Baard laten groeien: van een stoppelbaard tot een volle baard in 4 stappen

Baard groeien
Sander van de BaardmanDoor De Baardman
Bijgewerkt op 14 Jul 2023

Een baard laten groeien: om welke reden dan ook heb je besloten om een baard of snor te nemen. Bij alles in het leven dat je voor het eerst doet heb je vragen zoals: hoe begin ik, hoe werkt het en waar moet ik rekening mee houden. Geen zorgen, wij willen je graag laten weten dat je op de juiste plek bent: we’ve been there! Wij leggen je van A tot Z uit hoe je een baard onderhoud en zo laat groeien dat je uiteindelijk een mooie volle baard krijgt. Laten we beginnen!

Een mooie baard of snor komt niet zomaar tot stand: hier moet je hard voor werken. De één is meer bevoorrecht dan de ander als het gaat om baardgroei, maar met een beetje doorzettingsvermogen kan iedereen een mooie en volle baard laten groeien. Onze baardgroei beginnersgids geeft jou de juist handvaten, maar uiteindelijk zal je zelf gas moeten geven.

Voor iedereen die een baard wilt laten groeien: Welkom in de wereld van mannelijkheid!

Ik wil een baard: hoe begin je?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: laat jouw stoppelbaard staan en vergeet het trimmen of knippen. Daarnaast heb je geduld en doorzettingsvermogen nodig. Zo simpel is het eigenlijk.

In dit artikel leggen we per fase (lengte) uit wat je nu precies moet doen om een mooie verzorgde volle baard te krijgen.

Wat heb je nodig?

  • De juiste kennis (die geven we jou cadeau)
  • De juiste verzorgingsproducten en – routines
  • De juiste accessoires: bijv. baardtrimmer en baardschaar

Wat van baard past bij mij?

Als je ergens aan begint, is het altijd goed om een doel te stellen. Wat van baardstijl ga je voor en wat is de gewenste lengte? Het is handig om hier van te voren een beslissing over te maken. Een ringbaardje vraagt om een andere werkwijze dan een balbo baard.

Lees ook: de baardtrends van 2021

Baard laten groeien: de verschillende fases

Hoe werkt het?

Cliche maar waar: iedereen is anders. De één heeft van zichzelf een snellere baardgroei, terwijl de ander het met dunne ‘schaamhaar haren’ moet doen. De snelheid van de baardgroei, waar de haren groeien en de dikte ervan: het is allemaal een gegeven. Dit heeft natuurlijk met genen te maken.

Obstakels

Zo kun je van allerlei obstakels tegenkomen: een jeukende baard, kale plekken of ongelijke baardgroei. Dit is het moment waar veel mannen opgeven.

Oplossing

Gelukkig is voor elk probleem een oplossing. Verzorgingsroutines, producten, accessoires en de juiste kennis maken het voor iedereen mogelijk om een mooie baard te krijgen. Wél is voor de één meer geduld vereist dan bij de ander.

1. Een stoppelbaard: niks aan ‘t handje

Het begint allemaal met een stoppelbaardje: de haren zijn dan 1 tot 5 mm lang. Afhankelijk van hoe snel je baard groeit duurt het ongeveer één tot twee weken voordat je de ‘stoppelbaard fase’ uit bent.

Lees onze gids met alles over een stoppelbaard trimmen.

2. De beginnende baard: prikken en jeuk

De haartjes worden duidelijk langer: van 5mm tot 1 cm. In deze fase wordt jouw doorzettingsvermogen op de proef gesteld: de kleine en stugge haartjes kunnen namelijk vervelend prikken en voor jeuk zorgen. Met een beetje baardolie maak je de baardharen zachter, maar de jeuk zal hiermee niet 100% verdwijnen. Geduld en doorzettingsvermogen zijn de key!

3. De korte baard: ongelijke baardgroei

Tijdens deze fase wordt duidelijk waar je meer en minder baardgroei hebt. Bij ongelijke baardgroei kunnen kale of kalere plekken ontstaan. In deze fase is het belangrijk dat je jouw baardharen op de juiste manier trimt.

Lees onze Ultieme Gids voor baard trimmen.

4. Eindbestemming: een mooie volle baard

Langzaam begint jouw baard steeds voller te worden. Het is belangrijk dat je de volle baard om de juiste manier trimt, kamt en verzorgd om de een verzorgde baard te houden. Een baardschaar, een borstel en de juiste baard accessoires komen hier goed van pas. Gemiddeld duurt het bij de meeste mannen zo’n twee maanden om een volle baard te krijgen.

Baard laten staan: stap voor stap

Voor een gezonde baardgroei is het belangrijk dat je jouw baardharen de juiste zorg en een beetje liefde geeft. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat je moet doen om tot een verzorgde en mannelijke baard te komen.

1. Stop met scheren

Berg je baardtrimmer en schaar maar goed op: deze heb je voorlopig nog niet nodig. Deze eerste stap lijkt misschien eenvoudig, maar is het niet wanneer je baard begint te jeuken. Bij veel mannen ziet de baard er in het begin niet zo mooi uit, wat jou in de verleiding kan brengen om de eerste baardharen alsnog te stylen door te trimmen. Doe dit niet! Houd geduld tot je kunt zien wat voor vorm en textuur jouw gezichtshaar heeft.

2. Onderhoud de rest van je gezichtshaar

Als je nog niet bepaald hebt wat van baard je wilt groeien raden we aan eerst inspiratie voor baarden op te doen. Als je eenmaal duidelijk hebt wat van baard je wilt, weet je tot waar je het gezichtshaar in de nek, hals en kin wilt trimmen.

Lees meer over halslijn scheren

3. De juiste verzorging

De juiste verzorgingsproducten en dagelijkse routines bevorderen een gezonde baardgroei. Op het internet kom je veel producten voor baardverzorging tegen, maar de belangrijkste producten zijn een goede baardolie, shampoo en in sommige gevallen een speciale conditioner. Het is met name belangrijk om je huid om je gezicht goed te verzorgen, omdat hier de haarzakjes zitten. Regelmatig scrubben is een goed idee om de dode huidcellen te verwijderen.

Naarmate jouw baard langer wordt is het belangrijk deze regelmatig te borstelen met een borstel of een kam. Zo stimuleer je de baardgroei om in de juiste richting te groeien.

Lees onze ultieme gids voor baard verzorgen.

4. Tussentijds bijwerken

Na een aantal weken heb je waarschijnlijk al een redelijke baardgroei. Dit kan er al gauw wat onverzorgd uit zien. Langere haren vallen op en dus is het een goed idee om deze langere haren bij te werken. Dit doe je met een baardtrimmer of met met een schaartje.

Tip: let op kale plekken door ongelijke baardgroei. In sommige gevallen is het beter om de lange baardharen te laten staan, zodat deze over de kale plekken heen vallen.

5. Je baard stijlen

Na ongeveer één tot twee maanden hebben de meeste mannen een vollere baard. Wanneer jouw baard lang genoeg is, wordt het tijd deze te stijlen. Het is belangrijk om voor jezelf de gewenste lengte en vorm te bepalen. Het aanbrengen van een stijl door de juiste lengtes af te wisselen is voor beginnende baardmensen niet eenvoudig. Een beetje handigheid is een vereiste, maar daar is niemand mee gebeuren. Als je bang bent dat je jouw hardverdiende baardhaar verpest, kun je overwegen om een barbier te bezoeken.

Lees hier meer over baard stijlen

6. Onderhouden

Als je eenmaal de gewenste baardlengte en vorm hebt bereikt, is het zaak deze te onderhouden door regelmatig te trimmen en regelmatig scheren (halslijn). Volle baarden vragen om veel onderhoud, omdat het baardhaar snel groeit én door de hoeveelheid baardgroei heeft de onderliggende huid meer aandacht nodig. Je baard is je nieuwe baby, die dagelijks aandacht nodig heeft.

Baard laten groeien: tips!

Een verzorgde baard laten groeien is zo makkelijk nog niet, maar met de onderstaande tips hopen we het wat makkelijker te maken.

Geef niet op: heb geduld!

In het begin ga je momenten hebben dat je baard er niet zo verzorgd uit ziet. Bij onzekerheid is het makkelijk om de baardtrimmer te pakken en alles eraf te scheren. Maar ga je hier later geen spijt van krijgen? Houd het gewenste resultaat in je achterhoofd en geef niet op. Als het even tegenzit kun je ons altijd een bezoek brengen aan onze website voor wat steun!

Baard verzachten

Jeuk ervaren is niet leuk! Wanneer het allemaal even teveel wordt kun je de baardjeuk verminderen door je baard en huid te hydrateren met een baardolie. Ook worden je baardharen hier zachter van. Helaas zal hiermee de baardjeuk niet helemaal verdwijnen..

Baardgroei stimuleren

Duurt het allemaal te lang en wil je jouw baard sneller laten groeien? Met een gezonde levensstijl en de juiste verzorgingsproducten en – routines kun je baardgroei stimuleren.

Lees ons artikel: baardgroei stimuleren

Gezond leven: sport, eet en vermijd stress

Hoe gezond iemand leeft, kun je vaak aflezen van de huid en haargroei. Door veel te sporten stimuleer je de aanmaak van testosteron. Het hormoon testosteron bevorderd een snellere haargroei (baard en hoofdhaar). Veel stress heeft een negatieve invloed op de groei van haren én kan zelfs voor haaruitval zorgen. Het is dus belangrijk dat je voldoende eet (veel eiwitten), stress elimineert en voldoende slaap krijgt. Een gezond leven zorgt voor veel nieuwe haren :).

Baard verzorging & onderhoud: wat heeft jouw baard nodig?

Met de bovenstaande tips ben je er nog niet. Het is belangrijk om de juiste producten in huis te halen om je baard zo goed mogelijk te verzorgen. De Baardman kan jou precies vertellen welke producten het beste bij jouw baard passen.

De beste baardtrimmer

Een goede baardtrimmer is een must! Om de keuze voor jou makkelijker te maken hebben we een een lijst opgesteld met de beste baardtrimmers. Ons doel is om jou op weg te helpen en een miskoop te voorkomen.

De beste baardverzorging

Baardolie, shampoo en/of een conditioner? De markt voor producten voor baardverzorging is hard aan het groeien. Steeds meer mannen besluiten om een baard te laten groeien. Door marketing praatjes krijg je al snel het gevoel dat je jouw baard vele producten nodig heeft, maar dat is niet waar. Hoe minder, hoe beter zeggen wij altijd.

Op deze pagina over de beste baardverzorging helpen we jou ontdekken welke producten het beste bij jouw baard passen.

TIP VAN
DE BAARDMAN

Gebruik voornamelijk verzorging producten met natuurlijke ingrediënten. Deze producten zijn vaak iets duurder, maar bieden wel de beste verzorging.

De beste baard accessoires

Het is duidelijk dat je een goede baardtrimmer nodig hebt. Maar welke baard accessoires heb je nog meer nodig om jouw baard de juiste verzorging te bieden? In dit artikel bespreken we de meest essentiële baard accessoires.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!


Andere artikelen die interessant voor je zijn

De Baardman helpt jou graag op weg: wij weten als geen ander hoe lastig het soms kan zijn om een volle baard te krijgen. Zeker in het begin zijn er best wat obstakels die verleiding geven om de baardtrimmer erbij te pakken. Jouw doorzettingsvermogen wordt extra op de proef gesteld bij haaruitval, kale plekken of ongelijke baardgroei.

Baardgroei bevorderen

Wil je dat jouw baard sneller groeit? Veel van onze bezoekers zijn op zoek naar manieren om het gezichtshaar sneller te laten groeien. Lees onze ultieme gids om baardgroei te stimuleren.

Baard verzorgen

Als je voor het eerst begint met het groeien van een baard kun je best wat tips gebruiken hoe je een baard nu precies verzorgd en onderhoud. Lees onze baard verzorgen gids waarin we precies uitleggen hoe je een baard gezond houdt.

Kale plekken of ongelijke baardgroei

Veel mannen krijgen er mee te maken: ongelijke baardgroei of erger nog kale plekken. Gelukkig zijn hier oplossingen voor die wij in dit artikel graag met jou delen.

Welke baard past bij mij?

Voordat je begint met een baard groeien, is het een goed idee om de stijl te bepalen waar je voor wilt gaan. Inspiratie nodig? Bekijk de mooiste baard modellen.


Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgt De Baardman vragen van bezoekers die het even niet meer weten. Zit jouw vraag er niet tussen? Kijk dan of deze tussen onze blogartikelen staat of stuur De Baardman een mailtje.

Hoe lang duurt het om een baard te laten groeien?

Hoe snel baardharen groeien, verschilt per persoon. Bij de meeste mannen duurt het een maand voordat men een kort baardje heeft en 2 maanden voor een volle baard.

Hoe groeit een baard?

Een baard krijgen is lang niet zo simpel als stoppen met scheren. Met de juiste verzorging stimuleer je baardgroei. Niet alleen de baard heeft verzorging nodig, maar ook de onderliggende huid. Hier zitten namelijk de haarzakjes. Een shampoo of conditioner helpt een baard schoon te houden, een baardolie zorgt voor een mooie glans en met een scrub verwijder je de dode huidcellen. Ook is het belangrijk om gespleten punten te trimmen.

Hoe lang kan mijn baard worden?

De langste baard ter wereld is .. cm. Maar hoe lang jouw baard hangt is afhankelijk van jouw genen. Met de juiste verzorging kun je baardgroei bevorderen.

Waarom baard laten groeien?

Naast dat een baard wat warmte biedt tijdens de koude wintermaanden ziet het er mannelijk en stoer uit. Tegenwoordig is een baard laten staan erg trendy! Met een baard zul je vrouwen winnen, maar ook verliezen. Wél is het belangrijk om je baard goed te verzorgen, een baard ziet er namelijk al gauw onverzorgd uit.