Gezichtsverzorging voor mannen met een vette huid

Baard Trimmen
Bijgewerkt op 07 Jun 2024
Inhoudsopgave

Mannen en vrouwen hebben niet dezelfde huid. Een van de verschillen is, dat mannen vaker een vette huid hebben. Dat komt omdat mannen meer talgklieren in de huid hebben. De grotere hoeveelheid talg die geproduceerd wordt door de mannenhuid zorgt ervoor dat die vettiger is en soms zelfs gaat glimmen. Dat is heel natuurlijk, maar voor veel mannen wel ongewenst. Opeenhoping van talg kan ook diverse onzuiverheden veroorzaken, zoals puistjes of mee-eters, en die wil helemaal niemand. Gelukkig kan er wel wat gedaan worden aan die vette huid.

Tips voor mannen met een vette huid: zo verzorg je een vette huid?

Als je een vette huid hebt kun je een paar dingen doen om die te verhelpen. Allereerst: was je gezicht goed met een milde gezichtsreiniger. Als je een baard hebt is een beard & face wash een geschikt middel. Was je gezicht ’s morgens om het vet en zweet van de nacht te verwijderen en ’s avonds om het vuil van overdag kwijt te raken. Daarnaast is een scrub een probaat middel, zeker als je merkt dat je voorhoofd of je neus glimt van het vet. Door het vet blijven afgestorven huidschilfers aan je huid plakken, waardoor ze puistjes kunnen veroorzaken. Regelmatig scrubben, ook wel exfoliëren genoemd, voorkomt dat. Voor overdag raad ik je bovendien aan om een hydraterende dagcrème voor mannen te gebruiken. Leen niet de dagcrème van je vrouw of vriendin. Zoals gezegd: de mannenhuid en de vrouwenhuid zijn heel verschillend.

Hoe kun je een vette mannenhuid voorkomen?

De mannenhuid produceert nu eenmaal meer talg dan die van vrouwen, dus een vette huid is niet altijd te voorkomen. Maar je kunt wel aantal dingen doen of laten om het niet nog erger te maken:

  • Gebruik geen verzorgingsmiddelen op basis van olie.
  • Scrub regelmatig.
  • Eet niet te vet. Als je vet eet, wat je lichaam sowieso nodig heeft, beperk je dan zoveel mogelijk tot onverzadigde vetten en eet zoveel mogelijk onbewerkte producten.
  • Ga regelmatig sporten. Je zweet dan afvalstoffen en overbodige talg naar buiten. Je moet dan wel metten onder de douche gaan na het sporten, om die afvalstoffen ook daadwerkelijk kwijt te raken.
  • Heb je lang haar? Zorg dan dat er geen wax of gel meer in zit als je naar bed gaat. Anders gaat het vet via je haren naar je huid toe.
  • Verwen je huid eens met een geschikt masker.

Veelgestelde vragen

Is een vette huid aangeboren?

Als man produceer je nu eenmaal meer talg dan een vrouw. In welke mate dat gebeurt is vaak wel genetisch bepaald: hebben je ouders een vette huid, dan is de kans groot dat jij die ook hebt.

Waarom moet ik een milde gezichtsreiniger gebruiken?

Gebruik je een sterk ontvettende gezichtsreiniger, dan gaat je huid in reactie daarop juist extra veel talg produceren. En dat is precies niet wat je wilt als je een vette huid hebt. in plaats van zo’n agressieve gezichtsreiniger te gebruiken kun je daarom beter je gezicht een keertje vaker wassen, maar dan met een mild product.