Baard zonder snor, welke baard modellen zijn er?

Inspiratie
Bijgewerkt op 05 Jun 2024
Inhoudsopgave

Een baard zonder snor, het klinkt misschien vreemd maar toch komt die vaker voor dan je denkt. En ik snap dat best. Een snor kan behoorlijk lastig zijn. Hoe vaak ik vroeger niet tegen mijn grootvader heb gezegd als hij bij ons logeerde: “Opa, vermicelli in je snor.” Maar er zijn ook andere redenen om te kiezen voor een baard zonder snor. Als religieuze uiting bij de Amish bijvoorbeeld, of als opvallend kenmerk, zoals het minuscule sikje onder de onderlip van wijlen Jules Deelder. In dit blog behandel ik de verschillende vormen van de baard zonder snor en leg ik uit hoe je die maakt, bijhoudt en verzorgt.

De verschillende soorten baard zonder snor

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten baarden zonder snor, die om verschillende redenen gedragen worden. De meest voorkomende soorten bespreek ik hier in het kort. Ik leg uit hoe de baard eruit ziet, wie hem draagt en waarom en ook leg ik uit hoe je de baard zonder snor creëert, bijhoudt en verzorgt.

Volle baard zonder snor

Dit is de stoerste baard zonder snor. Je laat alles lekker groeien, alleen je bovenlip scheer je. Het kost een tijdje om zo’n baard te kweken en na verloop van tijd zul je hem regelmatig moeten bijtrimmen of -knippen om de baard ‘in bedwang’ te houden. De overgang naar je hoofdhaar zul je ook goed in de gaten moeten houden, eventueel door een baard overloop te creëren. Het dagelijkse onderhoud bestaat uit borstelen. Je wast hem twee keer per week met een goede baardshampoo en behandelt hem regelmatig met baardolie of baardbalsem.

Shenandoah

Dit is de baard die typisch is voor de Amish, een streng protestantse bevolkingsgroep in Noord-Amerika (met name in de staten Pennsylvania, Ohio en Indiana). Zodra Amish mannen getrouwd zijn laten ze hun baard staan. Een snor is uit den boze, omdat die volgens hen associaties oproept met soldaten en daarmee met geweld. De Amish baard begint op de kaaklijn en laat ook het gedeelte rondom de mond vrij. Je zult daarom je wangen en het gedeelte rondom de mond dagelijks moeten scheren, bijvoorbeeld met een safety razor. Ook houd je de vorm in bedwang door regelmatig je baard op lengte te trimmen. Verder is het onderhoud gelijk aan dat van de volle baard zonder snor.

Kinband of chin strap

De kinband baard is een smal baardje, dat langs de omranding van je gezicht loopt, over de ene kaaklijn via je kin naar de andere kaaklijn. Enige scheer- en trimkunst is bij het kinbandje wel gewenst, want het moet aan beide zeiden identiek zijn. Ook zul je je dagelijks moeten scheren om de overgang tussen het baardje en je wangen mooi scherp te houden. Apparaten die hierbij van pas komen zijn de precisie trimmer en het scheerapparaat. Een multigroom combineert de eigenschappen van deze twee.

Soul patch

Met de soul patch komen we weer bij Jules Deelder terecht. Het is namelijk de naam voor het kleine baardje onder je onderlip. Deelder hield zijn soul patch extreem klein, meestal loopt hij door tot het puntje van de kin. Door zijn geringe omvang vergt de soul patch weinig inspanning om hem te creëren en te onderhouden. Zorg wel dat je goed wakker bent als je je gaat scheren, want voor je het weet ben je hem kwijt en kun je opnieuw beginnen hem te kweken. Om een soul patch goed te modelleren adviseer ik een scheermes, en dan liefst een klassiek.

Kinbaard

Een iets grotere versie van de soul patch is het kinbaardje. Dat begint onder de onderlip en bedekt verder alleen je kin. Je zou het een ‘beginnersbaardje’ kunnen noemen, want veel jongeren kiezen voor deze vorm omdat ze nog niet voldoende baardgroei hebben voor een vollere baard. Het is verleidelijk om zo’n klein baardje als de kinbaard en ook de soulpatch niet extra te verzorgen, maar toch: ook deze baardjes bestaan uit baardharen en er zit ook onder deze baardjes kwetsbare huid. Daarom raad ik toch aan om ze te verzorgen met baardshampoo en af en toe te behandelen met een goede baardolie of -balsem.

Bakkebaarden

Tot slot het omgekeerde van een kinbaard: bakkebaarden. Daarbij zit de haargroei juist niet op de kin, maar wel op de kaaklijn en (een deel van) de wangen. Ouderwetse rock-’n-rollers zijn er dol op. De beste manier om deze bakkebaarden in de juiste vorm te krijgen en te houden is met een klassiek scheermes. Verzorgen doe je door ze te kammen met een goede baardkam en te behandelen met shampoo, olie en balsem.

Hoe kweek je baardstijlen zonder snor

Voor je begint aan een baard zonder snor moet je wel weten of je baardgroei ervoor geschikt is. Daarom raad ik aan om allereerst je gehele baard een of twee maanden te laten groeien. Tussendoor fatsoeneren mag natuurlijk wel en vanzelfsprekend vergeet je niet om de baard goed te verzorgen. Na die periode heb je een goed beeld van je baardgroei en weet je of die geschikt is voor de baard zonder snor van je keuze. Dan kan het modelleren beginnen. Veel plezier ermee!