Eerste keer scheren: hoe doe je dat?

Baard Trimmen
Sander van de BaardmanDoor De Baardman
Bijgewerkt op 10 Nov 2023

Als bij jongens de puberteit zijn intrede doet, dan verschijnen bij veel van hen de eerste baardharen. De eerste keer scheren van gezichtsbeharing laat dan niet lang op zich wachten. Dit is een nieuwe ervaring waar de meeste jongens ietwat onzeker mee omgaan, want hoe gebruik je een scheerapparaat of een scheermes zonder jezelf te snijden? De Baardman heeft de juiste tips & tricks om een scheerbeurt tot een succes te maken.

De eerste keer scheren

Als jongens de puberteit ingaan dan worden de eerste haartjes op het gezicht zichtbaar. Dit verschilt per persoon, maar meestal begint het groeien van gezichtsbeharing tussen de 12 en 17 jaar. De eerste keer scheren laat dan niet lang op zich wachten. De man die de beste tips heeft is uiteraard de vader, maar het kan geen kwaad als er zelf ook flink wordt geoefend. Daar is een goede baardtrimmer en een scheermes voor nodig.

De eerste gezichtsbeharing bij jongens rond die leeftijd is te zien op de bovenlip. Dat zijn in het begin zeer dunne en vlassige haartjes die weinig verzorging nodig hebben. Daarna volgen de bakkebaarden, de kin, de wangen en de hals. De meeste jongemannen zullen beginnen met scheren als haar wat dikker wordt. Maar hoe kun je dat het beste doen? Je kunt niet zomaar een scheermes over je huid trekken. We leggen hieronder stap-voor-stap uit hoe je het beste je gezicht kunt scheren.

Dit heb je nodig voor een goede scheerbeurt

  • Warm water
  • Een schone handdoek
  • Een nieuw scheermesje
  • Scheerschuim of scheergel
  • Bij droog scheren een scheerapparaat

1. Was je gezicht met warm water

Als je een warme douche neemt, of je gezicht met warm water wast, dan zullen je poriën zich openen. Dit maakt het behandelen van de huid makkelijker, evenals het het scheren van de haartjes. De eerste keer scheren begint dus met het wassen van de huid waarop de haartjes zitten. Als je dit niet doet dan is de kans op een geïrriteerde huid vele malen groter.

2. Gebruik een goede scheergel of scheerschuim

Als je voor de eerste keer gaat scheren, dan kun je het beste een scheerschuim- of gel gebruiken dat voor de gevoelige huid is ontwikkeld. Het leidende advies is het gebruik van een scheergel. Deze substantie is wat dikker, is beter smeerbaar en beschermt de huid beter. Daarnaast laat een scheermesje zich door een gel beter leiden. Breng de scheergel of scheerschuim gelijkmatig aan op het te scheren oppervlak.

3. Nu kan het scheren beginnen

Nu gaat het echte werk beginnen. Scheer tegen de haarrichting in. Dit kun je makkelijk voelen met je handen. De richting waarin je weerstand voelt is tegen de haarrichting in. Probeer de huid een beetje strak te trekken voordat je er een scheermesje overheen laat glijden. Gebruik een nieuw mesje, dat werkt het beste. Je kunt over het algemeen een mesje beter niet vaker dan twee keer gebruiken.

4. Spoel je gezicht af met veel water

Als je denkt dat je alle gewenste plekken op je gezicht hebt geschoren, dan spoel je je gezicht af met een ruime hoeveelheid water. Vervolgens dep je je gezicht af met een droge handdoek. Niet wrijven, want dan bestaat de kans op een geïrriteerde huid. Gebruik desnoods een aftershave-balsem om de huid te verkoelen en tot rust te brengen.

Scheren met een scheerapparaat

De bovenstaande methode wordt ook wel ‘vochtig scheren’ genoemd. Als je kiest voor de droge methode dan maak je gebruik van een scheerapparaat. Bij het gebruik van dit apparaat draai je langzaam rondjes met de scheerkop over het te scheren oppervlak. Als je de bovenstaande tips naleeft, dan wordt de eerste keer scheren een makkie.