Baard Zachter maken: Hoe doe je dit?

Baardverzorging
Sander van de BaardmanDoor De Baardman
Bijgewerkt op 14 Jul 2023

Een beginnende baard, een volle baard of een snor: ze kunnen stug en hard aanvoelen. Nou niet bepaald fijn voor jezelf, maar ook zeker niet voor jouw partner. Gelukkig heeft de Baardman een aantal praktische tips voor jou in petto om je baardharen zachter te maken. Je baard zachter maken doe je met deze 5 onderhoudstips..

Oorzaken: wat maakt mijn baardharen hard?

Stugge baardharen kunnen verschillende oorzaken hebben. Om je baard zachter te maken is het goed om eerst de reden te achterhalen waarom je baard hard aanvoelt:

 • De wintermaanden: in de wintermaanden is de lucht droog en koud. Dit heeft niet alleen invloed op je huid, maar geeft je ook een droge baard.
 • Zonnestralen: terwijl wij mensen heel blij worden van de zon is direct zonlicht minder gewenst voor een zachte en verzorgde baard. Een dagje op het strand is voor zowel jouw huid als je baard niet aan te raden.
 • Te weinig water drinken: je lichaam heeft voldoende vocht nodig om je baardharen te hydrateren.
 • Niet of nauwelijks wassen vervuiling door de buitenlucht, etensresten of verzorgingsproducten (denk aan baardwax) kunnen voor een droge baard zorgen. Het wassen van je baard met een shampoo of conditioner is belangrijk om je baardharen in goede conditie te houden.
 • Niet tijdig trimmen: het is belangrijk om gespleten punten (beschadigde baardharen) tijdig te trimmen.
 • Slechte verzorging: zowel je baard als de huid eronder hebben de juiste verzorging nodig. Zo is het belangrijk deze te borstelen én van hydraterende middelen te voorzien zoals een baard olie of een baard balsem.

Droge, stugge, harde of een ruwe baard: hoe zit het precies?

Een droge baard voelt stug, hard of ruwe aan. De stugge haartjes is hetzelfde als gespleten punten die veroorzaakt worden door externe factoren zoals het weer, maar ook door onjuiste verzorging. Het is belangrijk om je baard om de juiste manier te verzorgen; niet alleen voor en zachte baard maar ook voor een de gezondheid van je baard.

Baard zachter maken: stap voor stap!

Je baard verzorgen met een zachte baard als resultaat doe je als volgt:

 1. Was je baard dagelijks: gebruik hiervoor een baard shampoo en masseer deze voorzichtig in je baard. Herhaal het proces van wassen, masseren en uitspoelen twee keer. Gebruik een schone handdoek om je baard droog te maken.
 2. Gebruik een conditioner: gebruik je vettige stylingproducten zoals een baardwax? Dan is een goede conditioner aan te raden. Met een conditioner baard was je alles eruit, wat met een baardshampoo minder makkelijk gaat.
 3. Gebruik baardolie of balsem: zowel baardolie en balsem laten je baardharen direct zachter aanvoelen. Masseer de baardolie langzaam in jouw baard en de onderliggende huid. Je gebruikt een baardolie na het douchen, na het trimmen of bij irritatie aan de huid. Een balsem werkt het beste na het douchen wanneer je de baard wilt stylen (het is minder vettig dan baardwax). Een goede baardolie maakt je baard zacht, maar geeft het ook een mooie glans.
 4. Kammen en borstelen: na het aanbrengen van de baardolie raadt de Baardman aan je baardhaar goed te kammen en/of borstelen. Kam wel in de juiste richting: met de groeirichting mee.
 5. Tijdig trimmen: met een trimmer baard breng je jouw baard weer in model en kom je met een verzorgde baard voor de dag. Op tijd trimmen levert je een zachtere baard op doordat je de beschadigde punten weg trimt.

De juiste baardverzorging voor een zachtere baard

Je baard trimmen is essentieel voor een zachtere baard, maar ook voor een verzorgde baard.

Baard trimmen

Je baard trimmen is essentieel voor een zachtere baard, maar ook voor een verzorgde baard. Tijdens het trimmen verwijder je de harde haartjes. Kan je wel een aantal tips voor het trimmen gebruiken?

Baardverzorgingsproducten

De beste verzorgingsproducten gebruiken is erg belangrijk voor een zachtere baard. Zo kunnen producten met natuurlijk ingrediënten een positieve invloed hebben op gezondheid van je gezichtshaar, maar kunnen verkeerde ingrediënten juist averechts werken. Op zoek naar de beste baardverzorging?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende baardproducten te verkrijgen en als we alle marketing praatjes moeten geloven heb je ze allemaal nodig. Van een baardolie tot een bodylotion. Maar welke baardproducten zijn nu echt goed en dragen bij aan een zachtere baard?

 • Baardolie of balsem: Als we De Baardman mogen geloven is het aanbrengen van Baardolie het beste wat je kunt doen. Het zorgt niet alleen voor een zachtere baard, maar ook voor een mooie glans en verzorging van de huid eronder.
 • Shampoo: Net als je hoofdhaar heeft je gezichtshaar een wasbeurt nodig. Een baardshampoo is beter dan een normale shampoo, omdat de ingrediënten beter afgestemd zijn op wat jouw baard en de onderliggende huid nodig heeft.
 • Conditioner: Gebruik je een baardwax? Deze krijg je er niet zo makkelijk met een shampoo uit. In dit geval gebruik je en conditioner – die ook handig is wanneer je baard erg vies is.
 • Verzorgingskit: Een baard verzorgingskit is handig: hier zit namelijk alles in wat je nodig hebt voor een zachte baard zoals een baardolie, shampoo, baardschaar en borstel of kam. Uiteraard verschilt de inhoud van de baard verzorgingskit per aanbieder.

De juiste verzorgingsroutines

De belangrijkste verzorging routines hebben we in ons stappenplan voor een zachtere baard besproken. Maar niet elke baard is hetzelfde: zo heeft een lange baard een andere verzorging nodig dan een stoppelbaard of een korte baard. Kan je nog meer verzorgingstips gebruiken? Lees dan de Ultieme Gids voor baardverzorging van De Baardman.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!


Andere interessante artikelen

Een harde of stugge baard kan ook komen door huidproblemen. Door deze problemen met de juiste aanpak te verzorgen kun je weer een zachtere baard krijgen. De Baardman heeft voor elk probleem een oplossing:


Veelgestelde vragen

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen? Hieronder vind je vragen die De Baardman regelmatig in zijn mailbox krijgt. Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan of jouw vraag in één van onze blogartikelen beantwoord wordt of stuur De Baardman een berichtje.

Hoe houd ik mijn baard zacht?

Een baard zacht maken en houden doe je door de kwalitatieve verzorgingsproducten te gebruiken én de juiste routines toe te passen. Zo kun je een baardolie met natuurlijke oliën gebruiken en is het belangrijk om je baardhaar regelmatig met een shampoo of een conditioner te wassen. Ook regelmatig trimmen zorgt voor een zachtere baard.

Waarom is mijn baardhaar stug?

Je baard voelt stug of hard aan doordat je baardharen droog zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals extreme weersomstandigheden, maar ook door een gebrekkige verzorging van de baard. Baard zachter maken? Pas de tips van De Baardman toe.