Is jouw baard een belangrijk onderdeel van je styling? Misschien ben je al overtuigd van welke baardstijl het beste bij je past. Ben je daar nog naar op zoek, of wil je gewoon eens met iets anders experimenteren? De Baardman vertelt je over de populairste baardmodellen. Volop inspiratie voor jouw baardstijl dus!
Houd er bij het uitproberen wel rekening mee, dat bepaalde stijlen vooral bij specifieke gezichtsvormen passen. Ook zijn sommige baardstijlen ideaal voor mannen met flinke baardgroei, terwijl andere modellen juist weer geschikter zijn voor de heren een wiens gezichtshaar minder dichtbegroeid is.
1. De Three Day Beard
Laten we beginnen met een bekende baardstijl. Bijna iedere man heeft wel eens rondgelopen met de Three Day Beard, of dat nu bewust was of niet. Het idee van deze stijl is dat je je drie dagen niet scheert en dus je stoppels laat staan. Deze zijn na drie dagen maximaal drie millimeter lang. Je gezichtshaar is overal even lang. Een perfect baardmodel voor wie vooral op zoek is naar een stijl die weinig inspanning vergt! Voor dit model is het wel handig een goede trimmer aan te schaffen.
2. De Ten Day Beard
Weet je wat een Three Day Beard is, dan is het je ook meteen duidelijk wat een Ten Day Beard inhoudt. Precies: tien dagen lang niet scheren. Deze baardstijl behoort onder mannen tot de populairste. Hij vergt nauwelijks onderhoud en bovendien vinden de meeste vrouwen een zware stoppelbaard erg aantrekkelijk. Een win-winsituatie dus! Houd er wel rekening mee, dat deze stijl het mooist is wanneer je volle baardgroei hebt.
3. De ringbaard
Kies je voor een ringbaard, dan draag je een baardje rond het gebied van je mond en je kin. Je laat een snor en op je kin een baard groeien en zorgt voor een strakke verbinding tussen de twee. Samen vormen ze een cirkel. De baardharen op je wangen scheer je weg, net als je bakkebaarden. De ringbaard is een populair model en ook nog eens een mooie uitkomst voor de mannen die weinig baardgroei op de wangen hebben.
Lees ook: hoe groei je een ringbaardje
4. De stilettobaard
De naam van deze baardstijl doet je misschien al vermoeden dat dit om een behoorlijk sophisticated look gaat. En dat klopt! Het vergt ook enige inspanning en oefening om een mooie stilettobaard te kunnen creëren. Dit baardtype onderscheidt zich van veel andere stijlen door het feit dat het baardhaar op een centraal punt eindigt. Een groot deel van je wangen is zichtbaar: je baardhaar laat je namelijk van je slapen tot onder je mondhoeken lopen. Je snor verbind je met dat punt.
5. De Balbo baard
De naam van deze baardstijl klinkt je ongetwijfeld stijlvol Italiaans in de oren en guess what: dat is hij ook. Deze baard bedekt een beperkt gedeelte van je gezicht. Hij bedekt de kin en de onderranden van je gezicht, maar laat je wangen vrij. Eventueel kun je hem verbinden met je bakkebaarden. Bij dit baardtype hoort ook een snor. Omdat je baard zich laag bevindt en je je snor er daarom niet mee verbindt, gaat het om een zogeheten zwevende snor. De snor is breder dan je lippen.
6. De Ducktail
Vertaal je deze baardstijl letterlijk, dan kom je op het woord ‘eendenstaart’. Gaat er nog geen belletje rinkelen? Denk dan eens aan het kleine staartje van Donald Duck. De Ducktail heeft een vorm die daar verdacht veel op lijkt. Deze baard laat je bij de kin namelijk in een puntvorm lopen en is enkele centimeters langer dan je kin. Je laat je baardhaar enkel op je kin zo lang groeien. Je snor, wangen en bakkebaarden zijn aanzienlijk korter.
7. De Boxed Beard
De Boxed Beard ontleent zijn naam aan het feit dat hij scherpe contouren heeft. Dat geeft je dan ook een extra masculiene uitstraling. De lengte van je Boxed Beard kun je zelf bepalen, zolang die maar over je gehele baard gelijk is. Je nek houd je gladgeschoren, zodat je adamsappel goed zichtbaar blijft. Ook op je wangen heeft je baard een scherpe begrenzing.
8. De Van Dyke
Er was eens….. een Vlaamse schilder die om zijn baardstijl bijna net zo beroemd is geworden als om zijn werken. Hij had een puntige kinbaard en een snor, die niet met elkaar verbonden waren. De kinbaard is overigens misschien een iets te groot woord, want het gaat bij de Van Dyke meer om een sikje. Het grote verschil met de ringbaard is dat de snor niet doorloopt, terwijl dat bij een ringbaard wel het geval is. Heb je een rond gezicht en wil je wat meer contour aanbrengen? Dan is deze baard de moeite van het proberen waard.
9. De Chin Strap
De Chin Strap is een baard van een wel heel beperkte breedte: je baardharen laat je namelijk enkel rond je kin en je kaaklijn staan. Een soort van bandje of lijntje over je kin dus. Voorheen kozen veel mannen voor een heel dun lijntje, maar tegenwoordig is hij vaak toch wel minimaal twee centimeter breed. Zoals je misschien wel vermoedt, gaat het bij het creëren van een baard als deze om absoluut precisiewerk!
10. Chevron Snor
Tsja, misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, want we hebben het hier immers over baarden. Toch vind ik dat de Chevron Snor niet aan het lijstje mag ontbreken. Wanneer je je tot nu toe altijd hebt geschoren en overweegt om gezichtsbeharing te laten staan, is de Chevron Snor -net als overigens de Three Day Beard en de Ten Day Beard- een mooie beginstap. Het gaat hier om een snor die over de hele breedte van je bovenlip loopt en zich gemakkelijk laat creëren.
11. De Beardstache
De Beardstache is een stijl die een snor en een baard combineert. Wat hem van bijvoorbeeld een Three Day Beard of een Ten Day Beard onderscheidt, is het feit dat de snor en de baard niet van dezelfde lengte zijn. Je snor is namelijk veel uitdrukkelijker aanwezig. Niet alleen omdat je deze langer laat groeien, maar ook omdat deze breder is dan je mond. De baard betreft op zijn beurt een stoppelbaard. Eigenlijk kun je de Beardstache nog het beste omschrijven als een Chevron snor in combinatie met een stoppelbaard.
12. De Anchor Baard
Last but not least in deze lijst met baardmodellen is de Anchor Baard. Hierbij zijn de snor en de baard niet met elkaar verbonden. De Anchor Baard is een kinbaard waarbij je je moet voorstellen dat de deze smal onder de onderlip begint en richting de kin breder uitloopt. Aan beide kanten laat je je baard vervolgens weer omhoog lopen, richting je mondhoeken. Zo ontstaat een anker. Tussen de uiteinden van het ‘anker’ en je snor blijft dus nog wat ruimte over.
Lees ook: wat is een viking baard