Interessante vraag: groeit je baard sneller in de zomer?

info
Sander van de BaardmanDoor De Baardman
Bijgewerkt op 31 May 2023

Misschien heb je het net als vele andere mannen al opgemerkt: in de zomer lijk je je baard vaker te moeten scheren. Zodra de warme periode aanbreekt, sta je een stuk vaker met je scheermes of 

-apparaat in je hand. Groeit je baard echt sneller in de zomer of lijkt dat maar zo? Zelfs de wetenschap heeft zich over deze vraag gebogen. En wat blijkt? Het is bewezen! Je lichaamsbeharing groeit in de zomermaanden een stuk sneller. Hoe dat zit? Ik leg het je uit!

Lees ook: tips om je baardgroei te stimuleren.

De invloed van testosteron op je baardgroei

De snellere groei van je baardgroei heeft alles te maken met testosteron. Jawel: het mannelijke geslachtshormoon. Dit hormoon is verantwoordelijk voor nog veel meer dingen in je lichaam, maar dus ook voor het tempo van baardgroei. Testosteron wordt in je lichaam omgezet in dihydrotestosteron (DHT). En dat heeft een directe invloed op de groeisnelheid, maar ook de dikte van je baardharen. 

Vitamine D en lichamelijke activiteit

Dat je baard in de zomer sneller groeit, is te verklaren door twee dingen die allebei je testosteronproductie beïnvloeden. Zo krijgt je lichaam in de zomer meer vitamine D uit zonlicht. Deze vitamine, die overigens ook een hormoon is, stuwt direct je testosterongehalte omhoog. Ook ben je in de zomer meestal een stuk actiever dan in de wintermaanden. Net als vitamine D heeft ook lichamelijke activiteit een stimulerend effect op je testosteronproductie.

De absolute piek wordt bij de gemiddelde man in juli gemeten. In de winter daalt je testosteronniveau, omdat je meer binnen en minder actief bent. Zo groeit ook je lichaamsbeharing minder snel. Wetenschappers denken dat dit te maken heeft met hoe onze voorouders leefden. Ook zij waren in het koude seizoen immers een stuk minder actief.

Andere factoren

Is testosteron dan allesbepalend? Dat nou ook weer niet. De invloed van het seizoen en de mate van lichamelijke activiteit zijn niet te ontkennen. Echter, dat neemt niet weg dat andere factoren ook een rol spelen in de snelheid van je baardgroei. Denk bijvoorbeeld aan je eetpatroon, je seksleven en natuurlijk je genen. 

Een baard biedt bescherming tegen de zon

Wanneer een gezonde volle baard voor jou het doel is, zul je de zomer met open armen verwelkomen. En gaat de baardgroei je juist net iets te vlot? Bedenk dan hoe functioneel dat eigenlijk is. Je baard beschermt je tegen de uv-straling van de zonnestralen. Zo heeft je huid minder te lijden onder deze schadelijke invloed. Volle baarden hebben dan ook een werking die vergelijkbaar is met die van zonnebrandcrème. 

De baardgroei hangt uiteraard niet alleen af van de zon, maar ook van de juiste verzorging. Daarom is het belangrijk dat je natuurlijke baard verzorgingsproducten gebruikt zoals een baardolie, baardshampoo en baard conditioner.