Gezichtsverzorging voor mannen met een droge huid

Baard Trimmen
Bijgewerkt op 07 Jun 2024
Inhoudsopgave

Een droge huid kan heel vervelend zijn, zeker als het de huid van je gezicht betreft, of je nu een baard hebt of niet. Je huid voelt strak aan, wordt rood of gaat jeuken, hij wordt ruw en kan zelfs gaan schilferen, vooral onder je baard en op de plekken waar je geschoren hebt. in dit blog leg ik uit hoe dat kan komen en hoe je een droge huid kan voorkomen en verhelpen.

Hoe ontstaat een droge gezichtshuid?

Als je huid te droog is, wil dat zeggen dat de talgklieren niet voldoende talg produceren om je huid in balans te houden. Een droge huid kun je van nature hebben, maar ook het gevolg zijn van externe factoren, zoals droge lucht binnenshuis, kou of zonlicht buiten en zelfs van het lang dragen van een mondkapje. Ook verliest je huid meer vocht naarmate je ouder wordt. Hoe die droge huid ook is ontstaan, het is een vervelend probleem. Maar gelukkig is er wat aan te doen.

Hoe verhelp je als man een droge huid?

Als je last hebt van een droge huid is het verleidelijk om de crème van je vrouw of vriendin te gebruiken, maar toch raad ik dat af. De mannenhuid is een stuk dikker dan die van een vrouw en heeft daarom andere verzorging nodig. En ook als je ouder wordt heeft je huid een andere verzorging nodig dan voeger. Heb je een droge huid, dan kun je die als volgt verhelpen:

  • Reinig je huid met een mild gezichtsreiniger, die het vetlaagje op je huid niet aantast. Heb je een baard? Gebruik dan baardshampoo, die ook de huid reinigt.
  • Scrub je huid vervolgens. Ook daarvoor zijn er speciaal voor de mannenhuid ontwikkelde producten. Heb je een baard, dan kun je een speciale baardscrub aanschaffen, maar koffiedrab van fijn gemalen koffiebonen werkt ook prima.
  • Spoel daarna je huid (en je baard, als je die hebt) goed schoon en laat hem drogen.
  • Behandel je huid vervolgens met een goede gezichtscrème voor mannen. Je baard kun je behandelen met baardolie of baardbalsem.

Een droge huid bij mannen voorkomen. 6 tips

Hieronder staan tips die helpen voorkomen dat je huid uitdroogt.

  • Zorg voor voldoende luchtvochtigheid binnen. Hang bijvoorbeeld een waterverdamper aan de radiator en vul die regelmatig bij.
  • Gebruik een goede gezichtsverzorgingscrème.
  • Gebruik puimsteen en aftershave na het scheren.
  • Reinig en verzorg je baard goed, als je die hebt.
  • Gebruik zonnebrandolie als je lang buiten bent.
  • Douche niet te heet of te koud. Een lauwe douche is het beste voor je huid.

Veelgestelde vragen

Is een droge huid aangeboren?

Een droge huid kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door factoren als droge lucht, kou of zonlicht.

Alle tips en verzorgingsmiddelen werken niet. Wat nu?

Als niets helpt en je huid blijft schilferen heb je mogelijk eczeem. Laat je huisarts ernaar kijken.