Ingegroeide baardharen: hoe ontstaan ze en wat kun je er tegen doen?

Baardverzorging
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Er zijn heel veel kwaaltjes die ik liever zou hebben dan ingegroeid baardhaar. Je huid wordt rood, raakt geïrriteerd, mogelijk ontstoken en doet veel pijn bij iedere gezichtsbeweging. De Baardman weet het als geen ander, aangezien hij hier in het verleden eens te maken had met ingegroeide baardharen. Nu je ingegroeide baardharen bij jezelf hebt ontdekt wil je natuurlijk weten hoe dit komt en wat je eraan kan doen? De Baardman legt het je allemaal uit en heeft een aantal tips om de pijn te verzachten.

2 typen ingegroeid baardhaar: hoe ontstaat het?

Ingegroeid baardhaar kan op twee manieren plaatsvinden, namelijk razor bumps en ingegroeide haren. Wat het verschil is lees je hieronder:

1.Ingegroeide baardharen

De meest voorkomende soort zijn ingegroeide baardharen waarbij de haartjes onder de huid groeien. Dit komt vaak door het scheren. Bij het scheren komt je huid onder hoge spanning te staan. De haartjes worden diep onder de huid geschoren in een schuine punt waardoor er scherpe randjes ontstaan die tegen de haarzakjes aandrukken. In eerste instantie kan dit een prikkelend en jeukend gevoel geven, maar als je pech hebt groeien de baardharen verder onder het huidoppervlak met veel pijn en huidirritaties als gevolg.

Je hebt een grotere kans op ingegroeide baardharen wanneer:

  • Haren tekort afscheren
  • Tegen de groeirichting van het haar in scheert
  • Een oud of bot scheermes gebruikt
  • als je veel dode huidcellen of schilfers op de huid hebt

2.Razor bumps

Bij razor bumps groeien de baardhaartjes wel naar buiten, maar groeien ze vervolgens weer terug de huid in. Mannen met gekrulde baardharen of kroeshaar hebben hier vaak last van. Razor bumps hebben dezelfde oorzaken en symptomen als ingegroeide baardharen.

Pseudofolliculitis barbae

Pseudofolliculitis barbae, ook wel scheerbulten genoemd, is een vervelende huidaandoening waarbij pukkels en bultjes ontstaan. Het is het gevolg van ingegroeide baardharen. Het komt voor in de baardstreek, maar dan vooral de hals. Er ontstaan bultjes met of zonder puskopje en er kunnen ontstekingen ontstaan die vervolgens enorm gaan jeuken. Bij mannen die voor een langere periode last hebben van pseudofolliculitis barbae kunnen littekens ontstaan.

Omdat dit een medische aandoening verwijzen we jou graag door naar deze betrouwbare website. Dit is de enige website die ik gebruik om informatie op medisch gebied in te winnen.

Ingegroeide baardhaar ontsteking

De kans op een ontsteking als gevolg van ingegroeid baardhaar is aanwezig en komt dan ook bij veel mannen met ingegroeide baardharen voor. Een ontsteking herken je aan een rode geïrriteerde huid die warm aanvoelt.

De oplossing: Wat te doen tegen ingegroeide baardharen?

Ingegroeide baardharen zijn heel vervelend: om pijn te voorkomen probeer je iedere gezichtsuitdrukking te vermijden maar dat is natuurlijk onmogelijk. Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om de pijn te verminderen.

Wat je zelf kunt doen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pijn van ingegroeide baardharen te verminderen en een ontsteking te voorkomen:

  • Behandel met actieve ingrediënten zoals Glycolic Acid: er zijn heel wat wondermiddeltjes op de markt als we de marketing praatjes mogen geloven. Zoek voor een product met natuurlijke ingrediënten en glycolic Acid als actieve ingrediënt. Belangrijk is dat het product geen alcohol bevat.
  • Wattenstaafje gebruiken: druk je huid tegen elkaar aan en ga voorzichtig met een wattenstaafje over het haartje heen. In de meeste gevallen komt het haartje dan vanzelf los. Maak je huid eerst warm door een warme en schone handdoek voor 5 minuten op het gezicht te houden.
  • Pincet gebruiken: krijg je de haartjes niet los met een wattenstaafje? Probeer het dan met een ontsmette pincet. Maar wees voorzichtig en doe het alleen wanneer de haartjes er vrij makkelijk uitkomen. Net als bij het gebruik van een wattenstaafje maak je je gezicht eerst warm.
  • Chemisch ontharen: een beter alternatief voor scheren is het chemisch ontharen. Ontharingsproducten koop je bij de drogist. Wel is het belangrijk om hier heel voorzichtig mee te zijn. Met het gebruik van chemische ingrediënten kan de huid flink gaan irriteren. Belangrijk is dat je geen ontharingsproducten gebruikt wanneer de huid ontstoken is.

WIST JE
DAT.

Feiten

Om ontstekingen te voorkomen is het bij ingegroeide baardharen erg belangrijk om je gezicht schoon te houden en deze zo min mogelijk aan te raken. Geef de huid rust door minstens 3 – 4 weken niet te scheren of te trimmen.

Ingegroeide baardharen verwijderen

Als je geen zin hebt om de ingegroeide baardharen zelf te verwijderen of wanneer dit niet lukt kun je altijd nog hulp inschakelen. Je hebt dan de volgende opties:

  • Behandeling door een huidtherapeut of schoonheidsspecialiste: een huidtherapeut of schoonheidsspecialiste heeft verschillende methoden om de haartjes te verwijderen. Dit is een goede optie wanneer je geen vertrouwen hebt in jezelf of wanneer je de ingegroeide haartjes er zelf niet uit krijgt.
  • Laser ontharen: bij veel pijn en ontstekingen aan de huid kun je het ontharen door te laseren overwegen. De haartjes kunnen soms erg diep zitten en dus heb je een krachtige laser nodig. Ook kunnen er littekens en kleurverschillen ontstaan. Een laserbehandeling is een uiterst redmiddel en niet de eerste beste aanbeveling. Helaas wordt een laserbehandeling vaak niet meer vergoed door verzekeraars.

Gebruik medicijnen

De Baardman is de laatste persoon die jou advies gaat geven over welke medicijnen je moet nemen. Het beste is om even bij de huisarts langs te gaan, zeker wanneer je last hebt van ontstekingen.

Ingegroeide haren baard voorkomen: hoe?

Na het krijgen van ingegroeide baardharen weet je één ding zeker: je wilt het ten koste van alles voorkomen in de toekomst. Ten eerste is de pijn onverdraaglijk en ten tweede wil je de onderliggende huid niet nog meer beschadigen. Bij het verzorgen en bijwerken van je baardharen is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende punten:

  • Houd je huid goed schoon: was je baardharen en de huid eronder regelmatig met een baardzeep of shampoo en/of conditioner en verwijder de dode huidcellen met een scrub. Het is belangrijk dat je de huid op tijd ontdoet van dode huidcellen.
  • Maak je huid nat voor het scheren: scheer nooit op een droge huid om huidirritaties en wondjes te voorkomen.
  • Scheer met de groeirichting mee: om te voorkomen dat je de haartjes schuin afscheert is het belangrijk dat je altijd met de groeirichting mee scheert. Met name wanneer je kroeshaar of krullende haartjes hebt.
  • Gebruik altijd een nieuw mesje: voorkom altijd het gebruik van een oud en vies mesjes of één dat bot is. Liever een dagje wachten dan scheren met een oud mesje. Een safety razor werkt vaak beter dan een scheermesje én is goedkoper in gebruik.
 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!


Veelgestelde vragen

Wanneer je last hebt van ingegroeide baardharen kan ik me goed voorstellen dat je vragen hebt. Er zijn maar weinig kwaaltjes die zo vervelend en pijnlijk zijn als ingegroeid baardhaar:

Hoe ziet een ontstoken ingegroeide haar eruit?

De huid is rood en duidelijk geïrriteerd. Er ontstaan bultjes of puistjes en bij razor bumps zie je de haartjes soms uit het bultje of puistje komen. In een later stadium worden de puntjes geel en ontstaat er een korstje. Het is belangrijk dat je hier niet aankomt, alhoewel dit wel verleidelijk kan zijn.

Hoe kom je af van ingegroeide haren?

Allereerst wil je natuurlijk de pijn verzachten en ten tweede wil je de ingegroeide haren zo snel mogelijk verwijderen. Als er nog geen ontstekingen plaatsvinden zou je dit zelf kunnen doen met een chemisch ontharingsmiddel, een schoon pencil of een wattenstaafje. Bij ontstekingen of wanneer de haartjes zich diep onder de huid bevinden is het vaak beter om een huidtherapeut of een schoonheidsspecialist in te schakelen. In ernstige gevallen is het soms nodig om de baardharen weg te laten laseren.

Meer over Baardverzorging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *