Scheren met een scheerapparaat: hoe krijg je het gewenste resultaat?

scheren
Bijgewerkt op 11 Feb 2024
Inhoudsopgave

Dat de meeste mannen voor het scheren met een scheerapparaat kiezen is niet verwonderlijk. Het apparaatje zorgt ervoor dat je maar weinig tijd nodig hebt en bovendien heb je minimale kans op wondjes en huidirritaties. Een scheerapparaat oefent namelijk zachte druk op je huid uit, waardoor haartjes zich moeiteloos laten verwijderen. Bovendien kun je met een scheerapparaat meer dan alleen zo kort mogelijk scheren.

Wel is het, om hygiënisch en efficiënt te kunnen scheren, belangrijk om te weten wat je doet. Ik zet als De Baardman graag wat tips voor je op een rijtje. Hoe krijg je het gewenste resultaat met het scheren met een scheerapparaat? 

Een roterend scheerapparaat (Philips) versus een vibrerend scheerapparaat (Braun)

Wat scheerapparaten betreft is het belangrijkste onderscheid die tussen roterende en vibrerende varianten. Je kunt de twee niet alleen wat hun werking betreft, maar ook al heel duidelijk op basis van het uiterlijk van elkaar onderscheiden. 

Het uiterlijke verschil tussen een roterend en een vibrerend scheerapparaat

De mesjes van een vibrerend scheerapparaat worden door een metalen vierkant met gaatjespatroon bedekt. De mesjes trillen van links naar rechts. Een roterend scheerapparaat beschikt meestal uit 3, maar soms ook uit 5 ronde koppen met ronddraaiende mesjes. Producent Philips staat bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige roterende scheerapparaten, terwijl Braun zich op de productie van de vibrerende varianten richt. 

Het verschil in werking tussen een roterend en een vibrerend scheerapparaat

Een vibrerend scheerapparaat is dun en recht. Hiermee lukt het je perfect om bijvoorbeeld de haartjes onder je kin te bereiken. Ook de trilsnelheid, die van belang is voor het scheerresultaat, ligt hoog. Daarentegen is een roterend scheerapparaat smaller, wat het beter mogelijk maakt om alle contouren van je gezicht te bereiken. Bovendien zijn ronde scheerkoppen geschikt voor het scheren van ieder baardtype: van dunne vlashaartjes tot de dikste baardharen moeten eraan geloven. Om deze reden, maar ook vanwege het feit dat roterende scheerapparaten effectief zijn bij baardhaar dat in alle richtingen groeit, geef ik de voorkeur aan dit type. 

Voor Philips baardtrimmers hebben wij de beste Philips baardtrimmers op een rijtje gezet.

Nat of droog scheren?

Voordat ik deze vraag beantwoord, vind ik het als De Baardman belangrijk dat je weet wat nat en droog scheren eigenlijk inhouden. Droog scheren doe je altijd met een elektrisch scheerapparaat. Je gebruikt hierbij dan geen andere producten. Nat scheren doe je met een elektrisch scheerapparaat en water of scheerschuim of -gel. Het apparaat moet daarvoor natuurlijk wel geschikt zijn. Aan beide manieren van scheren zijn voor- en nadelen verbonden.

Lees ook: droog of nat scheren?

De voor- en nadelen van droog scheren

Het overduidelijke voordeel van droog scheren is dat je er verder niets voor nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je snel en feitelijk overal aan de slag kunt. In het niet gebruiken van producten als water of scheerschuim schuilt tegelijkertijd wel een klein risico: je huid raakt al snel droog en daardoor geïrriteerd. Die huidirritatie kan voor een minder glad resultaat zorgen. 

De voor- en nadelen van nat scheren

Nat scheren levert je een gladder resultaat op en weet je huid beter tegen droogheid en irritaties zoals ingegroeide haartjes te beschermen. Het lukt je ook beter om de contouren van je gezicht in vloeiende lijnen te volgen. Daar staat dan weer tegenover dat er meer voor nodig is om op deze manier te scheren en dat dit dus ook meer geld kost. 

Als je nat scheert dan is een goede scheerkwast aan te raden in combinatie met scheerschuim.

Welke accessoires heb je nodig voor een glad scheerresultaat?

Voor een glad scheerresultaat zorg je er in de eerste plaats natuurlijk voor dat je het scheerapparaat gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing. Heb je het gebruik ervan goed onder de knie? Dan kun je aan de slag gaan met de bijbehorende accessoires, waarmee je een nog gladder en/of preciezer scheerresultaat behaalt.

Is het je bedoeling om je gezicht niet helemaal glad te scheren, maar wil je een korte baard laten staan? Met behulp van de verschillende opzetkammen kun je in lengte variëren. Zo lukt het je ook moeiteloos om je baard te trimmen. Beschik je over een precisietrimmeropzetstuk? Daarmee maak je de meest strakke lijnen. Ideaal voor bijvoorbeeld je bakkenbaarden

Bekijk hier de beste baardtrimmers met opzetstukken.

Nazorg na het scheren

Het scheren van je baard heeft invloed op de beschermende barrière van je huid. Zeker wanneer je van jezelf al een droge huid  hebt, kan deze tijdens het scheren gemakkelijk beschadigen. Nazorg mag dan ook zeker niet worden vergeten. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Na het scheren hoef je enkel een hydraterende crème of parfumvrije aftershave balsem aan te brengen. Voorkom het gebruik van huidverzorgingsproducten met parfum of alcohol, want deze zullen je huid alleen maar irriteren. Hydrateren vermindert de kans op irritaties en rode bultjes en vlekjes. 

Tips voor een glad scheerresultaat

  • Scheer je droog? Zorg ervoor dat je baardharen minstens 2 minuten in contact staan met water. Dit maakt ze zachter en soepeler en vereenvoudigt het scheren. Het makkelijkst is om voorafgaand aan het scheren onder de douche te stappen.
  • Gebruik de hand die je vrij hebt om, waar nodig, je huid strak te trekken. Dit levert niet alleen een gladder resultaat op, maar verkleint ook de kans op wondjes. 
  • Druk niet te hard met het scheerapparaat op je huid, dat is helemaal niet nodig.
  • Voor het gladste resultaat scheer je tegen de groeirichting van je baardharen in.
  • Heb je een lange baard? Trim je haar eerst kort voordat je het verder scheert.
  • Zet het scheerapparaat in een hoek van 90 graden op je huid.
  • Ga niet onnodig vaak met het scheerapparaat over hetzelfde stuk huid; dit werkt irritaties in de hand.
  • Pas de juiste nazorg toe na iedere scheerbeurt.
  • Maak je scheerapparaat regelmatig schoon.

Het gladste scheerresultaat behaal je met een scheermes of een safety razors, maar dit is niet voor iedereen geschikt.

Lees ook: scheermes of scheerapparaat

Conclusie: hoe scheer je op de juiste manier met een scheerapparaat?

Op de juiste manier met een scheerapparaat scheren betekent in de eerste plaats scheren met een apparaat dat het beste bij jou past. Maak dus de keuze tussen een roterende en vibrerende variant en bepaal of jij het liefst droog scheert of dat je dit ook nat wilt kunnen doen. Zorg tijdens het scheerproces voor voldoende hygiëne en pas nazorg in de vorm van lotion of milde aftershave balsem toe. Met extra accessoires kun je nog meer uitdrukking geven aan jouw baardstijl. 

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Veelgestelde vragen

Hoe kun je je glad scheren?

Een glad scheerapparaat bereik je door je huid van tevoren nat te maken en een kwalitatief hoogwaardig scheerapparaat te kopen. De flexibiliteit van roterende scheerapparaten verdient daarbij de voorkeur. Ook de nazorg is belangrijk; vochtinbrengende lotions of milde aftershave balsems herstellen de huidbarrière. Dit verkleint de kans op irritaties en zodoende oneffenheden in je huid.

Wat is de beste manier om te scheren?

De beste manier om je baard te scheren is met behulp van een elektrisch scheerapparaat. Het liefst kies je daarbij voor een roterende variant, die effectief is bij ieder soort baardhaar en ook baardhaar dat in verschillende richtingen groeit moeiteloos aanpakt. Voor het gladste resultaat scheer je tegen de haarrichting in.

Hoe moet je je scheren met een scheerapparaat?

Wil je scheren met een scheerapparaat, dan bereid je eerst je huid voor op de behandeling. Vervolgens scheer je nat of droog met een roterend of vibrerend scheerapparaat. Oefen daarbij geen onnodige druk uit op het apparaat en trek je huid strak zodat ook de kleinste haartjes niet aan de mesjes van het scheerapparaat ontkomen. Na het scheren pas  je de juiste nazorg toe.

Kan je scheerschuim gebruiken bij een scheerapparaat?

Wanneer je over een scheerapparaat beschikt waarmee je nat kunt scheren, kun je daarbij scheerschuim in plaats van water gebruiken. Scheerschuim heeft als grote voordeel dat je je na het scheren ook meteen fris voelt. Je kunt ieder soort scheerschuim (of scheergel) gebruiken. Spoel je scheerapparaat wel regelmatig af onder de kraan om ervoor te zorgen dat deze soepel blijft lopen.

Meer over scheren