Movember: je baard laten staan in November. Wat, hoe en waarom?

info
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Mo Bro’s, laat je scheerapparaat of baardtrimmer even links liggen. Movember staat voor de deur, or terwijl: de Moustache-November. De maand November staat met dit terugkomend evenement in het teken van de gezondheid van de man in het algemeen en om bewustwording te creëren rondom prostaatkanker of teelbalkanker. Een fantastisch initiatief als je het mij vraagt waar ik graag meer aandacht aan wil besteden.

Waar komt het initiatief vandaan? Van 30 snorren naar 5 miljoen

Het initiatief November komt van liefdadigheidsinstelling “November Foundation” die zich inzet, zoals ze zelf op hun site vermelden, om de gezondheid van de man te veranderen. Of het nu gaat om prostaatkanker, teelbalkanker of mentale gezondheidsproblemen en de preventie van zelfmoord. Wij mannen, of tenminste de meeste mannen, hebben gemeen dat we het hier niet graag over hebben.

Het doel is om in 2030 het aantal mannen dat op jonge leeftijd overlijdt met 25% te verminderen. Dit doen ze door geld in te zamelen voor verschillende gezondheidsprojecten en door hier tijdens de maand November extra aandacht voor te vragen. 

In 2003 werd Movember opgericht door 2 mannen uit Australië en lieten zij om bovenstaande redenen hun snor (= moustache in het Engels) voor de gehele maand November staan. Inmiddels, 19 jaar later, doen meer dan 5 miljoen mannen wereldwijd mee. Geweldig toch?

De regels: hoe doe ik mee?

Eigenlijk wist ik heel lang niet af van het motief achter Movember. Ik dacht dat mannen dit vooral voor de lol deden, wat natuurlijk deels waar is, maar de ware betekenis erachter vind ik heel mooi. Ik hoop je dan ook aan te sporen mee te doen. Maar nu, hoe doe je mee? Nou, er zijn verschillende manieren om mee te doen, en niet alleen door je snor of baard te laten staan.

  1. Laat je snor staan: zoals ze het zo mooi op de website van Movember zeggen: “jouw gezicht werft fondsen en vergroot de bewustwording rond de gezondheid van de man”. Doe dit samen met anderen, make some fun! Meld je aan en vraag vrienden en familie om een bijdrage. Deze bijdrage haal je aan einde van de maand op met als bewijs dat je je snorharen echt hebt laten staan. 
  2. Move voor Movember: een andere mogelijkheid is om 60 km te lopen of rennen voor de 60 mannen die zich verspreid over de hele wereld elk uur van het leven beroven. Organiseer een evenement, betrek zoveel mogelijk mensen erbij en haal zoveel mogelijk geld op.

Movember snor of baard?

De maand Movember komt van je “moustache” laten staan. Maar uiteindelijk is de bewustwording het belangrijkst en dat kan ook gewoon door je baard te laten staan. De keuze is dus volledig aan jou!

Doe jij mee?

Wil je meedoen aan dit prachtige evenement en bewustwording creëren voor alle mannen in de wereld die worstelen met gezondheidsziekten, meld je dan aan en doe mee!

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *