Baardgroei Stimuleren gids: hoe krijg je sneller een baard? Tips en Do & Don’ts.

Baard groeien
Bijgewerkt op 12 Jul 2024
Inhoudsopgave

Je bent al een tijdje bezig met het laten groeien van een baard, maar is het resultaat teleurstellend? Heb je last van kale plekken of een onvolledige baard? Baardgroei is erfelijk bepaald: zo hebben mannen met donker haar vaak een vollere baard dan blonde mannen. Maar voor elk probleem is een oplossing. Door je baard op de juiste manier te verzorgen kun je baardgroei stimuleren.

Waarom verder lezen:

In dit artikel legt De Baardman jou stap voor stap uit wat je kunt doen om de baardgroei te stimuleren, maar vertel ik ook wat je echt niet moet doen. In wanhoop gebruiken sommige mannen de verkeerde producten, wat het op de lange termijn alleen maar erger maakt. Volg de tips van De Baardman en je bevordert haargroei op een gezonde en verantwoordelijke manier.

In dit artikel bespreek ik:

 • Baardgroei in het algemeen: oorzaken & hoe bepalend jouw levensstijl is
 • Baardgroei stimuleren: hoe?
 • Baardgroei versnellen: welke stappen moet je ondernemen?
Wil je ook een prachtige, volle baard? Dat is mogelijk met de tips uit dit artikel. Consistentie in het opvolgen van deze tips is de sleutel!

Een mooie volle baard ontwikkel je samen met de De Baardman: bij mij staat alles in het teken van een verzorgde baard door deze de juiste aandacht te geven. Hier doe ik niet aan marketingpraatjes, ik geef alleen tips die wetenschappelijk bewezen zijn. Zoek niet verder, op deze website deel ik alles omtrent het laten groeien van een baard.

Baardgroei in het algemeen

De mate van haargroei op je lichaam hangt grotendeels af van de genen. Bij de één groeit het haar sneller dan bij de ander. Of je de ‘snelheid potentie’ van jouw baardgroei volledig benut, hangt af van jouw levensstijl. Een gezonde baardgroei start met een gezonde levensstijl. Maar wat zijn nu precies andere oorzaken van een beperkte haargroei, kale plekken of onbedekte plekken?

Ongelijke baardgroei
Dit is een voorbeeld van hoe ongelijke baardgroei eruitziet.

Oorzaken langzame of beperkte baardgroei

Door naar de oorzaken van langzame baardgroei te kijken, weten we ook direct hoe we baardgroei kunnen stimuleren:

 1. Leeftijd: bij een groot aantal jonge mannen begint de baardgroei pas na het 20e levensjaar of ouder, maar het kan al beginnen vanaf je 15e.
 2. Genen: baargroei is grotendeels genetisch bepaald.
 3. Stress: tijdens stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt wat voor een ophoping bij de talgklieren zorgt, wat resulteert in beperkte haargroei en zelfs haaruitval.
 4. Te weinig voedingsstoffen: je lichaam heeft de juiste hoeveelheid en combinatie van voedingsstoffen nodig om het beste te kunnen presteren. Met name vitamine H (biotine), C en A spelen een belangrijke rol bij haargroei en de bescherming van haarzakjes.
 5. Testosteron hormoon: om verschillende redenen kan er te weinig testosteron aangemaakt worden, wat een belangrijke rol speelt bij nieuwe baardgroei. Dat betekent minder roken, drinken en meer krachttraining in de slaapkamer en in de gym.
 6. Acne littekens: op plekken van littekens door bijvoorbeeld acne is haren groeien niet altijd mogelijk.
 7. Rustfase haarzakje: Het haarzakje wisselt van nature tussen groei- en rustfases. Bij een groeifase zijn de geactiveerde haarzakjes volop bezig met het produceren van nieuw gezichtshaar, maar in de rustfase gebeurt er dus niks.
 8. Geen goede verzorging: een gezonde huid onder je baard is heel belangrijk. Met de juiste baardverzorging kun je jouw huid verbeteren, wat de baardgroei bevordert.

Lees ook mijn artikel over kale plekken en ongelijke baardgroei.

Gezonde baardgroei stimuleren: wat is het belangrijkst?

Het internet staat vol met producten die baardgroei zouden moeten stimuleren. Deze reclames staan vol met fabeltjes, die jou moeten laten geloven dat je na het kopen van een product op korte termijn met een volle baard rondloopt. Ondanks dat dit soort producten een extra stimulans voor haargroei kunnen geven, gaat De Baardman liever voor een benadering die natuurlijk van aard is.

Het is geen abracadabra: om je haargroei te stimuleren heb je twee dingen nodig: een gezonde levensstijl en de juiste baardverzorging. Doe je deze twee dingen goed, dan kan iedereen een volle baard creëren. Maar nogmaals: het moet dan wel in de genen zitten. 

1. Een gezonde levensstijl

Het is wetenschappelijk bewezen dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan een gezondere huid en meer baardgroei. Dit betekent dus gevarieerd eten, veel sporten (het liefst krachttraining), voldoende nachtrust en niet teveel drinken en roken. Als de kwaliteit van je huid goed is, dan zal je baardhaar veel beter groeien.

Eén appel per dag zal natuurlijk niet het grote verschil maken. Zorg er daarom voor dat elke maaltijd voedzaam is.

Wat moet je dan eten?

Er zijn een aantal voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft om nieuwe haartjes aan te maken en dus de baardgroei bevorderen.

 • Vitamine H of biotine: eieren, noten, zuivel, bonen en paddenstoelen bevatten veel vitamine H of biotione. Biotine is afgeleid van het Griekse woord ‘bios’, wat ‘leven’ betekent. Dat zegt al genoeg toch?
 • Vitamine E: zaadjes en noten zitten vol met vitamine E, maar ook het gebruik van notenolie is aan te raden.
 • Vitamine C: guave, ananas, aardbeien, broccoli en boerenkool schijnen het hoogst gehalte van vitamine C te hebben.

Het hormoon testosteron wordt gemaakt van cholesterol. Een vetrijk dieet, rijk aan onverzadigde vetzuren, kan de aanmaak van testosteron bevorderen. De goede vetten vind je in noten, zaden, avocado’s, een vette vis of hoogwaardige oliën. Let op: slechte vetten kunnen het tegenovergestelde veroorzaken. 

2. De juiste baardverzorging

Eerder schreef De Baardman een artikel over de juiste verzorging van je baard. Maar hoe kun je met een goede verzorging de baardgroei versnellen? Om hier antwoord op te geven wil De Baardman jou eerst uitleggen hoe haargroei werkt.

Om nieuwe haren aan te maken heb je haarzakjes nodig die zich diep in de huid bevinden. Het haarzakje maakt cellen dankzij voedingsstoffen die door kleine bloedvaatjes worden aangeleverd. Dit maakt een goede doorbloeding én een gezonde huid extra belangrijk.

Zorg dat je je baard grondig reinigt door deze goed in te masseren met een baardshampoo en gebruik wekelijks een scrub voor een diepe reiniging.

Een schone huid bevordert niet alleen de doorbloeding, maar zorgt ook voor een optimale opname van voedingsstoffen. Combineer dit met een gezonde levensstijl, die zorgt voor de juiste voedingsstoffen, en de passende huidverzorging om de opname van deze voedingsstoffen te maximaliseren, en je legt de basis voor een maximale baardgroei. Vergeet ook niet voldoende te drinken; een goed gehydrateerde huid is cruciaal voor het stimuleren van de baardgroei.

Vergeet niet mijn lijst met onmisbare verzorgingsproducten te bekijken.

Ook een baardtrimmer is op den duur handig. Je wilt natuurlijk wel eenvoudig ongewenste baardhaartjes weg willen halen. Deze trimmer van Sansbeauté is je beste vriend. Ik heb hem enkele weken mogen gebruiken en vindt het een uitstekende trimmer, zeker voor de prijs!

Baardgroei middel: welke je moet vermijden?

Op het internet kom je verschillende middeltjes tegen die helpen met het versnellen van de baardgroei. Ondanks dat middeltjes zoals minoxidil en biotine een extra stimulans voor haargroei kunnen zijn, kunnen ze ook een negatieve invloed hebben op andere delen van het lichaam. Welke wondermiddeltjes zien we vaak langskomen?

 • Minoxidil: Je kunt minoxidil proberen, zelf heb ik nog nooit geprobeerd. Ik lees er wisselende verhalen over, voor de één werkt het blijkbaar en voor de ander niet. Doe je eigen onderzoek.
 • Biotine: dit is een supplement. Met een gezonde levensstijl krijg je voldoende biotine binnen. Dus waarom dan nog supplementen nemen?
 • Spray: we zien best vaak baardgroei sprays of baardgroei olie voorbij komen. Het is lastig om hier iets over te zeggen aangezien de effectiviteit van de actieve ingrediënten afhangt.
Een van de methodes om Minoxidil aan te brengen is door het gebruik van druppels via een tuitje.

Stappenplan: hoe groei je sneller een baard?

Voor een gezonde baardgroei heeft De Baardman een stappenplan dat je kunt gebruiken om de baardgroei te stimuleren.

Hierin laten we de gezonde levensstijl even buiten beschouwing, hoewel dit ontzettend belangrijk is heb ik het idee dat het internet hier al vol mee staat. Probeer 3 – 4 keer per week te sporten, drie keer per dag te eten en voldoende slaap te krijgen. Een dieet met gezonde vetten en veel groenten en fruit helpt met de aanmaak van testosteron en de productie van baardhaar.

sporten baardgroei
Voor het bevorderen van baardgroei is lichaamsbeweging belangrijk. Krachttraining heeft mogelijk meer voordeel dan hardlopen, omdat je lichaam hierdoor meer testosteron aanmaakt.

Ook stress verminderen helpt echt bij het bevorderen van baardgroei. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het leven is niet altijd even makkelijk – maar stress vooral niet te veel om je baardgroei, aldus De Baardman. Berust je in het feit dat een gezonde levensstijl niet alleen goed is voor het stimuleren van baardgroei, maar het is ook goed voor je hele lichaam.

TIP VAN
DE BAARDMAN

Ruil je zakje chips om voor een handje noten aan het einde van de dag en begin de dag met een bakje yogurt.

Dagelijkse verzorgingsroutines

Hier lees je precies wat de juiste producten zijn om te gebruiken en hoe vaak je ze moet gebruiken:

Shampoo & Conditioner: 5 – 7 keer per week

Het is belangrijk om je baardharen bijna dagelijks goed schoon te maken door een baard shampoo aan te brengen. Gebruik je een wax om je baard in model te brengen? Dan raden we ook een conditioner aan waarmee je alle overtollige oliën kunt verwijderen.

Baard scrub: 1 keer per week

Dit is wat veel mensen niet doen: het scrubben van je baard. Hiermee verwijder je dode huidcellen die je met een normale baardshampoo niet verwijdert. Je kunt ook een koffiedik gebruiken als scrub.

Baardolie of baard serum: dagelijks

Breng na het douchen een baardolie of serum aan. Deze geven de baard een mooie glans, maar zorgen ook voor de juiste voedingsstoffen én hydratatie van de baard.

Baardgroei set of kit

Op het internet vind je handige baardgroei kits waar alles in zit wat je nodig hebt om je baard op de juiste manier te verzorgen. Benieuwd wat de beste baardgroei kit is voor jouw nieuwe baard? Met deze baardgroei kit groeien jouw baardharen sneller dan ooit!

Baard roller: wat is een derma roller?

Veel mannen maken gebruik van een baardroller om baardgroei te stimuleren. Een dermaroller heeft ongeveer 200 kleine naaldjes die kleine gaatjes in je huid maken. Deze minuscule gaatjes maken het makkelijker om de actieve ingrediënten te absorberen. Een baardroller wordt vaak gebruikt in combinatie met een baardgroei serum of minoxidil.

Een baardroller kan effectief zijn en is veilig in gebruik, mits je deze niet te vaak gebruikt en niet te hard drukt.

Neofollics beard Growth serum is een bekend merk als baardgroei serum. Het gebruik van neofollics beard growth serum wordt vaak aanbevolen in combinatie met de baardroller.

Is het veilig?

De Baardman heeft geen bezwaar tegen het gebruik van een dermaroller, ook wel een baardroller genoemd. De schade van de miniscule gaatjes is minimaal en je huid herstelt hier snel weer van. Wél moet je oppassen voor overmatig gebruik. Verdiep je er dus goed in, voordat je met het gebruik van een baardroller begint.

Werkt het?

Zo nu en dan een dermaroller gebruiken heeft positieve effecten op je baardgroei en het krijgen van een volle baard. De dermaroller maakt kleine gaatjes waardoor voedingsstoffen en actieve ingrediënten uit het serum makkelijker opgenomen kunnen worden. We raden aan het gewoon eens te proberen en te kijken of het voor jou werkt.

Baardgroei stimuleren tips

Normaal gesproken zouden een gezonde levensstijl en een goede baardverzorging al voor maximale baardgroei moeten zorgen. Het heeft uiteindelijk veel met genen te maken en die kun je niet beïnvloeden. Wat kun je nog meer doen om een vollere baard te krijgen?

 1. Gezicht masseren: dit bevordert de doorbloeding en dus kunnen voedingsstoffen makkelijker bij de haarzakjes komen.
 2. Baardgroei serum: een baardgroei serum voorziet de geactiveerde haarzakjes van de juiste voedingsstoffen die nodig zijn om baardgroei te bevorderen. Het beste baardgroei serum vind je hier.
 3. Baardgroei olie: een speciale baardgroei olie werkt wellicht beter dan een normale baardolie, aangezien de ingrediënten speciaal afgestemd zijn op baardgroei. 

Vergeet niet mijn gids over hoe krijg je een volle baard? te lezen.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!


Andere artikelen die we je aanraden te lezen:

De Baardman vind het leuk zijn mede-man te adviseren over baardgroei, trimmen en het onderhouden van een verzorgde baard. Een baard laten groeien is lang niet altijd even makkelijk, maar De Baardman is hier om jou op weg te houden.

Kale plekken

Op sommige open plekken groeit geen haar meer. Maar hoe kun je kale plekken in je baard nu het beste verbergen? Kale plekken opvullen kan met een oogpotlood, maar ook door slim te trimmen.

Ongelijke baardgroei

Ongelijke baardgroei komt bij vrijwel alle mannen voor. Maar wat doe je er tegen? En hoe kun je haargroei om de plekken waar minder haar groeit alsnog bevorderen?

Volle baard

Het uiteindelijke doel is natuurlijk om een volle baard te krijgen. Het kan zijn dat je een redelijk ontwikkelde baard heb, maar je zou graag nog wat meer gezichtshaar willen hebben. Een volle baard laten groeien kan wel 6 maanden duren, maar zou binnen drie maanden zichtbaar moeten zijn. Laat die baardharen maar komen!

Tip! Neem een kijkje bij de beste baardtrimmers voor de juiste baardverzorging.


Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen wij vragen over middelen en verzorgingstechnieken waarmee de baard sneller groeit. Een volle en verzorgde baard krijg je niet zomaar, daar zul je hard voor moeten werken.

Welk hormoon zorgt voor baardgroei?

Androgeen hormoon, ook wel bekend als het mannelijke hormoon zoals DHEA en testosteron, zorgen voor de groei van haren. Je bevordert het lichaam om meer testosteron aan te maken door veel krachttraining te doen en een vetrijk dieet te eten. Je lichaam heeft namelijk cholesterol nodig om testosteron aan te maken. Er zijn ook speciale pillen of crèmes om de testosteronproductie te bevorderen en zodoende meer gezichtshaar te krijgen, maar dit raden wij af. Je wilt namelijk niet je hormonen uit balans brengen.

Kun je baardgroei bevorderen?

Zeker, door gezond te leven en je baard de juiste verzorging te geven. Een baard laten groeien gebeurt sneller wanneer je alle benodigde voedingsmiddelen binnenkrijgt, sport en voldoende slaapt. Het is met name belangrijk dat je de huid optimaal verzorgt; hier zitten namelijk de haarzakjes. Er zijn middelen om je baardgroei te bevorderen, maar die zijn vaak niet aan te raden. Een dermaroller daarentegen kan wel helpen.

Werken baardgroei middelen?

De meeste baardgroeimiddelen werken wel, maar wij raden het gebruik ervan af. Op het internet worden middelen zoals minoxidil en biotine aangeraden. De eerstgenoemde wordt vaak gebruikt in combinatie met een dermaroller, maar kan verschillende bijwerkingen hebben. Biotine is veilig, maar met de juiste voeding heb je geen supplementen nodig.

Groeit het haar sneller na het scheren?

Dit is een fabeltje maar je haar schijnt niet sneller te groeien na het scheren en ook de dikte blijft hetzelfde. Hoe dit fabeltje in de wereld is gekomen is onduidelijk, maar veel websites verkopen het nog steeds als de waarheid.

Waarom groeit mijn haar niet snel?

Dit kan genetisch bepaald zijn, maar ook leeftijd heeft invloed. Ben je onder de 20 jaar, dan kan de baardgroei nog even op zich wachten. Bij volwassen mannen wordt beperkte haargroei vaak veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Vooral stress, alcohol en drinken zijn de boosdoeners. Door bepaalde voedingsstoffen meer te eten en met regelmaat je baard en de onderliggende huid te verzorgen, zou je baardgroei kunnen versnellen.

 

Meer over Baard groeien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *