Een krullende baard recht maken, hoe doe je dat?

Baard Trimmen
Bijgewerkt op 07 Jun 2024
Inhoudsopgave

Heb je een krullende baard en wil je die recht maken? Dat kan. Maar wil je je baard permanent recht hebben? Dan heb ik slecht nieuws voor je. Of je baardhaar namelijk recht of krullend groeit is zo goed als altijd genetische bepaald. Wel kan een rechte baard gaan krullen als je hem niet goed verzorgt. In dat geval kun je dus wel permanent van je krullende baard af komen, simpelweg door hem intensiever te verzorgen. In dit blog lees je hoe je je van nature krullende baard in ieder geval tijdelijk zo recht mogelijk kunt maken.

Waarom krult je baardhaar?

Zoals gezegd is het voornamelijk genetisch bepaald of je baardhaar recht groeit of krullend, net als bij ons hoofdhaar eigenlijk. Het ligt voornamelijk aan de vorm van de haarzakjes. Zijn die mooi rond, dan krijg je ook rond, niet krullend baardhaar. Ovale haarzakjes leveren platte haren op, die gaan krullen. Een andere genetisch bepaalde factor is de verdeling van het eiwit keratine in je haar. Is dat ongelijk verdeeld, ook dan groeien je baardharen krullend.

Waarom een rechte baard?

Of je tevreden bent met je krullende baard hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur af (of van die van geliefde natuurlijk). Veel mensen vinden zo’n volle, krullende baard stoer en mannelijk overkomen, anderen vinden hem eerder wild en onverzorgd lijken. Ook hebben eigenaren van een krullende baard vaak een hekel aan de knopen en klitten die erin kunnen ontstaan. In ieder geval komt een (lange) baard met rechte haren voor de meeste mensen wat deftiger over en bovendien is zo’n baard ook eenvoudiger te trimmen en te stylen.

Hoe kun je je krullende baard recht maken?

Om je krullende baard recht te krijgen moet je hem in ieder geval goed verzorgen. Dat moet je sowieso doen, maar goed verzorgde baardharen, die soepel en sterk tegelijk zijn, kun je veel beter stylen. Was je haar daarom twee tot drie keer per week moet een goede shampoo en behandel hem daarna met conditioner, baardolie of baardbalsem. Om je haren zo recht mogelijk te krijgen borstel je ze in rechte bewegingen in de richting waarin je ze wilt hebben. Doe dat terwijl je haar nog nat is en föhn het tegelijkertijd droog met de föhn in de laagste stand. Is het resultaat naar je zin, dan kun je je baard eventueel fixeren met een baardgel of wax.

De baardstijltang

Lukt het niet om je baardhaar zo recht te borstelen als eigenlijk zou willen, dan kun je overwegen om een baardstijltang te gebruiken. Dat is geen stijltang zoals die voor hoofdhaar wordt gebruikt, maar meer een borstel, waarvan de tanden verwarmd worden. Belangrijk is, dat die borstel niet te koud, maar ook zeker niet te heet wordt. Je wilt immers je haar stylen en het niet verbranden. Een temperatuur tussen de 120 en 230 graden is geschikt om je baardhaar rechter te maken. Goede baardstijltangen vind je terug in mijn top 6 van baardstijltangen. Een waarschuwing: gebruik de baardstijltang niet te vaak, want dan kan je haar beschadigen. Ik zou het beperken tot gelegenheden waarbij je baard er perfect uit moet zien.

Veelgestelde vragen

Is krullend baardhaar aangeboren?

Ja, of je recht of krullend haar hebt hangt af van de vorm van je haarzakjes en van de verdeling van het eiwit keratine in je haar. Beide zijn genetisch bepaald.

Zijn er ook chemische middelen om je baardhaar recht te maken?

Ja, die zijn er, maar ik heb ze bewust niet genoemd in dit artikel. Dat soort middelen kan heel schadelijk zijn, zeker als je een gevoelige huid hebt. Ze zijn eigenlijk alleen verantwoord te gebruiken door een professional.

Waarom moet je baardhaar drogen met een koude föhn?

Als je föhn te heet is maakt die hete lucht je haren breekbaar.