Baardroos: wat doe je aan die schilfers in je baard?

Baard Trimmen
Bijgewerkt op 07 Jun 2024
Inhoudsopgave

Baardroos is een opeenhoping van dode huidcellen. Baardroos ontstaat als je huid zich sneller ververst dan gebruikelijk. Maar bovenal: baardroos is vervelend. Gelukkig zijn er manieren om baardroos te voorkomen en om er van af te komen. Die manieren ga ik met je bespreken. Maar laat ik eerst uitleggen hoe baardroos ontstaat.

Hoe ontstaat baardroos?

Bij baardroos (en eigenlijk bij roos in het algemeen) moet je onderscheid maken tussen twee vormen: de aandoening hoofdroos, die wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, en een veel onschuldiger vorm van roos, veroorzaakt door een droge huid.

Roos in je baard door een droge huid

Je huid ververst zichzelf continu. De huidcellen delen zich en dode huidcellen komen los. Normaal gesproken zie je daar niets van, de dode cellen vallen een voor een naar beneden. Is je huid te droog, dan zorgt je lichaam voor een versnelde verversing van de huid, tot twee keer zo snel als normaal. De dode cellen kunnen, zeker onder je baard of je hoofdhaar, niet meer zo snel weg en klonteren samen tot witte, droge schilfertjes. Deze vorm van roos zie je vaak in de winter, als de verwarming aanstaat en de lucht binnen daardoor een stuk droger is. Maar ook bij extreme warmte in de zomer kan je huid uitdrogen, waardoor die zich sneller gaat verversen.

Roos door een schimmelinfectie

Hoofdroos, de andere vorm van roos, is een stuk vervelender dan roos door een droge huid. Deze vorm van roos wordt veroorzaakt door een schimmel (Malassezia of ook wel Pytorosporon Ovale), die huidirritatie en infecties veroorzaakt. Daarbij treedt hevige jeuk op en het levert vettige, geelachtige schilfers van dode huidcellen op. Deze schilfers vallen niet makkelijk je haar uit omdat ze plakkerig zijn. Ze kunnen zich verzamelen in je hoofdhaar, maar ook in je baard en zelfs je wenkbrauwen. Gelukkig is tegen iedere vorm van roos wel wat te doen.

Hoe kom je van baardroos af?

Om effectief van je baardroos af te komen, moet je eerst weten welke vorm van roos je hebt. Heb je baardroos door een droge huid, dan zie je droge, witte schilfertjes. Bij baardroos door een schimmelinfectie zijn de schilfers gelig van kleur en voelen ze vettig aan. Deze vorm van baardroos bestrijd je met een goede anti-roos shampoo. Bij baardroos door een droge huid moet je die juist niet gebruiken, omdat je huid daardoor juist verder uit kan drogen. Gebruik bij deze vorm van baardroos dus een gewone shampoo op natuurlijke basis.

Hoe voorkom je baardroos?

Met een goede verzorging van je baard kun je de meeste baardroos voorkomen. Was je baard twee tot drie keer per week. Shampoo en conditioner zijn daarbij onmisbaar, terwijl je baard regelmatig scrubben ook een preventief effect heeft.

  • Shampoo. Gebruik een speciale shampoo voor je baard. Er is volop keuze op dit gebied, maar ik adviseer om een shampoo te gebruiken met 100% natuurlijke ingrediënten. Ik heb een pagina gemaakt met een top 8 van shampoos, waar je ook uitleg vindt over hoe je je baard moet wassen. Bekijk de top 8.
  • Conditioner. Je baard na het wassen behandelen met conditioner zorgt er niet alleen voor dat hij daarna beter te stylen is, maar het voedt ook de hoofdhuid. Conditioners zijn er in verschillende vormen. De ene moet je wel uitspoelen, de andere kan blijven zitten, enzovoort. Ik heb een top 6 van goed conditioners gemaakt.
  • Scrub. Door je baard te scrubben verwijder je dode huidcellen van de huid. Er zijn diverse (vaak dure) middelen voor te koop, maar de tip van De Baardman is: gebruik koffiedik van fijngemalen koffiebonen. Dat werkt net zo goed en kost niets (als je tenminste koffie drinkt).
  • Olie en balsem. Een goede baardolie of baardbalsem zorgt voor soepele, gezonde haren en is ook goed voor de huid eronder. Gebruik wel altijd producten op natuurlijke basis.

Behalve je baard goed verzorgen is er nog meer dat je kunt doen om baardroos te voorkomen. Het klinkt misschien raar, maar een gezonde leefstijl helpt echt. Dat betekent:

  • Gezond eten. Als je teveel suikers en koolhydraten binnenkrijgt, dan maak je meer insuline aan. Dat hormoon stimuleert de productie van talg. Te veel talg kan baardroos veroorzaken.
  • Stress voorkomen. Door stress maak je de hormonen testosteron en cortisol aan. Die hormonen stimuleren de productie van talg en tasten je immuunsysteem aan. Daardoor heb je minder weerstand tegen de schimmels die baardroos veroorzaken.
  • Op tijd je baard wassen. Was twee tot drie keer per week je haren en je baard. Was je je haar te weinig, dan kunnen de haarzakjes verstopt raken, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat je huid geïrriteerd raakt, met roos tot gevolg. Te vaak je haren wassen is ook niet goed. Dan verdwijnt namelijk de beschermende olielaag, die je van nature op je huid hebt.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn baard wassen om roos te voorkomen?

Ik raad aan twee tot drie keer per week. Te weinig wassen is niet goed, maar te vaak wassen ook niet.

Moet ik met baardroos naar de dokter?

In de meeste gevallen is baardroos prima te verhelpen met het gebruiken van de juiste shampoo. Bij de meeste mensen die er gevoelig voor zijn komt de roos wel af en toe terug. Ik zou wel naar de dokter gaan als je gelige, vettige schilfers ziet en heel veel last hebt van hevige jeuk, die maar niet verdwijnt en waardoor je je huid open krabt. Je huisarts heeft dan misschien een middel dat de jeuk verlicht, waardoor je minder gaat krabben.

Ontstaat baardroos door slechte hygiëne?

Nee, baardroos is het gevolg van je huid die niet in balans is. Dit kan diverse oorzaken hebben, bijvoorbeeld een allergie, overgevoeligheid en zelfs te veel wassen. Los daarvan is het natuurlijk wel belangrijk om een goede hygiëne te betrachten.

Hoe verzorg je de droge huid onder je baard?

Baardolie en baardbalsem verzorgen niet alleen je baardharen, maar ook de huid onder je baard.