Baard modellen: welke modellen zijn er?

Inspiratie
Bijgewerkt op 12 Jul 2024
Inhoudsopgave

Is jouw baard een belangrijk onderdeel van je styling? Misschien ben je al overtuigd van welke baardstijl het beste bij je past. Ben je daar nog naar op zoek, of wil je gewoon eens met iets anders experimenteren? Wil je een volle baard, een lange baard, of misschien een korte baard? De Baardman vertelt je over de populairste baardmodellen en hoe je ze moet trimmen. Volop inspiratie voor jouw baardstijl dus! 

Houd er bij het uitproberen wel rekening mee, dat bepaalde stijlen vooral bij specifieke gezichtsvormen passen. Ook zijn sommige baardstijlen ideaal voor mannen met flinke baardgroei, terwijl andere modellen juist weer geschikter zijn voor de heren, wiens gezichtshaar minder dichtbegroeid is. Check hieronder de populairste baard modellen. Voor sommige modellen heb je iets meer geduld nodig om je baard te laten groeien. Hieronder heb ik 10 modellen om uit te kiezen geplaatst.

Lees tip: mijn gids over het bijwerken van je baard.

1. De Three Day Beard

Laten we beginnen met een bekende baardstijl. De meeste mannen zullen wel eens rondgelopen hebben met de Three Day Beard, of dat nu bewust was of niet. Het idee van deze stijl is dat je je drie dagen niet scheert en dus je stoppels laat staan. Deze zijn na drie dagen maximaal drie millimeter lang.

3 dagen baard, of toch vier?

Je gezichtshaar is overal even lang. Een perfect baardmodel voor wie vooral op zoek is naar een stijl die weinig inspanning vergt! Voor dit model is het wel handig een goede trimmer aan te schaffen. Deze behoort tot de categorie ‘ korte baard modellen ‘ en is een weinig opvallende baard die erg kort is.

2. De Ten Day Beard

Weet je wat een Three Day Beard is, dan is het je ook meteen duidelijk wat een Ten Day Beard inhoudt. Precies: tien dagen lang niet scheren. Deze baardstijl behoort onder mannen tot de populairste. Hij vergt nauwelijks onderhoud en bovendien vinden de meeste vrouwen een lange stoppelbaard erg aantrekkelijk.

10 dagen baard
10 dagen stoppelbaard, ook wel een lange baard genoemd.

Een win-win situatie dus! Houd er wel rekening mee: voor deze baard is het belangrijk dat je een mooie volle baardgroei hebt. Als je deze baard wilt hebben dan heb je niet veel meer nodig dan een paar dagen geduld. Deze baard staat goed bij mannen met een ovaal gezicht.

3. De ringbaard

Kies je voor een ringbaard, dan draag je een baardje rond het gebied van je mond en je kin. Je laat een snor en op je kin een baard groeien en zorgt voor een strakke verbinding tussen de twee. Samen vormen ze een cirkel. De baardharen op je wangen scheer je weg, net als je bakkebaarden.

Will Smith met ringbaardje
Het ringbaardje van Will Smith

De ringbaard is een populair model en ook nog eens een mooie uitkomst voor de mannen die weinig baardgroei op de wangen hebben. Om deze baard te trimmen heb je niet zoveel oefening nodig. 

Lees ook: hoe groei je een ringbaardje

4. De stiletto baard

De naam van deze baardstijl doet je misschien al vermoeden dat dit om een behoorlijk sophisticated look gaat. En dat klopt! Het vergt ook enige inspanning en oefening om een mooie stilettobaard te kunnen creëren. Dit baardtype onderscheidt zich van veel andere stijlen door het feit dat het baardhaar op een centraal punt eindigt.

Dit is de “de stiletto baard”. Bron: Philips

Een groot deel van je wangen is zichtbaar: je baardhaar laat je namelijk van je slapen tot onder je mondhoeken lopen. Je snor verbind je in een mooie overloop met dat punt. Trim je baard tot jij een dergelijke baard hebt die goed aansluit bij de vorm van je gezicht.

5. De Balbo baard

De naam van deze baardstijl klinkt je ongetwijfeld stijlvol Italiaans in de oren en guess what: dat is hij ook. Deze baard bedekt een beperkt gedeelte van je gezicht. Hij bedekt de kin en de onderranden van je gezicht, maar laat je wangen vrij.

De Balbo baard. Bron: blackcombbeards.com.

Eventueel kun je hem verbinden met je bakkebaarden. Bij dit baardtype hoort ook een snor. Omdat je baard zich laag bevindt en je je snor er niet mee verbindt, gaat het om een zogeheten zwevende snor. Er is dus geen overloop. De snor is breder dan je lippen.  Voor de gewenste lengte kun je een trimmer of een scheerapparaat aanschaffen.

6. De Ducktail

Vertaal je deze baardstijl letterlijk, dan kom je op het woord ‘eendenstaart’. Gaat er nog geen belletje rinkelen? Denk dan eens aan het kleine staartje van Donald Duck. De Ducktail heeft een vorm die daar verdacht veel op lijkt.

De Ducktail baard. Bron: blackcombbeards.com

Deze baard laat je bij de kin namelijk in een puntvorm lopen en is enkele centimeters langer dan je kin. Je laat je baardhaar enkel op je kin zo lang groeien. Je snor, wangen en bakkebaarden zijn aanzienlijk korter. 

7. De Boxed Beard

De Boxed Beard ontleent zijn naam aan het feit dat hij scherpe contouren heeft. Dat geeft je dan ook een extra masculiene uitstraling. De lengte van je Boxed Beard kun je zelf bepalen, zolang die maar over je gehele baard gelijk is.

The Boxed Baard. Bron: blackcombbeards.com

Je nek houdt je gladgeschoren, zodat je adamsappel goed zichtbaar blijft. Ook op je wangen heeft je baard een scherpe begrenzing. Deze baard is perfect om de vorm van je gezicht extra te benadrukken. Dit is echt een mannelijke baard.

8. De Van Dyke

Er was eens de Vlaamse schilder Anthony van Dyck, die om zijn baardstijl bijna net zo beroemd is geworden als om zijn werken. Hij had een puntige kinbaard en een snor, die niet met elkaar verbonden waren. De kinbaard is overigens misschien een iets te groot woord, want het gaat bij de Van Dyke meer om een sikje.

De Van Dyke baard. blackcombbeards.com

Het grote verschil met de ringbaard is dat de snor niet doorloopt, terwijl dat bij een ringbaard wel het geval is. Heb je een rond gezicht en wil je wat meer contour aanbrengen? Dan is deze baard de moeite van het proberen waard. 

9. De Chin Strap

De Chin Strap is een baard van een wel heel beperkte breedte: je baardharen laat je namelijk enkel rond je kin en je zijkanten van je kaaklijn staan. Het is dus een baard zonder snor. Een soort van bandje of lijntje over je kin dus.

The Chin strap. Bron: braun.com

Voorheen kozen veel mannen voor een heel dun lijntje, maar tegenwoordig is hij vaak toch wel minimaal twee centimeter breed. Zoals je misschien wel vermoedt, gaat het bij het creëren van een baard als deze om absoluut precisiewerk! Ook in dit geval is het dus belangrijk om je baard goed te trimmen.

10. Chevron Snor

Tsja, misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, want we hebben het hier immers over baarden. Toch vind ik dat de Chevron Snor niet aan het lijstje mag ontbreken. Wanneer je je tot nu toe altijd hebt geschoren en overweegt om gezichtsbeharing te laten staan, is de Chevron Snor -net als overigens de Three Day Beard en de Ten Day Beard- een mooie beginstap.

De Chevron Snor

Het gaat hier om een stijl waarbij de snor die over de hele breedte van je bovenlip loopt en zich gemakkelijk laat creëren. Je moet dus in de eerste instantie een goede snor laten staan. 

11. De Beardstache

De Beardstache is een stijl die een snor en een baard combineert. Wat hem van bijvoorbeeld een Three Day Beard of een Ten Day Beard onderscheidt, is het feit dat de snor en de baard niet van dezelfde lengte zijn. Je snor is namelijk veel uitdrukkelijker aanwezig.

De Beardstache

Niet alleen omdat je deze langer laat groeien, maar ook omdat deze breder is dan je mond. De baard betreft op zijn beurt een stoppelbaard. Eigenlijk kun je de Beardstache nog het beste omschrijven als een Chevron snor in combinatie met een stoppelbaard.

12. De Anchor Baard

Last but not least in deze lijst met baardmodellen is de Anchor Baard. Hierbij zijn de snor en de baard niet met elkaar verbonden. De Anchor Baard is een kinbaard waarbij je je moet voorstellen dat de deze smal onder de onderlip begint en richting de kin breder uitloopt. Aan beide kanten laat je je baard vervolgens weer omhoog lopen, richting je mondhoeken.

De Anchor Baard.

Zo ontstaat een anker. Tussen de uiteinden van het ‘anker’ en je snor blijft dus nog wat ruimte over. Zorg ervoor dat je deze baard regelmatig bijhoudt. In het geval van alle baardstijlen is het in elk geval belangrijk om een goede baardolie te gebruiken.

Welke baard past bij mij?

Het is sowieso belangrijk om van tevoren te bedenken wat voor baardstijl je wilt hebben tijdens het laten groeien van een baard. Welke baardstijl past het beste bij mij? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen als jij een baard of een snor en sik wil laten staan. Een verzorgde baard valt bij veel mensen in de smaak, dus kijk eerst of een van de bovenstaande baardstijlen iets voor je is.

Kijk naar de vorm van je gezicht en bepaal of je een volle baard wilt hebben, of juist iets meer subtiel. Het heeft geen haast, zo snel groeit je baard niet. Maar een baard gaat er snel onverzorgd uitzien als je hem niet bijhoudt, dus je moet op een gegeven moment wel een beslissing maken. De bovenstaande baard stijlen zijn in ieder geval, al een aantal opties om te overwegen. 

Lees ook: wat is een viking baard

Baardstijlen weinig baardgroei

Voor mannen met weinig baardgroei zijn stijlen die minder dichtheid vereisen ideaal. De Three Day Beard biedt een moeiteloos, verzorgd uiterlijk met minimale lengte, perfect voor een subtiele, maar mannelijke look.

De Ringbaard accentueert de mond en kin zonder de noodzaak van volle wangen, ideaal voor het definiëren van de kaaklijn.

Ten slotte is de Anchor Baard een stijlvolle keuze die de aandacht naar de kin en snor trekt, zonder volle wangen te vereisen, waardoor het een uitstekende optie is voor mannen die hun gezichtskenmerken willen benadrukken met beperkte baardgroei.

Wat heb je nodig om je baard te stijlen?

In eerste instantie heb je een baardtrimmer nodig om je baard bij te werken. Een scheerapparaat, scheermes of safety razor kan handig zijn om de contouren van je baard bij te werken. Als je eenmaal je baard hebt bijgewerkt gebruik je een baardwax of gewoon een balsem om je baard in model te brengen. Bij een lange baard kan het handig zijn om je baard te kammen.

Als je op zoek bent naar een goede trimmer voor verschillende baardmodellen, kan ik je deze van Sansbeauté van harte aanbevelen nadat ik deze twee weken gebruikt heb. Uitstekende kwaliteit, trimt erg fijn en is zeer goed geprijsd. Of je nu een stoppelbaard, een volle baard of een gestileerde sik wilt, deze trimmer levert perfecte resultaten voor elk type baard.

Leestip: tips voor het kammen van je baard.

Benodigheden

ProductWaarvoor?Mijn test
Trimmer baardBijwerken lengte van de baardBekijk test.
ScheermesBijwerken contourenBekijk test.
Elektrisch scheermesBijwerken contourenBekijk test.
Safety razorBijwerken contourenBekijk test.
Baardwax of gelIn model brengen van je baardBekijk test
Balsemaanbrengen van een glansBekijk test
Baardoliebaardharen verzachtenBekijk test
Baardföhnin model brengen van je baardBekijk test
Scheerspiegelin model brengen van je baardBekijk test
Baardkamin model brengen van je baardBekijk test
 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer over Kortingen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *