Tips tegen droge lippen, schrale lippen en kapotte lippen

Baard Trimmen
Bijgewerkt op 07 Jun 2024
Inhoudsopgave

Als mensen met elkaar praten, dan kijken ze automatisch naar elkaars lippen. Daarom vind ik het belangrijk dat mijn lippen er goed verzorgd uitzien. Goed verzorgde lippen zien er niet alleen goed uit, ze hebben nog een groot voordeel: ze drogen niet uit. Want droge lippen, dat is geen pretje. Zeker niet als ze schraal worden of, erger nog, barsten. Droge lippen kunnen op allerlei manieren ontstaan. Hoe, daar ga ik het in dit blog over hebben. En over hoe je ze kunt voorkomen of genezen.

Wat is de oorzaak van droge lippen?

Droge lippen duiden op een gebrek aan vocht. Dat vochtgebrek kan ontstaan door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit. De voornaamste oorzaken van droge lippen zijn:

 • Droge lucht. Onze huizen en kantoren worden tegenwoordig potdicht gebouwd. Dat is goed voor de isolatie, maar levert ook het gevaar op van droge lucht.
 • Het weer. Het koude, gure weer in de herfst en winter vormen een regelrechte aanslag op je lippen. Ook de zon kan ervoor zorgen dat je lippen uitdrogen of zelfs verbranden.
 • Vochtgebrek. Als je te weinig drinkt gaat er ook niet voldoende vocht naar je lippen.
 • Speeksel. Als je lippen droog aanvoelen heb je snel de neiging om ze te likken en zo met je speeksel te bevochtigen. Helaas onttrekt dat speeksel juist vocht aan je lippen, waardoor ze nog droger worden.
 • Slechte voeding. Gebrek aan voedingsstoffen en vitaminen veroorzaakt ook droge lippen. Met name in je mondhoeken kunnen dan pijnlijke kloofjes ontstaan.
 • Medicijngebruik. Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze droge lippen kunnen veroorzaken. Lees altijd goed de bijsluiter.
 • Te veel koffie. Als je veel cafeïne binnenkrijgt kan je lichaam uitdrogen, dus ook je lippen. Daarnaast zorgt het contact van je lippen met de warme koffie voor extra verdamping van het vocht in je lippen.
 • Lipbalsem. Je zou denken dat lipbalsem juist goed is voor je lippen en dat is het ook als je de juiste balsem gebruikt. Sommige lipbalsems, met name die met munt of menthol, zorgen juist voor uitdroging.
 • Door de mond ademen. Je lippen drogen sneller uit als je door je mand ademt, bijvoorbeeld wanneer je verkouden bent en je neus verstopt is.

Hoe voorkom je droge lippen?

Als je het rijtje hierboven hebt gelezen, dan is misschien ook direct duidelijk wat je moet doen of laten om droge lippen te voorkomen:

 • Eet gezond en drink voldoende water. Overdrijf niet met je koffiegebruik.
 • Speel in op de omstandigheden. Zorg dat er binnen, zeker als de verwarming aan staat, water is dat kan verdampen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Ga goed voorbereid de deur uit als het koud is. Draag bijvoorbeeld een sjaal voor je mond. Gebruik een lippenbalsem met beschermingsfactor als de zon schijnt.
 • Verzorg je lippen goed. Een goede lippenbalsem geneest niet alleen droge lippen, hij voorkomt ook dat je er last van krijgt. Ook scrubben op zijn tijd is een goed idee. Breng daarna wel weer een verzorgingsproduct aan.

Wat als je lippen droog of gebarsten zijn?

Heb je droge lippen? Of zijn ze misschien zelfs gebarsten of heb je er van die vervelende losse velletjes aan zitten? Begin met voldoende water te drinken (je hebt ongeveer anderhalve liter per dag nodig). Met een goede hydraterende lippenbalsem zal het probleem dan snel opgelost zijn. Wat je in ieder geval niet moet doen is die velletjes eraf trekken. Dan veroorzaak je wondjes die kunnen gaan bloeden of zelfs ontsteken. Wil je toch van die velletjes af, probeer ze dan heel voorzichtig los te wrijven onder de douche. Ook niet doen: je likken likken, want daardoor drogen ze alleen maar meer uit.

Wat is een goede lippenbalsem?

Een goede lippenbalsem bevat in ieder geval geen munt of menthol. Ook parfums kunnen het gewenste effect tegengaan. Ingrediënten die wel goed voor je lippen zijn: shea boter, arganolie, amandelolie, bijenwas, olijfolie, jojoba olie en manuka olie. Kortom, vrijwel alle natuurlijke vetstoffen zijn geschikt. Ook vitamine E heeft een helende en hydraterende werking op je lippen. Daarnaast is het belangrijk dat je lippenbalsem je beschermt tegen de zon. Een SPF (Sun Protect Factor) van minimaal 30 is het beste.

Veelgestelde vragen

Is vaseline geschikt bij droge en schrale lippen?

Nee. Vaseline sluit de huid van je lippen luchtdicht af en dat is niet goed. Gebruik liever een goed lippenbalsem.

Is lippenbalsem duur?

Goedkoop is vaak duurkoop, dat geldt ook voor lippenbalsem. Als je lippenbalsem koopt, let dan vooral goed op de ingrediënten en pas daarna op de prijs. Ook goede lippenbalsem hoeft niet per se duur te zijn. Lippenbalsems die mij goed bevallen heb ik genoemd in mijn top-5 lippenbalsems.

Kan ik mijn lippen ook scrubben met gezichtsscrub?

Nee, dat is niet aan te raden. Gezichtsscrub, zeker die voor mannen, is tamelijk grof. Je zou er het dunnen huidlaagje van je lippen mee beschadigen. Gebruik dus een speciale scrub voor je lippen.