Als je een mooie bos met haar hebt, is niets vervelender dan een droge en futloze coupe die niet te stylen is. Als je haar ruw en pluizig aanvoelt dan heb je last van droog haar. Dat is erg vervelend, maar gelukkig weet ik uit ervaring hoe je weer glans in je kapsel kan krijgen. Mijn naam is Sander, ook wel De Baardman genoemd, en ik heb de tips om droog haar te hydrateren en te behandelen. En om droog haar te voorkomen.
Wat zijn de oorzaken van droog haar?
Er is veel onderzoek gedaan naar droog en beschadigd haar. Uit de resultaten kwam naar voren dat er verschillende oorzaken aan droog haar ten grondslag liggen. Je herkent droog haar aan een ruw gevoel, gespleten haarpunten en veel pluizige haren. Het is tevens vrijwel niet in model te brengen. Bovendien is het haar erg breekbaar en beschadigt het snel als je het wil behandelen met een kam of borstel.
De oorzaken van droog haar lopen uiteen van omgevingsfactoren tot biologische factoren. Laatstgenoemde oorzaak is erfelijk, dus daar kun je weinig aan doen. Als je van nature te weinig vocht en talg in je haren hebt, dan kan het al heel snel uitdrogen. Het is in dat geval belangrijk dat je het haar extra verzorging geeft met vitaliserende en hydraterende verzorgingsmiddelen. Er zijn echter nog andere oorzaken:
Te warm douchen
Droog haar komt veel in de winter voor en laat dat nou juist hét seizoen zijn waarin de meeste mensen extra warm douchen en geneigd zijn om hun jaar vaak te wassen. Dat is lekker, maar wel slecht voor de conditie van je haar. Warm haar zet je haarschubben open, waardoor het gaat pluizen en uitdrogen. Als je dit te vaak doet, zal je haar snel uitdrogen.
Te vaak föhnen
Je haar stylen en föhnen geeft een mooie look, maar als je dit teveel doet dan zal je haar snel uitdrogen. Vooral als je de föhn dagelijks te lang gebruikt, zal je haar sneller uitdrogen. Van stylen is dan geen sprake meer, want het wordt onmogelijk om te behandelen. Hitte is een killer voor je haar.
Vermijd chemische behandelingen
Mannen zetten steeds vaker een permanent en/of verven hun haar in een gewenste kleur. Dat is niet erg als je het een keertje doet, maar als je dat structureel doet dan gaat je haar er kapot van. Het resultaat is droog en futloos haar waar je niets meer mee kunt. Te veel chemische behandelingen doet je haar niet goed.
Omgevingsfactoren
Soms hoeft het niet eens je eigen schuld te zijn dat je haar droog en futloos wordt. Als je in een omgeving woont waar veel zon schijnt, kan je haar sneller uitdrogen. Neem je dagelijks een duik in een zwembad met chloor? Dan bestaat de kans dat je haar sneller uitdroogt dan bij een ander het geval is. Mijn persoonlijk advies is om na elke zwembeurt goed te spoelen.
Te weinig vitamine
Als je te weinig vitaminen binnenkrijgt, dan kan je haar ook droog en futloos worden. Het is belangrijk dat je vitamine B binnenkrijgt, maar ook zink voor de eiwitproductie. Voldoende vitamine A is ook van belang, maar wel gedoseerd, want een overdosis kan haaruitval veroorzaken. Vitamine E en vitamine C en vitamine B3 zijn ook belangrijk voor de conditie van je haar.
15 tips om droog haar verzorgen en behandelen
Gelukkig hoef je niet meteen de tondeuse over je hoofd te halen als je last hebt van droog haar. Er zijn verschillende manieren waarop je het kunt behandelen. Hydratatie is daar een belangrijk onderdeel van. Ik heb 15 tips op een rijtje gezet die zeker zullen helpen. Toen ik last had van droog haar heb ik een aantal van deze tips toegepast en had binnen afzienbare tijd weer voldoende volume en kreeg ik weer glanzend haar.
1. Was je haar niet te vaak en spoel af met koud water
Als je gaat douchen, heb je de neiging om elke keer je haren te wassen. Dat moet uiteraard regelmatig gebeuren, maar te vaak wassen is niet goed voor de conditie van je haar. Je verwijdert dan namelijk de beschermende talglaag van je hoofdhuid en dan droogt de boel uit. Talgproductie is belangrijk voor je hoofdhuid en je haar.
2. Spoel je haar met koud water
Ik gaf eerder in dit artikel al aan, dat te heet douchen slecht voor de conditie van je haar is. Je kunt dus het beste je haar na het wassen uitspoelen met lauw water. Als je – net zoals ik – een koukleum bent, dan kun je ook lauw water gebruiken. Heet water is niet verstandig.
3. Knip regelmatig de gespleten punten
Als je niet wilt dat je haar gaat splijten en pluizen, dan is het verstandig om de haarpunten van je haar regelmatig te knippen. Dit kan je zelf doen, maar ook door een kapper. Zo voorkom je dat de beschadigingen naar boven trekken en je haar dof en futloos wordt.
4. Droog haar voorkomen met een goede shampoo en conditioner
Ik ben een groot voorstander van natuurlijke haarproducten. Ik vermijd shampoos met siliconen en andere slechte ingrediënten als de pest. Als je jouw haar in topconditie wil houden, dan kun je het beste een shampoo gebruiken die natuurlijke ingrediënten en vitaminen bevat die daar speciaal ontwikkeld voor zijn. Met de juiste producten voorkom je een hoop ellende.
5. Gebruik een haarmasker met voedende ingrediënten
Als je warm gaat douchen en je haar gaat wassen, dan gaan je haarschubben open staan. Als dit te lang zo blijft, dan is je haar kwetsbaar, beschadiging ligt dus op de loer. Gebruik na het wassen een voedende conditioner of een haarmasker om je haar optimaal te verzorgen.
6. Kijk uit met stylingtools
Nogmaals, hitte is dodelijk voor de gezondheid van je haar. Het is niet erg als je gebruikmaakt van een stylingtool, zoals een föhn of een haarstyler, maar bij overmatig gebruik zal jij je haar beschadigen en dan kun je er niets meer mee. Gebruik deze tools dus met mate.
7. Kijk uit met chemische behandelingen
Als je die grijze haartjes wil verven of een keer een permanent wil proberen, dan is dat uiteraard geen probleem. Doe het alleen niet op structurele basis, want dan ligt droog haar op de loer. Chemische ingrediënten zijn nooit goed voor je lichaam en dus ook niet voor je haar.
8. Wat voor elastiekjes gebruik je?
Als je wat langer haar hebt, en dit graag in een staart draagt, moet je uitkijken met het soort elastiekjes dat je gebruikt om de boel bij elkaar te binden. Ik gebruik bijvoorbeeld nooit elastiekjes met een ijzeren stukje of harde en stugge elastiekjes. Gebruik een zachte variant en gebruik ze niet dagelijks.
9. De invloed van zeewater en zwembadwater
Vooral tijdens je vakantie neem je graag een duik in de zee of een zwembad. Misschien zelfs meerdere keren per dag. In beide gevallen heb je dan te maken met factoren die invloed kunnen hebben op het gehalte aan talg op je hoofd, namelijk zout en chloor. Spoel je haar voor- en na het zwemmen goed uit.
10. Een droge omgeving
Als je te lang en te vaak in een omgeving bent waar de luchtvochtigheid te laag is, bestaat de kans dat je haar sneller uitdroogt. Denk hierbij aan een verwarming of een omgeving waar de lucht weinig circuleert. Je kunt luchtbevochtigers kopen en regelmatig het raam open zetten. Gebruik ook hydraterende producten voor in je haar.
11. Vermijd uv-licht
Als je veel buiten werkt, of gewoon graag buiten bent, dan is het raadzaam om rekening te houden met de effecten van uv-licht op de conditie van je haar. Schadelijke deeltjes hebben namelijk een negatieve invloed. Zet af en toe een petje op of koop een hittebeschermer voor in je haar.
12. Slaap op een satijnen kussen
Satijn is goed voor je haar. In tegenstelling tot katoenen kussens, wrijft je haar niet continu tegen het ruwe oppervlak van het textiel. Dit zorgt voor een beter vochtgehalte in je haar.
13. Zorg voor vitamine A en andere voedingsstoffen
Als je de juiste vitaminen binnenkrijgt, dan heeft dat effect op de gezondheid van je haar. Eet dus gevarieerd en zorg voor voldoende eiwitten, zink en antioxidanten. Zo blijven jij – en dus ook je haar – gezond.
14. Neem je regelmatig een hoofdmassage?
Als je een hoofdmassage neemt, dan kom je niet alleen tot rust, het zorgt ook voor een betere doorbloeding van de hoofdhuid. Dit heeft weer effect op de aanmaak van talg, waardoor je huid vettig blijft en je haar minder snel vatbaar is voor uitdroging.
15. Koop een kwalitatief goede haarborstel
Ik geef persoonlijk liever wat meer geld uit aan een haarborstel, als dat ik later producten moet kopen om de schade op te lossen. Beter voorkomen dan genezen dus. Een goede haarborstel is zacht voor je haar en sluit de haarschubben. Uitdroging en beschadigingen komen dan minder snel voor.