Overmatig zweten bij mannen, wat doe je eraan?

info
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Zweten is een normaal lichaamsproces dat erop gericht is je lichaamstemperatuur constant te houden. Bij warmte, (fysieke) inspanning en stress is zweten dan ook een logisch gegeven. Wanneer je last hebt van overmatig zweten, ook wel hyperhidrose genoemd, zweet je meer dan nodig is om je lichaam tegen oververhitting te beschermen. Zweetplekken en onaangename geurtjes kunnen je een onzeker gevoel geven. Wat kun je als man tegen overmatig zweten doen?

Overmatig zweten: hoe wordt het veroorzaakt?

Overmatig zweten kan verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid kan daarbij een rol spelen. Ook medische oorzaken kunnen eraan ten grondslag liggen. Zo kunnen overgewicht, stofwisselingsproblemen, infecties en bepaalde medicijnen overmatig zweten tot gevolg hebben. 

Wat kun je tegen overmatig zweten doen?

Zelfs wanneer het overmatig zweten wordt veroorzaakt door iets waar je verder geen invloed op kunt uitoefenen, zijn er gelukkig verschillende dingen die je kunt doen om dit probleem te verminderen. De belangrijkste heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. 

1. Scheer je oksels

Door je oksels te scheren ga je niet minder zweten, maar wordt de zweetgeur minder vastgehouden. Bacteriën uit zweet vinden okselhaar namelijk heerlijk om zich in te nestelen. Ze vinden zo een plek om zich te vermenigvuldigen, met alle gevolgen van dien. Het scheren van je okselhaar betekent een beperktere voedingsbodem voor bacteriën en zo ook een mindere zweetgeur.

Je oksels scheren doe je het beste met een bodygroom (vermijd het gebruik van een elektrisch scheerapparaat of een trimmer, dit zorgt namelijk voor irritatie). Dit apparaatje is ontworpen om je huid optimaal te beschermen en irritaties te voorkomen. 

Lees ook: okselharen scheren: wel of niet doen?

2. Gebruik een parfum of deodorant

Tsja, het lijkt een open deur, maar hij mag toch niet aan het lijstje ontbreken. Deodorant is onmisbaar in het tegengaan van een zweetgeur. Natuurlijk zorg je ervoor dat je doucht alvorens je de deodorant aanbrengt. Nog beter dan een deodorant is een preodorant.

Waar gewone deodorantsoorten een transpiratiegeur maskeren, weet een preodorant deze te voorkomen. Een wel heel betrouwbare preodorant is Nuud, die geur producerende bacteriën op natuurlijke wijze remt. De preodorant is vegan en bevat geen aluminium of parabenen. 

3. Zorg voor de juiste lichaamstemperatuur

Onder normale omstandigheden ligt je lichaamstemperatuur rond de 37 graden. Grote schommelingen voorkom je op verschillende manieren. Onder andere door het drinken van voldoende water. Een goede vochtbalans zorgt ervoor dat je lichaam beter kan afkoelen wanneer dat nodig is. Verder is het belangrijk om ademende kleding te dragen.

Heb je het erg warm? Neem dan een koude douche of laat koud water over de binnenkant van je polsen stromen. Vermijd pittig eten en probeer meerdere, kleine eetmomenten op een dag te plannen in plaats van een paar grote maaltijden te eten. 

4. Kleed je niet te warm

Vanzelfsprekend kleed je je ook luchtiger wanneer de weersomstandigheden dit vereisen. Natuurlijke stoffen als katoen, zijde en linnen zijn voor jou absolute aanraders wanneer je last hebt van overmatig zweten. Ook lichte wolsoorten en katoen zijn je van dienst. Strakke kleding en synthetische stoffen als nylon en acryl laat je liever links liggen.

Door op het gebied van kleding de juiste keuzes te maken, voorkom je niet alleen nare zweetgeurtjes, maar ook onaantrekkelijk ogende zweetplekken. Heb je het gevoel dat je aan die zweetplekken niet ontkomt? Draag dan vooral donkere kleding, daarin valt dat een stuk minder op. 

Wanneer moet je de dokter raadplegen?

Overmatig zweten is een vervelend probleem, maar lang niet altijd een reden tot zorg. Vaak is er niet eens een specifieke oorzaak voor aan te wijzen, maar is hyperhidrose erfelijk. In sommige gevallen is het wel raadzaam om je huisarts te raadplegen. Dit geldt wanneer:

  • Je met de bovenstaande tips net zo hevig blijft zweten
  • Je al een middel tegen overmatig zweten gebruikt, maar deze niet werkt
  • Je vooral ’s nachts veel zweet
  • Je over je hele lichaam zweet in plaats van alleen op plekken als oksels, liezen, handen en voeten
  • Je samen met het zweten ook andere klachten ontwikkelt
  • Je aan één kant van je lichaam beduidend meer zweet dan aan de andere kant

Conclusie: hoe los je als man het overmatige zweten op?

Overmatig zweten is vaak al goed te verminderen of zelfs te verhelpen door je oksels te scheren, de juiste deodorant te gebruiken, je niet te warm te kleden en dingen te doen om je lichaamstemperatuur te controleren. Lukt het je met mijn tips niet om van het zweten af te komen? Raadpleeg dan je dokter. 

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *