Jeukende baard: Wat Te Doen Wanneer je Baard jeukt?

Baardverzorging
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Last van een jeukende baard? Het hoort een beetje bij het dragen van een baard, maar prettig is het natuurlijk niet. Kriebelende baardharen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar de meeste mannen hebben er tijdens de eerste fase last van. Tijd om het probleem aan te pakken, zodat je baard zo snel mogelijk stopt met jeuken.

De Baardman legt je eerst uit waarom een baard jeukt en vervolgens geef ik oplossingen wat je kunt doen om de jeuk te verminderen of teniet te doen.

Oorzaak: waarom jeukt mijn baard?

Een baard die jeukt kan verschillende oorzaken hebben. Om erachter te komen welke oplossing het beste voor jou werkt is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen.

Jeuk beginnende baard

Mannen die voor het eerst een baard laten staan, krijgen vaak te maken met een baard die jeukt. Dit komt omdat er tijdens het scheren scherpe randjes aan de uiteinden van je baardharen ontstaan. Bij nieuwe baardgroei schuren de scherpe randjes tegen de haarfollikels aan wat een jeukerig gevoel oplevert.

Een droge huid

Bij een volgroeide baard is de kans groter op een droge huid. Maar ook wanneer je jouw baard niet op de juiste manier verzorgd kan dit resulteren in een droge baard en onderliggende huid. Ons gezicht haard heeft namelijk vocht nodig en onttrekt deze uit de huid, waardoor er minder vocht voor de huid overblijft. Dit resulteert in dode huidcellen, schilfers of soms zelfs baardroos.

Niet goed wassen

Een baard komt in aanraking met eten, luchtvervuiling en vieze handen. Het is daarom extra belangrijk dat je jouw gezichtshaar en huid dagelijks goed schoonmaakt. Met een schone baard voorkom je huidirritatie, wat bij herstel ook voor een jeukende baard kan zorgen. Eveneens zorgt viezigheid ervoor dat zowel jouw baard als je huid sneller uit drogen.

Baardroos

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan een droge baard en droge huid voor baardroos zorgen. Deze droge huid kan veroorzaakt worden door verkeerde verzorgingsproducten met synthetische ingrediënten. Dit tast de huid en baard aan waardoor deze snel uitdrogen. Er ontstaan schilfers die zich tussen de kleine baardhaartjes nestelen en ervoor zorgen dat de baard jeukt.

Oplossing: wat kun je doen tegen een jeukende baard?

Een jeukende baard is nou niet bepaald fijn en natuurlijk wil je hier een oplossing voor vinden. Het belangrijkste bij preventie van een jeukende baard is het voorkomen van je baard en onderliggende huid uitdrogen. Dit doe je door deze op de juiste manier te verzorgen en producten te gebruiken die van 100% natuurlijke ingrediënten gemaakt zijn. Dit is belangrijk, want sommige producten met hardnekkige ingrediënten doen meer kwaad dan goed – zeker bij een gevoelige huid.

De Baardman legt uit hoe je de jeuk direct kunt verminderen:

 • Baard verzachten door baardolie gebruiken: heb je last van prikkende baardharen die eveneens voor jeuk zorgen? Breng na het douchen een goede baardolie aan. Masseer deze voorzichtig in je baard en zorg ervoor dat de olie goed verdeeld wordt over het gezichtshaar en de huid onder de baard. Hiermee verzacht je niet alleen de baardharen, maar hydrateer je deze ook gelijk.
 • Baard scrub gebruiken: met een baard scrub verwijder je alle dode huidcellen en schilfers die voor de jeuk zorgen. Dit is belangrijk, want hiermee voorkom je eveneens een verergeren versie van baardroos. Wél is het extra belangrijk om voor een natuurlijke baard scrub te kiezen. Anders kan het alleen maar averechts werken.

Baard jeukt: hoe voorkom je jeukende baardharen?

Een jeukende baard is nou niet bepaald fijn en natuurlijk wil je wilt dit in de toekomst voorkomen. Eerder schreef de Baardman een artikel over de beste baardverzorging met een stappenplan wat je dagelijks of wekelijks moet doen om een gezonde baard te krijgen.

Hieronder bespreken we de belangrijkste stappen van baardverzorging

Jeukende baardharen aanpakken:

 1. Stap 1: was je baard dagelijks

  Ja, een baard kan heel vies worden. Zeker wanneer je de gewoonte hebt om je baardharen met je handen aan te raken. Het is belangrijk je baardharen en gezicht regelmatig (dagelijks) te wassen met een goede baardshampoo gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Maak je gebruik van een baardwax? Gebruik dan een baardconditioner voor een schone baard.

  Let op: een normale zeep of een gewone shampoo kan ook voor een droge huid zorgen, omdat deze niet bedoeld is voor baardharen en vaak niet natuurlijk is.

 2. Stap 2: baardharen droog maken

  Dit is een stap die door veel mannen onderschat wordt en vaak vergeten wordt. Natte baardharen laten je huid nog sneller uitdrogen. Gebruik een schone handdoek en masseer deze voorzichtig over je gezicht heen.

 3. Stap 3: balsem of baardolie gebruiken

  Het hydrateren van je baardharen en huid is erg belangrijk om een droge en stugge baard te voorkomen. Gebruik een paar druppels balsem of een baardolie na het drogen van je baardharen en masseer deze voorzichtig in de onderliggende huid. Zorg ervoor dat je altijd voor een product kiest met natuurlijke oliën.

 4. Stap 4: baard borstelen

  Om de baard olie of balsem beter te verdelen kun je een borstel gebruiken. Hiermee verwijder je eveneens klitten, oftewel baardharen die in de knoop zitten.

Extra verzorging winter- en zomermaanden

Extreme weersomstandigheden laten je baardharen sneller uitdrogen. Zo kan een droge lucht in de winter en veel zonneschijn in de zomer ervoor zorgen dat de baard en huid extra snel uitdrogen. Het is daarom belangrijk om direct zonlicht te vermijden en je baard in de wintermaanden extra te verzorging te bieden.

Op de blaren zitten & even doorbijten

Het laten groeien van een volle baard vergt een portie doorzettingsvermogen. In een impulsieve beslissing zou je natuurlijk al je baardharen in één keer weg kunnen scheren wanneer de jeuk te veel wordt. In dit soort momenten is het belangrijk om je mannelijkheid te tonen en deze eerste fase door te komen. Je kunt het!


Veelgestelde vragen

Een kriebelende baard is alles behalve leuk. Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen gerelateerd aan een jeukende baard? Wellicht dat je hieronder een antwoord op je vragen vindt. Zo niet, dan verwijzen we je graag door naar ons blog of neem contact op met de baardman.

Hoe lang jeukt een beginnende baard?

Een beginnende baard of stoppelbaard jeukt vaak in de eerste week. Na een week zou deze jeuk op moeten houden.

Wat te doen tegen een prikkelende baard?

Bij een prikkelende baard raadt De Baardman aan om een goede baard scrub te gebruiken. Na het wassen van je baard is het belangrijk dat je deze goed droog maakt. Tot slot breng je een goede baardolie aan om de haren te verzachten, te hydrateren en je baard een heerlijke mannelijke geur te geven.

Waarom jeukt een beginnende baard?

De jeuk bij een beginnende baard wordt veroorzaakt na het scheren. Er ontstaan dan scherpe randjes die tegen de haarzakjes aan prikken, wat de jeuk veroorzaakt.

Waarom prikt mijn baard?

Een stugge baard met harde haren kan een prikkerig gevoel geven. Dat is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je partner. Dit kan komen doordat de baardharen droog zijn wat weer verschillende oorzaken kan hebben. Ook na het gebruik van een baardtrimmer kunnen de haren hard aanvoelen waardoor ze prikken.

 

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer over Baardverzorging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *