5 scheertips die iedere man moet weten

scheren
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Met jouw baard geef je uitdrukking aan je persoonlijke stijl. Je gezicht krijgt er een extra dimensie mee, mits je je baard op de juiste manier scheert. Dat betekent niet alleen een baardstijl dragen die het beste bij je gezicht past, maar deze ook op de best mogelijke manier onderhouden. Enkele tips zijn daarbij goud waard. Ik ben Sander, ook wel De Baardman genoemd, en zet voor jou dé 5 scheertips voor mannen in een notendop op een rijtje.

1. Kies voor de juiste uitrusting

Zonder zijn oven is een bakker nergens en zonder gereedschap van kwaliteit is ook een timmerman nergens. Hetzelfde geldt voor de man die zijn baard wil scheren: ook hij heeft de juiste uitrusting nodig. De 10 beste scheerapparaten zette ik pas geleden al voor je op een rijtje. Omdat niemand dezelfde baardgroei heeft, is het onmogelijk om een apparaat aan te wijzen dat voor iedereen de nummer één is. Mijn handige overzicht helpt je echter wel om door de bomen het bos te zien.

Scheerapparaten kunnen op enkele manieren van elkaar verschillen. Het belangrijkste onderscheid maken we tussen roterende en vibrerende bladen. De gehele top 10 wordt gevormd door scheerapparaten van Philips en Braun. Niet verwonderlijk, want deze twee merken behoren tot de absolute top wanneer het om apparaten op het gebied van persoonlijke verzorging gaat.

En tot slot kan ik een scheerspiegel ook van harte aanraden. Met een scheerspiegel voorkom je gaat je haartjes over het hoofd zien.

2. Maak je huid van tevoren nat met lukewarm water

Scheren kan een behoorlijke aanslag op je huid betekenen. Voor de stugge baardharen gaat dat nog eens extra op. Gelukkig kun je aan die stugheid eenvoudig iets doen door de haren in contact te laten komen met water, om precies te zijn lukewarm water.

Lukewarm water is hetzelfde als lauwwarm water. Daarmee bedoel ik dan niet een snelle plens water in het gezicht, want dat is niet voldoende om het gewenste effect te bereiken. Je baardhaar moet minstens 2 minuten in contact zijn met water. Een douchebeurt is daarvoor de makkelijkste oplossing. Vervolgens gebruik je natuurlijk een scheerkwast en een scheergel.

3. Gebruik na het scheren een baardolie of aftershave

Scheren heeft impact op de natuurlijke beschermende barrière van je huid. Na het scheren is het dan ook zaak om deze weer te herstellen. Dat doe je door het gebruik van een baardolie of een ongeparfumeerde aftershave. Vergeet niet één van mijn favoriete aftershaves te gebruiken!

Je huid blijft zo goed gehydrateerd. Dat voel je én dat zie je: geen rode bultjes en geen branderig, trekkerig gevoel!

Lees ook: waarom zou je aftershave gebruiken.

4. Zorg voor de juiste hygiëne

Omdat scheren, ook wanneer je het voor jou best mogelijke apparaat gebruikt, van invloed is op de beschermende huidbarrière, is het belangrijk om hygiënisch te werk te gaan. Dat betekent in de eerste plaats een schone baard.

Door deze ook nog eens goed te kammen, verwijder je nog meer stof en andere achtergebleven deeltjes. Daarnaast zorg je er natuurlijk ook voor dat je je handen wast en een schone handdoek gebruikt. Zorg er ook voor dat je je scheerapparaat regelmatig schoonmaakt.

5. Gebruik een safety razor om de lijnen bij te werken

Een safety razor is een scheermes met een verwisselbaar, enkelvoudig mesje. Misschien ken je hem ook wel onder de naam krabbertje. Het mesje is enorm scherp, maar omdat deze tussen een top- en basisplaat ligt, hoef je je over sneetjes tijdens het scheren geen zorgen te maken. Een safety razor werkt gemakkelijk en vlot en geeft een glad resultaat.

Ideaal dus om de lijnen van je baard mee bij te werken. Wanneer je je huid gladtrekt en het scheermes met een hoek van 30 graden op je huid plaatst, krijg je het beste effect.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer over scheren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *