Baardgroei Stimuleren gids: hoe krijg je sneller een baard? Tips en Do & Don’ts.

Baard groeien
Sander van de BaardmanDoor De Baardman
Bijgewerkt op 14 Jul 2023

Je bent al een tijdje bezig met het groeien van een baard, maar is het resultaat is teleurstellend? Heb je last van kale plekken of een onvolledige baard? Baardgroei is erfelijk bepaald: zo hebben mannen met donker haar vaak een vollere baard dan blonde mannen. Maar voor elk probleem is een oplossing. Door je baard op de juiste manier te verzorgen kun je baard groei stimuleren.

Waarom verder lezen:

In dit artikel legt De Baardman jou stap voor stap uit wat je kunt doen om de baardgroei te stimuleren, maar vertellen we ook wat je echt niet moet doen. In wanhoop gebruiken sommige mannen de verkeerde producten wat het op de lange termijn alleen maar erger maakt. Volg de tips van De Baardman en je bevorderd haargroei op een gezonde en verantwoordelijke manier.

In dit artikel bespreken wij:

 • Baardgroei in het algemeen: oorzaken & hoe bepalend jouw levensstijl is
 • Baardgroei stimuleren: hoe?
 • Baardgroei versnellen: welke stappen moet je ondernemen?

Een mooie volle baard ontwikkel je samen met de De Baardman: bij ons staat alles in het teken van een verzorgde baard door deze de juiste aandacht te geven. Hier doen we niet aan marketingpraatjes, maar geven we alleen tips die wetenschappelijk bewezen zijn.

Baardgroei in het algemeen

De mate van haargroei op je lichaam hangt grotendeels af van de genen. Bij de één groeit het haar sneller dan bij de ander. Of je de ‘snelheid potentie’ van jouw baardgroei volledig benut hangt af van jouw levensstijl. Een gezonde baardgroei start met een gezonde levensstijl. Maar wat zijn nu precies andere oorzaken van een beperkte haargroei, kale plekken of onbedekte plekken?

Oorzaken langzame of beperkte baardgroei

Door naar de oorzaken van langzame baardgroei te kijken, weten we ook direct hoe we baardgroei kunnen stimuleren:

 1. Leeftijd: bij een groot aantal jonge mannen begint de baardgroei pas na het 20e levensjaar of ouder, maar het kan al beginnen vanaf je 15e.
 2. Genen: baargroei is grotendeels genetisch bepaald.
 3. Stress: tijdens stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt wat voor een ophoping bij de talgklieren zorgt wat resulteert in beperkte haargroei en zelfs haaruitval.
 4. Te weinig voedingsstoffen: je lichaam heeft de juiste hoeveelheid en combinatie van voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen presteren. Met name vitamine H (biotine), C en A spelen een belangrijke rol bij haargroei en de bescherming van haarzakjes.
 5. Testosteron hormoon: om verschillende redenen kan er te weinig testosteron aangemaakt worden wat een belangrijke rol speelt bij nieuwe baardgroei. Dat betekent minder roken, drinken en meer krachttraining in de slaapkamer en in de gym.
 6. Acne littekens: op plekken van littekens door bijvoorbeeld acne is haren groeien niet altijd mogelijk.
 7. Rustfase haarzakje: Het haarzakje wisselt van nature tussen groei- en rustfases. Bij een groeifase zijn de geactiveerde haarzakjes volop bezig met het produceren van nieuw gezichtshaar, maar in de rustfase gebeurd er dus niks.
 8. Geen goede verzorging: een gezonde huid onder je baard is heel belangrijk. Met de juiste baardverzorging kun je jouw huid verbeteren wat de baardgroei bevorderd.

Gezonde baardgroei stimuleren: wat is het belangrijkst?

Het internet staat vol met baardgroei stimulerende producten en fabeltjes waarmee je op korte termijn met een volle baard rondloopt. Ondanks dat dit soort producten een extra stimulans voor haargroei kunnen geven, gaat De Baardman liever voor een benadering die natuurlijk van aard is.

Het is geen abracadabra: om je haargroei te stimuleren heb je twee dingen nodig: een gezonde levensstijl en de juiste baardverzorging. Doe je deze twee dingen goed dan kan iedereen een vollere baard voor mogelijkheid houden.

1.Een gezonde levensstijl

Het is wetenschappelijk bewezen dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan een gezondere huid en meer baardgroei. Dit betekent dus gevarieerd eten, veel sporten (het liefst krachttraining), voldoende nachtrust en niet teveel drinken en roken.

Wat moet je dan eten?

Er zijn een aantal voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft om nieuwe haartjes aan te maken en dus de baardgroei bevorderen.

 • Vitamine H of biotine: eieren, noten, zuivel, bonen en paddenstoelen bevatten veel vi
 • Vitamine E: zaadjes en noten zitten vol met vitamine E, maar ook het gebruik van notenolieen is aan te raden.
 • Vitamine C: guave, ananas, aardbeien, broccoli en boerenkool schijnen het hoogst gehalte van vitamine C te hebben.

Het hormoon testosteron wordt gemaakt van cholesterol. Een vetrijk dieet, rijk aan onverzadigde vetzuren kunnen de aanmaak van testosteron bevorderen. De goede vetten vind je in noten, zaden, avocado’s, een vette vis of hoogwaardige oliën.

2. De juiste baardverzorging

Eerdere schreef De Baardman een artikel over de juiste baardverzorging. Maar hoe kun je door middel van een goede verzorging de baardgroei versnellen? Om hier antwoord op te geven wil De Baardman jou eerst uitleggen hoe haargroei werkt.

Om nieuwe haren aan te maken heb je haarzakjes nodig die zich diep in de huid bevinden. Het haarzakje maakt cellen dankzij voedingsstoffen die door kleine bloedvaatjes worden aangeleverd. Dit maakt een goede doorbloeding én een gezonde huid extra belangrijk.

Door je huid goed schoon te houden zorg je voor een optimale doorbloeding en een maximale opname van de voedingsstoffen. Naast een gezonde levensstijl (voor de juiste voedingsstoffen) én de juiste verzorging voor een gezonde huid (opname voedingsstoffen) haal je dus het maximale uit je baardgroei.

Baardgroei middel: welke je moet vermijden?

Op het internet kom je verschillende middeltjes tegen die helpen met het versnellen van de baardgroei. Ondanks dat middeltjes zoals minoxidil en biotine een extra stimulans voor haargroei kunnen zijn, kunnen ze ook een negatieve invloed hebben op andere delen van het lichaam. Welke wondermiddeltjes zien we vaak langskomen?

 • Minoxidil: De Baardman raad het gebruik van minoxidil af, aangezien er verschillende bijwerkingen zijn. Dit middel beïnvloedt namelijk de aanmaak van verschillende hormonen.
 • Biotine: dit is een supplement. Met een gezonde levensstijl krijg je voldoende biotine binnen. Dus waarom dan nog supplementen nemen?
 • Spray: we zien best vaak baardgroei sprays of baardgroei olie voorbij komen. Het is lastig om hier iets over te zeggen aangezien de effectiviteit afhangt van de actieve ingrediënten.

Stappenplan: hoe groei je sneller een baard?

Voor een gezonde baardgroei heeft De Baardman een stappenplan die je kunt gebruiken om de baardgroei te stimuleren.

Hierin laten we de gezonde levensstijl even buiten beschouwing, hoewel dit ontzettend belangrijk is heb ik het idee dat het internet hier al vol mee staat. Probeer 3 – 4 keer per week te sporten, drie keer per dag te eten en voldoende slaap te krijgen. Een dieet met gezonde vetten en veel groenten en fruit helpt met de aanmaak van testosteron en de productie van baardhaar.

Ook stress verminderen helpt echt met het bevorderen van baardgroei. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het leven is niet altijd even makkelijk – maar stress vooral niet te veel om je baardgroei, aldus De Baardman.

TIP VAN
DE BAARDMAN

Ruil je zakje chips om voor een handje noten aan het einde van de dag en begin de dag met een bakje yogurt.

Dagelijkse verzorgingsroutines

Hier lees je precies wat de juiste producten zijn om te gebruiken en hoe vaak je ze moet gebruiken:

Shampoo & Conditioner: 5 – 7 keer per week

Het is belangrijk om je baardharen bijna dagelijks goed schoon te maken door een baard shampoo aan te brengen. Gebruik je een wax om je baard in model te brengen? Dan raden we ook een conditioner aan waarmee je alle overtollige oliën kunt verwijderen.

Baard scrub: 1 keer per week

Dit is wat veel mensen niet doen: het scrubben van je baard. Hiermee verwijder je dode huidcellen die je met een normale baardshampoo niet verwijderd.

Baardolie of baard serum: dagelijks

Breng na het douchen een baardolie of serum aan. Deze geven de baard een mooie glans, maar zorgen ook voor de juiste voedingsstoffen én hydratatie van de baard.

Baardgroei set of kit

Op het internet vind je handige baardgroei kits waar alles inzit wat je nodig hebt om je baard op de juiste manier te verzorgen. Benieuwd wat de beste baardgroei kit is voor jouw nieuwe baard? Met deze baardgroei kit groeien jouw baardharen sneller dan ooit!

Baard roller: wat is een derma roller?

Veel mannen maken gebruik van een baard roller om baardgroei te stimuleren. Een derma roller heeft ongeveer 200 kleine naaldjes die kleine gaatjes in je huid maken. Deze minuscule gaatjes maken het makkelijker om de actieve ingrediënten te absorberen. Een baard roller wordt vaak gebruikt in combinatie met een baardgroei serum of minoxidil (het middel dat wij dus niet aanraden).

Neofollics beard Growth serum is een bekend merk als baardgroei serum. Het gebruik van neofollics beard growth serum wordt vaak aanbevolen in combinatie met de baard roller.

Is het veilig?

De Baardman heeft geen bezwaar tegen het gebruik van een derma roller. De schade van de miniscule gaatjes is minimaal en je huid hersteld hier snel weer van. Wél moet je oppassen voor overmatig gebruik en raden we aan het gebruik van minoxidil af.

Werkt het?

Zo nu en dan een derma roller gebruiken heeft positieve effecten op je baardgroei en het krijgen van een vollere baard. De derma roller maakt kleine gaatjes waardoor voedingsstoffen en actieve ingrediënten uit de serum makkelijker opgenomen kunnen worden. We raden aan het gewoon eens te proberen en te kijken of het voor jou werkt.

Baardgroei stimuleren tips

Normaal gesproken zou een gezonde levensstijl en een goede baardverzorging al voor maximale baardgroei moeten zorgen. Het heeft uiteindelijke veel met genen te maken en die kun je niet beïnvloeden. Wat kun je nog meer doen om een vollere baard te krijgen?

 1. Gezicht masseren: dit bevorderd de doorbloeding en dus kunnen voeding stoffen makkelijker bij de haarzakjes komen.
 2. Baardgroei serum: een baardgroei serum voorziet de geactiveerde haarzakjes van de juiste voedingsstoffen die nodig zijn om baardgroei te bevorderen. De beste baardgroei serum vind je hier.
 3. Baardgroei olie: een speciale baardgroei olie werkt wellicht beter dan een normale baardolie, aangezien de ingrediënten speciaal afgestemd zijn op baardgroei.
 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!


Andere artikelen die we je aanraden te lezen:

De Baardman vind het leuk zijn mede-man te adviseren over baardgroei, trimmen en het onderhouden van een verzorgde baard. Een baard laten groeien is lang niet altijd even makkelijk, maar De Baardman is hier om jou op weg te houden.

Kale plekken

Op sommige open plekken groeit geen haar meer. Maar hoe kun je kale plekken in je baard nu het beste verbergen? Kale plekken opvullen kan met een oogpotlood, maar ook door slim te trimmen.

Ongelijke baardgroei

Ongelijke baardgroei komt bij vrijwel alle mannen voor. Maar wat doe je er tegen? En hoe kun je haargroei om de plekken waar minder haar groeit alsnog bevorderen?

Volle baard

Het uiteindelijke doel is natuurlijk om een volle baard te krijgen. Het kan zijn dat je een redelijk ontwikkelde baard heb, maar je zou graag nog wat meer gezichtshaar willen hebben. Een volle baard laten groeien kan wel 6 maanden duren, maar zou binnen drie maanden zichtbaar moeten zijn. Laat die baardharen maar komen!

Tip! Neem een kijkje bij de beste baardtrimmers voor de juiste baardverzorging.


Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen wij vragen over middelen en verzorgingstechnieken waarmee de baard sneller groeit. Een volle en verzorgde baard krijg je niet zomaar, daar zul je hard voor moeten werken.

Welk hormoon zorgt voor baardgroei?

Androgeen hormoon, ook wel bekend als het mannelijke hormoon zoals DHEA en testosteron zorgen voor de groei van haren. Je bevordert het lichaam om meer testosteron aan te maken door veel krachttraining te doen en een vetrijk dieet te eten. Je lichaam heeft namelijk cholesterol nodig om testosteron aan te maken. Er zijn ook speciale pillen of crèmes om de testosteron productie te bevorderen en zodoende meer gezichtshaar te krijgen, maar dit raden wij af. Je wilt namelijk niet je hormonen uit balans brengen.

Kun je baardgroei bevorderen?

Zeker, door gezond te leven en je baard de juiste verzorging te geven. Een baard laten groeien gebeurd sneller wanneer je alle benodigde voedingsmiddelen binnenkrijg, sport en voldoende slaapt. Het is met name belangrijk dat je de huid optimaal verzorgd; hier zitten namelijk de haarzakjes. Er zijn middelen om je baardgroei te bevorderen, maar die zijn vaak niet aan te raden. Een dermaroller daarentegen kan wel helpen.

Werken baardgroei middelen?

De meeste baardgroei middelen werken wel, maar wij raden het gebruik ervan af. Op het internet worden middelen zoals minoxidil en biotine aangeraden. De eerstgenoemde wordt vaak gebruikt in combinatie met een dermaroller, maar kan verschillende bijwerkingen hebben. Biotine is veilig, maar met de juiste voeding heb je geen supplementen nodig.

Groeit het haar sneller na het scheren?

Dit is een fabeltje maar je haar schijnt niet sneller te groeien na het scheren en ook de dikte blijft hetzelfde. Hoe dit fabeltjes in de wereld is gekomen is onduidelijk, maar veel websites verkopen het nog steeds als de waarheid.

Waarom groeit mijn haar niet snel?

Dit kan genetische bepaald zijn, maar ook leeftijd heeft invloed. Ben je onder de 20 jaar dan kan de baardgroei nog even op zich wachten. Bij volwassen mannen wordt beperkte haargroei vaak veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Vooral stress, alcohol en drinken zijn de boosdoeners. Door bepaalde voedingsstoffen meer te eten en met regelmaat je baard en de onderliggende huid te verzorgen, zou je baardgroei kunnen versnellen.