Eerste keer scheren: hoe doe je dat?

Baard Trimmen
Sander van de BaardmanDoor De Baardman
Bijgewerkt op 26 Apr 2023

De eerste baardharen laten zich zien en het wordt eens tijd dat je die lange verdwaalde haren aanpakt. Bij alles wat we voor het eerst doen, hebben we tijd nodig om de vaardigheid onder de knie te krijgen. Hetzelfde geldt voor scheren. Want hoe gebruik je zo’n scheermes of scheerapparaat nou precies? Geen zorgen, De Baardman got you covered!

Eerste keer scheren: welke scheerproducten heb je nodig?

Van een scheermes tot scheerschuim
Van een scheermes tot scheerschuim

Allereerst heb je natuurlijk de juiste scheerproducten nodig. De kans is groot dat je nog geen scheerapparaat hebt aangeschaft. Een scheerapparaat kan voor jou als tiener best prijzig zijn. Of wellicht dat je het scheerapparaat van jouw vader mag lenen?

Bij zowel een scheermes als een scheerapparaat heb je dezelfde scheerproducten nodig. Denk hierbij aan:

  • Scheermes of scheerapparaat
  • Scheerschuim
  • Lukewarm water
  • Schone droge handdoek

Goed om te weten voordat je begint

Voorkom een geïrriteerde huid
Voorkom een geïrriteerde huid

Bij het scheren ligt altijd het gevaar van een geïrriteerde huid als resultaat op de loer. Vervelend, want je wilt natuurlijk niet met bultjes en een rode huid voor dag komen. De kans als tiener – of wanneer je voor het eerst scheert – op een geïrriteerde huid is nog wat groter.

De onderliggende huid is er namelijk nog niet aan gewend. De kans op huidirritatie na het scheren is daarbij wel groter bij het gebruik van een scheermes, omdat deze de haartjes strak tegen de huid afscheert. Het geeft dan misschien wel het gladste resultaat, maar mocht je over de luxe beschikken om met een scheerapparaat te beginnen dan is dit van harte aan te raden.

Eerste keer scheren: stap voor stap!

Eerste keer scheren: het stappenplan!
Eerste keer scheren: het stappenplan!
  1. Maak je gezicht nat met lukewarm water. Dit opent opent de poriën wat het scheren makkelijker maakt en de kans op een geïrriteerde huid verkleint. 
  2. Scheerschuim: breng wat scheerschuim aan in jouw handpalmen en verdeel het over je gezicht
  3. Scheermes gebruiken: trek de huid strak en haal het scheermes voorzichtig van boven naar beneden. Scheer altijd in dezelfde richting als dat het haar groeit. Ga langzaam te werk, want zo’n scheermes kan akelig scherp zijn. 
  4. Scheerapparaat gebruiken: Bij een Philips scheerapparaat draai je langzaam rondjes met de scheerkop. Gebruik je een Braun scheerapparaat dan werk je van boven naar beneden. 
  5. Tussendoor spoelen: bij zowel een scheermes als het scheerapparaat spoel je de losse haartjes tussen het scheren door weg onder de kraan.

Na het scheren

Na afloop spoel je het gezicht af met koud water en dep je deze droog met een schone handdoek. Bij het gebruik van koud water sluiten de poriën. Na afloop gebruik je een aftershave of een goede baardolie om de huid te kalmeren en irritaties aan de huid te voorkomen. Tot slot is het belangrijk om te weten dat je scheermesjes niet vaker dan 1 -2 keer kunt gebruiken. Voor het gebruik ontsmet je de mesjes altijd om vervelende ontstekingen te voorkomen.

TIP: bij het afdrogen is het belangrijk dat je altijd dept en niet wrijft. Zo voorkom je een geïrriteerde huid!