Schaamhaar scheren mannen: hoe doe je dit?

scheren
Bijgewerkt op 06 Mar 2024
Inhoudsopgave

Velen voelen zich enigszins ongemakkelijk bij het idee van het trimmen van hun edele delen. Het is niet bepaald een onderwerp dat ter sprake komt tijdens gezellige gesprekken in de kroeg. Dus laten we dat taboe doorbreken en jou een spoedcursus ‘kroonjuwelen scheren’ geven.

Oh, en laten we niet vergeten mijn eigen gênante ervaring toe te voegen, toen ik als 16-jarige aan mijn moeder vroeg om ontharingscrème te kopen en dit vervolgens op mijn ballen gebruikte. Geloof me, geen aanrader.

Inmiddels weet ik beter en heb ik een aantal gouden tips om het schaamhaar op jouw edele delen bij te werken. Ga er maar eens goed voor zitten ;-).

Hoe ballen scheren?
Houd ‘m maar even goed vast, want we gaan beginnen!

Waarom schaamhaar scheren?

Er zijn verschillende redenen waarom mannen ervoor kiezen om hun schaamhaar rond de edele delen te verwijderen. Zelf doe ik het vooral om er verzorgd bij te lopen.

 • Er verzorgd bijlopen: vanwege het verlangen om er verzorgd uit te zien. Hoewel een beetje schaamhaar voor vrouwen misschien prima is, hebben ze meestal geen behoefte aan een oerwoud, daarvoor boeken ze wel een ticket naar de Amazone. Heb je een partner? Vraag dan naar haar of zijn voorkeuren!
 • Beter seksleven: De meeste vrouwen geven de voorkeur aan gladgeschoren ballen en een kort getrimde schaamstreek, vooral vanwege hygiëne. Weinig vrouwen zijn enthousiast over orale seks als ze eerst door een bos schaamhaar moeten navigeren. Vieze geurtjes en ongemak bij het inslikken van schaamhaar spelen ook een rol.
 • Meer comfort: sommige mannen geven aan het fijner vinder om de boel rondom je scrotum geschoren te houden. Zo jeukt het minder vaak en zweet je minder.

Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen een geschoren schaamstreek associëren met hygiene en een nette uitstraling van het geslachtsdeel 1. Het laat zien dat de man goed voor zichzelf zorgt, wat de aantrekkingskracht vergroot.

Het moment dat je je realiseert dat je ballen vergeten bent te scheren.. ugh. Had je dit artikel nu maar eerder gelezen 😉

Dit betekent overigens niet dat er geen vrouwen zijn die een beetje schaamhaar juist wel aantrekkelijk vinden. Het ziet er mannelijk uit.

Er zitten trouwens ook nadelen aan het scheren van je balzak. Deze bespreek ik onderaan het artikel!

Voordat je begint

Eigenlijk heb je twee opties: gladscheren of trimmen. Het is natuurlijk maar net voor welke look je wilt gaan.

Kies je voor glad scheren, dan zijn er wel wat risico’s op irritaties. Dus is het extra belangrijk om voorzichtig ter werk te gaan!

Kies je voor trimmen dan gebruik je een trimmer of een bodygroomer met verlengstuk. Voor gladgeschoren balletjes gebruik je een scheermes.

In het geval je een scheermes gebruikt is het erg belangrijk om een scherp en schoon mesje te gebruiken!

ballen scheren met tondeuse voor schaamhaar
Tondeuse voor je schaamhaar. Dat noemen we dus een bodygroom.

Wat is een bodygroom?
Een bodygroom is een speciaal ontworpen apparaat om lichaamshaar te scheren of bij te werken. Het is ontworpen om soepel over de huid te glijden, waardoor het minder irritatie veroorzaakt dan traditionele scheerapparaten. Een soort van tondeuse, maar dan voor je schaamhaar!

Hoe schaamstreek scheren? stap voor stap

Bij het trimmen van jouw schaamhaar wil je natuurlijk het gewenste resultaat bereiken zonder last te krijgen van scheerwondjes of huidirritaties. Als je de onderstaande stappen volgt, kun je problemen voorkomen.

 1. Maak de haren nat: Gebruik lauw water en/of scheerschuim. Scheer bij voorkeur tijdens of na het douchen.
 2. Scheren: Begin van boven naar beneden. Start met de schaamstreek, dan de ballen en eventueel de zijkanten. Druk niet te hard op de huid.
 3. Trimmen: Volg dezelfde stappen als bij het scheren.
 4. Afspoelen: Spoel losse haartjes weg en controleer op resterende haartjes die je kunt trimmen of scheren. Spoel indien nodig opnieuw af.
 5. Droogdeppen: Gebruik een schone, droge handdoek.

TIP: Als je veel schaamhaar hebt maar een glad resultaat wilt, trim dan eerst de langere haren weg. Dit maakt het scheren met een scheermesje uiteindelijk veel gemakkelijker, omdat langere haren lastig te scheren zijn.

Je ballen scheren doe je met een scherp en schoon mesje!

Gebruik na het scheren een goede bodylotion of olie zonder parfum. Parfum kan namelijk irritatie veroorzaken. Natuurlijke geuren zijn over het algemeen geen probleem voor de huid, maar pepermunt kan minder geschikt zijn.

Waarom hebben we eigenlijk schaamhaar?

Nou, ons schaamhaar is eigenlijk een soort bodyguard tegen ongewenste gasten zoals bacteriën en virussen. Het fungeert als een natuurlijke barrière, vergelijkbaar met wimpers die voorkomen dat troep je ogen binnendringt. Dus, terwijl wimpers je ogen beschermen, doet schaamhaar hetzelfde voor je onderste regionen, door zweet, olie en bacteriën op te vangen voordat ze problemen veroorzaken.

Heel eerlijk, dit moest ik zelf ook even op zoeken.

Wat als schaamhaar verwijdering niet gladjes verloopt?

Maar let op, het afscheren van schaamhaar kan wat nadelen met zich meebrengen. Afhankelijk van de methode kunnen er huidreacties optreden zoals erosies, folliculitis, lokale infecties en contactdermatitis, die behoorlijk ongemakkelijk kunnen zijn 2.

folliculitis
Die vervelende kleine bultjes die we allemaal wel eens gehad hebben, worden dus folliculitis3 genoemd (wist ik ook niet). Je kunt ze voorkomen door niet tegen de richting van je haar in te scheren.

Dit is serieus mensen, neem de tijd voor het verwijderen van je schaamhaar en zorg ervoor dat je huid, scheermes en/of bodygroomer schoon zijn. Gebruik na afloop een schone handdoek. Onderschat dit niet, want het laatste wat je wilt is rode balletjes of erger nog, een steenpuist.4

Tot slot

Succes met het bijwerken van jouw edele delen. En laten we er nu geen taboe van maken. Wellicht dat jouw vrienden ook wel wat tips kunnen gebruiken! Spread the word!

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer over Scheren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bronvermelding

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36529139/ ↩︎
 2. https://www.henw.org/artikelen/als-schaamhaarverwijdering-niet-gladjes-verloopt ↩︎
 3. ((https://www.thuisarts.nl/ontsteking-van-haarzakjes/ik-heb-ontsteking-van-haarzakjes/)) ↩︎
 4. ((https://www.thuisarts.nl/steenpuist)) ↩︎