Kale Plekken in je Baard? Dit is wat je vooral wél en niet moet doen

Baard groeien
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Heb je last van kale plekken in je baard, maar wil je toch graag een volle baard krijgen? Kale plekken in je baard of onregelmatige baardgroei is vervelend. Het komt bij veel mannen met een baard voor, maar gelukkig zijn er een aantal oplossingen om baardgroei te bevorderen, of om kale plekken op slimme manieren te verbergen. Allereerst bespreken we de oorzaken van kale plekken in je baard en vervolgens geven we tips om baardgroei te bevorderen en om kale plekken te verbergen.

Oorzaak: kale plekken of ongelijke baardgroei

Kale plekken, ongelijke baardgroei of onregelmatige baardgroei komt bij veel mannen voor, maar wat is hier precies de oorzaak van? Het zit zo: ongelijke of onregelmatige baardgroei is vaak van tijdelijke aard. Niet iedereen heeft de genen om binnen no-time een volle baard te hebben. Maar hoe zit dit dan met kale plekken? Deze kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Alopecia areata: dit is een aandoening die een gezonde baardgroei of gezichtsbeharing kan belemmeren. Hoe dit precies werkt leggen we hieronder uit.
  • Littekens: ben je als klein kind eens op je gezicht gevallen? In sommige gevallen zijn de haarzakjes of haarwortels beschadigd waardoor baardgroei niet mogelijk is. Dit is ook vaak bij mensen het geval die ernstige acne hebben gehad.
  • Haaruitval: haaruitval of haarverlies komt voor bij oudere mannen of wanneer je veel stress hebt.
  • Geen baardgroei: het kan zijn dat er hier geen haarzakjes of haarfollikels aanwezig zijn. Dit zijn dan permanente kale plekken. En ja, dat is heel vervelend!
Ongelijke baardgroei
Dit is een voorbeeld van een kale plek veroorzaakt door de afwezigheid van haarzakjes of haarfollikels, een probleem waar veel mannen mee te maken hebben.

Er zullen ongetwijfeld ook andere aandoeningen zijn, maar helaas heeft De Baardman niet de expertise om jou hierover in te lichten. Indien je denkt dat één van de bovenstaande oorzaken niet voor jou geldt, raden wij aan een deskundige te raadplegen. Er zijn klinieken die hierin gespecialiseerd zijn, maar ook een dermatoloog kan helpen. Een baard laten groeien kan een lastig proces zijn, maar het is zeker de moeite waard. Kaalheid kan genetisch bepaald zijn, maar daar is tegenwoordig een oplossing voor.

Alopecia areata baard

Heb je ineens last van kale plekken? Dan zou de vervelende auto-immuunziekte alopecia areata het probleem kunnen zijn. Volgens de Thuisarts heeft 2 op de 100 mensen last van alopecia areata. De kale plekken zijn vaak rond en ovaal en aan de zijkanten kan haarverlies optreden. Dit is een vervelende aandoening. Bij de helft van de mannen groeit het haar binnen een jaar terug, maar in het ergste geval komt het nooit meer terug. Helaas zijn er geen goede behandelingen tegen alopecia (inclusief ontstekingsremmers).

Dit is een voorbeeld van Alopecia areata, waarbij je een duidelijke kale plek in de baard kunt zien, zonder enige tekenen van baardgroei.

Ik zou je graag meer informatie willen geven over deze vervelende aandoening, maar daar is De Baardman niet de aangewezen persoon voor. Voor medisch advies gebruik ik eigenlijk altijd de thuisarts.nl en ik raad je aan hetzelfde te doen. Denk je dat alopecia areata de oorzaak is? Bezoek dan een dokter. Voor meer informatie over deze auto-immuunziekte klik je op deze link.

Kunnen kale plekken terug groeien?

Dit zal per baard verschillen. Indien je last hebt van de aandoening alopecia areata dan zouden je baardharen dus weer terug kunnen komen. Kale plekken kunnen van tijdelijke aard zijn, maar soms ook niet. De eerste stap is om de oorzaak / aandoening te achterhalen met een deskundige. Ik raad je aan om in eerste instantie bij een haarspecialist langs te gaan. Deze kan jouw situatie het beste inschatten en deze vraag beter beantwoorden.

Vergeet ook zeker niet mijn gids over het stimuleren van baardgroei te raadplegen.

TIP VAN
DE BAARDMAN

Raadpleeg een haardspecialist of dokter die geen commerciele doeleinden heeft. De kans is groot dat een ‘haarspecialist’ die haarinplantaties verkoopt, jou er ook eentje wilt verkopen :).

Do’s: Tips om kale plekken te verhelpen

Tijd om eens wat te doen aan die kale plekken of ongelijke baardgroei. Bij kale plekken is het vaak lastiger om je baardgroei op te lossen / terug te krijgen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kale plekken te verbergen. Laten we beginnen met de makkelijkste: trimmen.

  • Lijnen trimmen: heb je last van kale plekken op de wangen of bij de hals? Dan zou je de baardlijn iets lager (wangen) of hoger (hals) kunnen trimmen met een goede baardtrimmer. Wel is het belangrijk om deze lijnen dagelijks of eens in de twee dagen bij te houden, aangezien baardhaar snel weer terug groeit.
  • Langere baardharen: zitten de kale plekken op je kin of op de hals? Trim dan op een manier dat de lange baardharen over de kale plek heen vallen.
hoe trimmen als je last hebt van ongelijke baardgroei (1)
Het wegwerken van een kale plek zoals deze door te trimmen is natuurlijk lastig. De enige manier om dit effectief te doen, zou zijn door alle haren op de wang weg te trimmen tot aan je kaaklijn, waardoor de baard een stuk lager komt te liggen.

Gezonde levensstijl

Nee, een gezonde levensstijl laat je niet ineens met een epische baard voor de dag komen. Maar jouw eetpatroon, hoeveel je slaapt en de hoeveelheid stress kunnen een invloed hebben op baardgroei. Ook een goede baardverzorging hoort hierbij.

Het is belangrijk dat de haarfolikels en haarzakjes de juiste voedingsstoffen binnen krijgen om haargroei te realiseren. Dit doe je door gezond te eten, de onderliggende huid van natuurlijke baardverzorging te voorzien en voor een goede doorbloeding te zorgen. Een goede gezichtsmassage kan dus geen kwaad.

‘Drie dagen baard’

In de mannenwereld wordt een stoppelbaard of korte baard ook wel een ‘drie dagen baard’ genoemd. Je trimt de baardharen dan eens in de 3 – 5 dagen. Eigenlijk lijkt het dan meer op een stoppelbaard, maar bij korte baardharen vallen de kale plekken minder snel op. Wil je toch graag een vollere baard? Overweeg dan baardtransplantatie.

Stoppels kunnen kale plekken minder zichtbaar maken door een gelijkmatiger uiterlijk te creëren.

Baardtransplantatie

Haartransplantatie of baardtransplantatie is natuurlijk niet zomaar iets. Het is namelijk een flinke investering waardoor veel mannen ervoor kiezen om dit in het buitenland te laten doen. Bij een haartransplantatie worden hoofd- of nekharen gebruikt om de kale plekken op te vullen. Kan ik de nieuwe haren dan wel trimmen en bijwerken? Zeker, het zijn namelijk de haarzakjes die verplaatst worden.

Dit is een voorbeeld van een succesvolle baardtransplantatie. Een groot voordeel hiervan is dat je zelf de contouren van je baard kunt bepalen. Bron: zousz.com

Don’ts: wat we je niet aanraden

De Baardman begrijpt het helemaal: je wilt je mannelijkheid niet opgeven. Je hebt hard voor je baard gewerkt of wilt gewoon graag een mooie baard laten staan. Kale plekken in je baard zijn heel vervelend en in wanhoop grijpen veel mannen naar pillen of ontstekingsremmers van fabrikanten die beterschap beloven.

Doe dit niet! De waarheid is hard: bij permanente kale plekken zijn er geen wondermiddelen. Als een vollere baard echt belangrijk voor je is, dan is haarimplantatie vrijwel de enige oplossing.

sporten baardgroei
Sporten bevordert de baardgroei, vooral krachttraining waarbij gewichten worden gebruikt. Dit type training stimuleert de aanmaak van extra testosteron, wat op zijn beurt de baardgroei ten goede komt.

Wat kan ik tegen ongelijke baardgroei doen?

Bij ongelijke baardgroei groeien bepaalde baardharen sneller dan de rest van het gezichtshaar. Dit is vervelend, maar lang niet zo vervelend als kale plekken. Het beste wat je bij ongelijke baardgroei kunt doen is de baardgroei stimuleren. Hoe je dit precies doet lees je in onze Ultieme Gids om baardgroei te stimuleren.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!


Andere artikelen om te lezen

Leuk dat je de website van De Baardman eens bezoekt. Nu je weet wat je wel en niet moet doen om kale plekken in je baard op te lossen, wil je vast ook meer weten over het verzorgen van een baard? Op debaardman.nl vind je tips voor goede baardverzorging, maar ook inspiratie voor baardmodellen. Waar ben jij naar op zoek?

Baard inspiratie 2024

Laat je voor het eerst een baard staan of ben je klaar voor een nieuwe look? In ons artikel over baard inspiratie verteld De Baarman de laatste mode op het gebied van baardstijlen. Welke stijl past het beste bij jou?

Baard stijlen

Met een baardwax of gel stijl je jouw baard. Dit is eveneens een manier om kale plekken of ongelijke baardgroei te verbergen. Hoe je jouw baard precies moet stylen, lees je in onze gids voor baard styling.

Baard trimmen modellen en inspiratie

Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor het uitkiezen van een baard stijl? Of wil je weten welke baard soort het beste bij jouw gezicht past? Lees dan mijn artikel over baard modellen.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Lees dan mijn blog of neem contact op met De Baardman.

Waarom heb ik kale plekken in mijn baard?

Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld: littekens, haarverlies op oudere leeftijd of door stress, doordat er simpelweg geen haarzakjes aanwezig zijn of door de aandoening alopecia areata.

Hoe kale plekken in de baard opvullen?

Met langere baardharen kun je de kale plekken bedekken. Het is dan belangrijk dat je de haren op de juiste manier trimt. Baardgroei stimuleren kan hierbij helpen, mocht je nog geen lange haren hebben.

Wat helpt tegen alopecia areata?

Helaas zijn er maar weinig bewezen behandelingen of middelen die werken blijken te werken. Sommige mannen hebben geluk: de baardharen komen dan vanzelf weer terug. Bij de helft van de mannen komen de haren niet terug.

Meer over Baard groeien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *