Overloop en opscheer: wat zijn de verschillen?

info
Bijgewerkt op 12 Feb 2024

Door de jaren heen hebben we allerlei soorten trends en kapsels langs zien komen. Toegegeven, sommigen meer geslaagd dan anderen. Maar waarbij veel trendy kapsels even snel weer zijn verdwenen als dat ze aan kwamen waaien, zijn er twee die we al enige tijd kennen: de opscheer en de overloop.

Hoewel ze in sommige opzichten vergelijkbaar kunnen zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen die ze onderscheiden. Laten we deze twee populaire herenkapsels van dichterbij bekijken.

Wat is een opscheer?

Een opscheer, ook bekend als een ‘fade’ in het Engels, is een kapsel dat de afgelopen decennia in populariteit is gestegen. Het is gekenmerkt door geleidelijk korter wordend haar aan de zijkanten en achterkant van het hoofd, waarbij het haar aan de bovenkant langer blijft. Dit contrast in haarlengtes creëert een ‘vervagend’ effect, vandaar de naam ‘fade’.

Er zijn verschillende varianten van de opscheer, waaronder de lage, middelhoge en hoge en fade, die allemaal verwijzen naar het punt waarop de overgang in haarlengte begint. De lage opscheer.

Wat is een overloop?

De overloop, ook bekend als de ‘taper’ in het Engels, vormt vaak de tegenhanger van een opscheer. Ook hier is het idee dat het haar geleidelijk korter wordt. In tegenstelling tot de opscheer, heeft de overloop echter een subtielere overgang tussen de verschillende haarlengtes.

De lengte van het haar verandert geleidelijk van lang naar kort, van de bovenkant van het hoofd naar de nek. De overloop is minder dramatisch dan de opscheer en ziet er over het algemeen iets formeler uit. Een overloop loopt van langer haar langzaam terug naar korter haar – Hierbij loopt het uiteindelijk niet over naar een nagenoeg kale huid, maar blijft de huid bedekt.

Voor beiden haarstijlen heb je alsnog een goede tondeuse nodig om het tijdig te onderhouden.

De belangrijkste verschillen

Het primaire verschil tussen een opscheer en een overloop ligt dus in de intensiteit van de overgang en de positie waar de overgang begint.

Bij een opscheer is de overgang tussen de haarlengtes scherper en duidelijker zichtbaar. Het contrast tussen het korte haar aan de zijkanten en het langere haar bovenop is duidelijk te zien. Bij een overloop daarentegen is de overgang zachter en geleidelijker, waardoor het een meer naadloos effect geeft.

Bij een opscheer kan de overgang beginnen bij verschillende punten op het hoofd, afhankelijk van of het een lage, middelhoge of een hoge opscheer is. De overloop daarentegen begint meestal rond de slapen en gaat naar beneden naar de nek.

Kiezen tussen een opscheer en een overloop hangt grotendeels af van je persoonlijke stijl en voorkeur. Beide kapsels hebben hun eigen charme en esthetiek. De opscheer is modern en scherp, terwijl de overloop klassiek en geraffineerd is. Het is altijd een goed idee om met je kapper te overleggen om te bepalen welk kapsel het beste bij jouw gezichtsvorm en levensstijl past.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *