Huidirritatie na het scheren voorkomen? Dat doe je zo!

scheren
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Last van jeuk en rode bultjes na het scheren? Vervelend, want dat kan flink irriteren. Nog vervelender is het wanneer je een extra reden hebt om goed voor de dag te komen. Er zijn meerdere oorzaken die de jeuk en bijkomende bultjes kunnen veroorzaken. Benieuwd waar het bij jou mis gaat en hoe je het kunt oplossen? De Baardman deelt zijn geheimen met je.

Oorzaken jeuk en bultjes na het scheren

De jeuk die je na het scheren ervaart en de kleine bultjes die ontstaan, worden vaak veroorzaakt door:

  • Tegen de richting in scheren: je scheert de haartjes dicht tegen de wortel af en er is meer contact met de huid. Dit zorgt voor irritatie, maar verhoogt ook de kans op ingegroeide baardharen wat onwijs pijnlijk kan zijn.
  • Droog scheren met scheermes: voor het scheren met een traditionele scheermes of een razor heb je gewoon een beetje scheergel of schuim en water nodig. Zo glijdt het mes soepel over de huid heen zonder enige tegenstribbelingen. Ook een scheerborstel is handig!
  • Ingegroeid baardhaar: de haartjes groeien dan terug de huid in. Dit zorgt niet alleen voor huidirritatie, maar kan ook nog eens flink gaan ontsteken. 

Tips huidirritatie na het scheren voorkomen

Tips voor het scheren
Tips voor het scheren

Nu we de oorzaken kennen, weten we ook gelijk wat je niet moet doen om rode bultjes, jeuk en andere vormen van huidirritatie na het scheren te voorkomen. Niet tegen de richting in scheren én een beetje scheergel gebruiken bij het gebruik van een traditioneel scheermes. Maar er is meer wat je kunt doen. Hieronder volgen tips van De Baardman:

  • Scheer je graag droog? Maak de baardharen voor het scheren op z’n minst een beetje vochtig met lukewarm water. Dit maakt de baardharen zacht en opent de poriën wat het makkelijker maakt om de haartjes eraf te scheren.
  • Vanzelfsprekend, maar ó zo belangrijk: gebruik altijd een schoon scheermes of scheerapparaat door deze voor het gebruik te ontsmetten. Vervang het scheermes na 1 -2 keer gebruiken.
  • Gebruik een gezichtsscrub: om dode huidcellen te verwijderen. Hiermee maak je vastzittende haartjes los. Scrub nooit te hard op je gezicht en kies voor een scrub met kleine korreltje, anders bestaat er een kans dat je de onderliggende huid beschadigd en alsnog irriteert.
  • Gezicht wassen met koud water: dit doe je na het scheren om de poriën dicht te maken.
  • Gebruik een baardolie: een goede baard olie of een aftershave werkt verzachtend voor de huid, precies wat het nodig heeft.
  • Gebruik een goede scheerspiegel met verlichting: hierdoor mis je geen haartje en raak je niet per ongeluk je lip of iets dergelijks.

Bekijk ook de beste aftershaves van 2024

Heb je vaak last van huidirritaties na het scheren?

De ene huid is de ander niet. Ook bij het volgen van de bovenstaande tips kun je nog steeds last hebben van een geïrriteerde huid na het scheren en dat is op zijn minst gezegd vervelend! In dit geval kun je kun je ervoor kiezen om een stoppelbaard te laten staan. Stoppels trimmen levert bij de meeste mannen geen irritatie op, maar scheren wel. In dat geval heb je een trimmer voor een baard nodig én laat je het scheerapparaat voor wat het is. 

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer over scheren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *