Eerste keer scheren: hoe moet je scheren?

scheren
Bijgewerkt op 05 Mar 2024
Inhoudsopgave

De eerste haartjes op mijn gezicht waren meer donshaartjes, maar het begon er toch wat slordig uit te zien. Het was tijd om te scheren. Ik kan me dit nog goed herinneren. Ik had geen idee hoe ik het moest aanpakken en voelde me te trots om het aan mijn vader te vragen, dus ging ik zelf maar aan de slag. Met goedkope scheermesjes uiteraard.

Het resultaat: een gladgeschoren gezicht met een aantal sneetjes.

Komt dit bekend voor en heb je de vraag: hoe moet ik me scheren? Geen zorgen, ik doorloop samen met jou de stappen zodat je niet net als ik sneetjes krijgt. Ik leg je precies uit hoe je met een scheermesje en met een scheerapparaat moet scheren.

Dit artikel is niet alleen bedoeld voor tieners, maar voor iedereen die wil weten hoe hij zijn scheerroutine kan verbeteren.

Scheren bestaat uit drie stappen: voorbereiding, scheren en nazorg.

Dit heb je nodig voor een goede scheerbeurt

  • Warm water
  • Een schone en droge handdoek
  • Een nieuw scheermesje of scheerapparaat
  • Scheerschuim of scheergel
  • Scheerkwast
  • Aftershave

Ook al kan een scheerspiegel handig zijn, maar het is geen absolute vereiste!

1. Was je gezicht met warm water (voorbereiding)

Als je een warme douche neemt of je gezicht met warm water wast, zullen je poriën zich openen. Dit maakt het behandelen van de huid en het scheren van de haartjes makkelijker. De eerste stap bij het scheren is dus het wassen van de huid waarop de haartjes zitten. Als je dit niet doet, is de kans op een geïrriteerde huid vele malen groter.

Er zijn ook veel mannen die onder de douche scheren, maar dit zou ik voor de eerste keer niet aanraden. Dan is een spiegel wel zo handig!

Hoe moet je scheren? Eerst gezicht wassen
Stap 1: Reinig je gezicht met warm water om de poriën te openen. Je kunt hierbij een face wash gebruiken om te voorkomen dat er vuil op je gezicht achterblijft.

2. Gebruik een goede scheergel of scheerschuim (voorbereiding)

Als je voor de eerste keer gaat scheren, is het het beste om een scheerschuim- of gel te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid. Het aanbevolen product is scheergel. Deze substantie is wat dikker, beter smeerbaar en biedt meer bescherming voor de huid. Bovendien laat een scheermesje zich gemakkelijker door gel leiden. Breng de scheergel of scheerschuim gelijkmatig aan op het te scheren oppervlak.

Stap 2: Gebruik scheerschuim om een geïrriteerde huid na het scheren te voorkomen.

3. Nu kan het scheren beginnen (scheren)

Nu begint het echte werk. Scheer tegen de richting van de haargroei in. Dit kun je gemakkelijk voelen met je handen. De richting waarin je weerstand voelt, is tegen de haargroeirichting in. Probeer de huid een beetje strak te trekken voordat je er een scheermesje overheen laat glijden. Gebruik een nieuw mesje, dat werkt het beste. Over het algemeen kun je een mesje beter niet vaker dan twee keer gebruiken.

Hoe moet je scheren | de eerste keer
Stap 3: Nu komt het echte werk! Belangrijk: scheer altijd in de richting van de haargroei.

4. Spoel je gezicht af met veel water (nazorg)

Als je denkt dat je alle gewenste plekken op je gezicht hebt geschoren, spoel dan je gezicht af met een ruime hoeveelheid water. Vervolgens dep je je gezicht droog met een handdoek. Wrijf niet, want dit kan leiden tot irritatie van de huid. Gebruik indien nodig een aftershave-balsem om de huid te verkoelen en te kalmeren.

Vergeet niet mijn TOP-10 met aftershave voor mannen te bekijken.

Stap 4: Nazorg omvat het grondig reinigen van je gezicht en het aanbrengen van aftershave.

Vanaf welke leeftijd scheren?

Wanneer jongens de puberteit ingaan, worden de eerste haartjes op het gezicht zichtbaar. Dit varieert per persoon, maar meestal begint gezichtsbeharing tussen de 12 en 17 jaar te groeien. De eerste scheerervaring laat dan niet lang op zich wachten.

De eerste gezichtsbeharing bij jongens van die leeftijd is meestal te zien op de bovenlip. In het begin zijn dit dunne en vlassige haartjes die weinig verzorging vereisen. Daarna volgen de bakkebaarden, kin, wangen en hals. De meeste jongemannen beginnen met scheren zodra het haar wat dikker wordt. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Je kunt niet zomaar een scheermes over je huid halen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je het beste je gezicht kunt scheren.

Vergeet niet mijn favoriete scheermesjes te bekijken.

Jong geleerd is oud gedaan!

Hoewel vaders vaak de beste tips hebben, kan het geen kwaad om zelf flink te oefenen. Hiervoor heb je een goede baardtrimmer en scheermes nodig.

Scheren met een scheerapparaat

De hierboven beschreven methode staat ook bekend als ‘vochtig scheren’. Als je de droge methode verkiest, gebruik je een scheerapparaat. Hierbij beweeg je langzaam rond met de scheerkop over het te scheren oppervlak. Als je de bovenstaande tips opvolgt, zal de eerste keer scheren een fluitje van een cent zijn.

Tips nodig voor het scheren? Stuur mij gerust een berichtje.

Lees tip: ontdek hoe je scheert met een scheerapparaat.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer over Scheren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *