Opscheer bij mannen: overloop (fade) vs taper fade

Kapsel
Bijgewerkt op 13 Mar 2024
Inhoudsopgave

De meeste mannen hebben een opgeschoren kapel, wat een “opscheer” wordt genoemd in de kapsalon wereld. Eén van de bekendste opscheer is een overloop waarbij de haren aan de zijkanten geleidelijk opgeschoren worden. Dit wordt ook wel een fade in het Engels genoemd. Naast de overloop als opscheer hebben we ook nog een “taper fade” en een blend tussen de twee.

In dit artikel leg ik precies uit wat een overloop opscheer, taper fade en een blend is met duidelijke afbeeldingen van een lage fade, middelhoge fade en een hoge fade. Ook zal ik kort de voor- en nadelen toelichten.

Wat is een overloop opscheer?

“Een opgeschoren kapsel met kortere zijkanten die geleidelijk overlopen in een langere bovenkant”

Een opscheer, ook bekend als een ‘fade’ in het Engels, is een kapsel dat de afgelopen decennia in populariteit is gestegen. Het is gekenmerkt door geleidelijk korter wordend haar aan de zijkanten en achterkant van het hoofd, waarbij het haar aan de bovenkant langer blijft. Dit contrast in haarlengtes creëert een ‘vervagend’ effect, vandaar de naam ‘fade’.

Een hoge overloop opscheer
Dit is een high fade. Het nauwkeurig uitvoeren van een goede fade is geen simpele taak en vraagt om echte vaardigheid van de barbier of kapster.

Er zijn verschillende varianten van de opscheer, waaronder de lage, middelhoge en hoge opscheer, die allemaal verwijzen naar het punt waarop de overgang in haarlengte begint.

Lage overloop

lage opscheer

Middelhoge overloop

middelmatige opscheer

Hoge overloop

Voor all deze haarstijlen heb je een goede tondeuse en eventueel een goede scheermes nodig.

Wat is een taper fade?

“Dit omvat het gebruik van een scheermes of tondeuse om het onderste gedeelte van het haar kort te scheren.”

Een taper fade is eigenlijk niets minder dan een geleidelijke overloop op twee specifieke plekken: de bakkebaarden en in de nek.

Deze man heeft een duidelijke taper fade met een overloop bij de bakkebaarden en in de nek.

De belangrijkste verschillen

Het primaire verschil tussen een overloop en een taper fade is waar de overgang begint. Bij een overloop bevindt de overgang tussen opgeschoren en langere haren bij de hoofdhuid. De hoogte hangt af van jouw wensen (lage, middelhoge en hoge opscheer). Bij een taper fade worden alleen de bakkebaarden en de nekharen opgeschoren.

Kiezen tussen een opscheer en een taper fade hangt grotendeels af van je persoonlijke stijl en voorkeur. Beide kapsels hebben hun eigen charme en esthetiek. De opscheer is modern en scherp, terwijl de taper fade klassiek en geraffineerd is. Het is altijd een goed idee om met je kapper te overleggen om te bepalen welk kapsel het beste bij jouw gezichtsvorm en levensstijl past.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *