dit met een baard shampoo te doen. Gewone shampoo droogt je baardharen namelijk uit. Niet overtuigd? Lees dan mijn artikel waarom je beter baardshampoo kunt gebruiken.

Je baard wassen boven de wasbak is wat onhandig. Zelf doe ik het altijd onder de douche. In dit artikel leg ik uit hoe je je baard het beste kunt wassen.

Geef de onderliggende huid een lichte massage met je vingertoppen (niet met je nagels). Na afloop droog je jouw baardharen met een schone en droge handdoek af.

2. Verzorg de baard met een conditioner

Waar een baardshampoo je baard vooral reinigt, verzorgd een conditioner de baardharen en vooral de onderliggende huid. Als je een extreem droge baard hebt, kan een goede conditioner uitkomst bieden. Ook dit doe ik maximaal drie keer per week.

Na het douchen, wanneer mijn baard nog vochtig is, breng ik conditioner aan. Ik dep mijn baard eerst lichtjes droog en masseer vervolgens de conditioner gedurende 2 tot 3 minuten in mijn baard en de onderliggende huid. Daarna spoel ik mijn baardharen af.

3. Gebruik baardolie of een balsem

Normaal gesproken breng ik baardolie aan door het langzaam in mijn baard en de onderliggende huid te masseren. Ik gebruik het na het douchen, na het trimmen of wanneer mijn huid geïrriteerd is. Een goede baardolie maakt niet alleen mijn baard zachter, maar geeft ook een mooie glans zonder dat de baard te vettig aanvoelt.

Zelf doe ik altijd een beetje baardolie in m’n handen en masseer ik het vervolgens in mijn baard.

Baardolie is echt essentieel om mijn baard gezond te houden. Zelfs bij een korte baard is het perfect om de stugge haartjes soepel te houden. Het hydrateert en voedt mijn baardharen diep, kalmeert mijn huid en voorkomt irritatie en jeuk. Bovendien geeft het mijn baard meer volume en kracht, en voorkomt het gespleten haarpunten.

Voor het stylen van mijn baard, kies ik vaak voor baardbalsem. Ook hier zitten vaak verzorgende en natuurlijke ingrediënten in.

4. Borstel en/of kam regelmatig

Iets wat mannen vaak vergeten is het borstelen of kammen van hun baardharen. Dit doe ik ongeveer 2 keer per week.

Een baardborstel maakt de haren zachter, reinigt en scrubt de huid, terwijl een baardkam ideaal is voor styling en klitverwijdering. Beide zijn onmisbaar voor een gezonde, goed onderhouden baard.

Vergeet niet mijn favoriete baardkammen te bekijken!

5. Tijdig trimmen!

Heb je last van dode puntjes? In de barberwereld noemen we dit eigenlijk beschadigde punten. Deze puntjes voelen extra droog aan. Dan is het tijd om te trimmen!

Je kunt natuurlijk zelf je baard trimmen of een bezoek brengen aan een barbier.

Dit zou je natuurlijk met een speciale trimmer voor je baard kunnen doen, maar kan ook met een baardschaartje. Alhoewel er dan wel meer tijd in gaat zitten! Ik gebruik de trimmer vaak voor mijn baard, het schaartje voor mijn snorharen en een safety razor om de lijnen bij te werken.

Oorzaken: wat maakt mijn baardharen hard?

Stugge baardharen kunnen diverse oorzaken hebben. Om ze zachter te maken, is het belangrijk eerst de reden achter de ruwheid te achterhalen:

  1. Wintermaanden: Droge, koude lucht in de winter treft niet alleen je huid maar maakt ook je baard droog.
  2. Zonnestralen: Direct zonlicht kan je baard ruw maken, vermijd langdurige blootstelling.
  3. Hydratatie: Te weinig water drinken leidt tot droge baardharen.
  4. Reiniging: Onvoldoende wassen en vervuiling door lucht, eten of producten veroorzaken ruwheid.
  5. Trimmen: Regelmatig gespleten punten bijwerken is essentieel.
  6. Verzorging: Borstelen en hydrateren met baardolie of -balsem is cruciaal voor een zachte en gezonde baard.

Een droge baard voelt stug, hard of ruw aan, vergelijkbaar met gespleten punten door externe factoren zoals weersomstandigheden en onjuiste verzorging. Correcte verzorging is cruciaal, niet alleen om zachte baardharen te realiseren, maar ook voor de algehele gezondheid ervan. Zo ziet je baard er mooi gezond uit!

Droog, stug, hard of ruw: wat betekent het voor je baard?

Een droge baard voelt vaak stug, hard of ruw aan, wat kan wijzen op gespleten punten door externe factoren zoals het weer en onjuiste verzorging. Juiste verzorging is essentieel, niet alleen voor een zachte baard, maar ook voor de algehele gezondheid ervan.

Wie zijn baard goed wilt verzorgen zou ook een baard verzorgingsset kunnen overwegen!

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!


Veelgestelde vragen

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen? Hieronder vind je vragen die De Baardman regelmatig in zijn mailbox krijgt. Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan of jouw vraag in één van onze blogartikelen beantwoord wordt of stuur De Baardman een berichtje.

Hoe houd ik mijn baard zacht?

Een baard zacht maken en houden doe je door de kwalitatieve verzorgingsproducten te gebruiken én de juiste routines toe te passen. Zo kun je een baardolie met natuurlijke oliën gebruiken en is het belangrijk om je baardhaar regelmatig met een shampoo of een conditioner te wassen. Ook regelmatig trimmen zorgt voor een zachtere baard.

Waarom is mijn baardhaar stug?

Je baard voelt stug of hard aan doordat je baardharen droog zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals extreme weersomstandigheden, maar ook door een gebrekkige verzorging van de baard. Baard zachter maken? Pas de tips van De Baardman toe.

Meer over Baardverzorging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *