Stoppelbaard trimmen: de Ultieme Gids voor een verzorgde stoppelbaard

Baard Trimmen
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Een stoppelbaard trimmen is minder uitdagend dan het trimmen van een volle baard, maar het is net zo belangrijk dat het goed gebeurt. De Baardman heeft jarenlang zelf een stoppelbaard gehad dus weet als geen ander hoe je deze het beste trimt. Een stoppelbaard is mannelijk en altijd beter dan een babyface. Laten we snel beginnen.

De Baardman gaat jou precies uitleggen wat je nodig hebt om je stoppels te trimmen, hoe je deze stap voor stap in de perfecte lengte trimt én tot slot heeft De Baardman nog een aantal tips.

Behoor je niet tot de mannen met een stoppelbaard dan is één van de onderstaande gidsen wellicht interessanter voor je:

Waarom je een stoppelbaard wilt trimmen

Stoppels groeien van een gezonde man groeien zo’n 0,3-0,5 millimeter per dag als we WikiPedia mogen geloven. Binnen één à twee weken verandert een stoppelbaardje snel in een kort baardje, zeker wanneer je zware baardgroei hebt. Een stoppelbaard wordt overigens door veel vrouwen als zeer aantrekkelijk ervaren. Niet onbelangrijk.

Zonder regelmatig trimmen kan een stoppelbaard binnen 1-2 weken van strak naar onverzorgd gaan.

Het trimmen van je stoppelbaard zorgt ervoor dat je er verzorgd bij loopt en is noodzakelijk voor mannen die een baard proberen te vermijden. Het bijhouden van een stoppelbaard is tevens een perfecte manier om je gezichtsvormen anders te doen lijken. Dit maakt het dus extra belangrijk om van tevoren goed na te denken over de stijl en ideale lengte van je stoppelbaard.

Ter voorbereiding van het trimmen

Een goede voorbereiding is het halve werk: en dat geldt ook voor het trimmen van je baard, snor en stoppels. Het belangrijkste – wat De Baardman graag wil benadrukken – is dat je voldoende tijd hebt. Zeker wanneer je jouw stoppelbaard wilt stylen en strakke lijnen wilt aanbrengen. Haast gaat hier niet bij helpen..

Laten we die stoppelbaard eens onder handen nemen

Stoppelbaard trimmen tools: wat heb je nodig?

 • Baardtrimmer: Een baardtrimmer is natuurlijk wél essentieel om je stoppelbaard te kunnen trimmen. Bekijk mijn favoriete stoppelbaard trimmer.
 • Zachte borstel: Hiermee verwijder je de afgeschoren haren na afloop van het scheren.
 • Scheermesjes: Een scheermesje is handig voor een gladgeschoren gezicht of wanneer je mooie strakke lijnen wilt aanbrengen.
 • Baardolie of serum: Nadat je het stoppelbaardje hebt getrimd kan je huid wat irriteren. Verzorg deze met een goede baardolie gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Ook maakt het baardolie of serum het baardhaar zachter.
 • Scheergel of scheerschuim: Scheer nooit om een droge huid. Gebruik een scheergel of een scheerschuim om huidirritatie te voorkomen.
Scheerschuim, baardtrimmer, scheermes, baardolie en scheerkwast.

Bepaal de lengte én de stijl van jouw stoppelbaardje

Het is belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat voor jou de ideale lengte is. Bij een korte lengte heb je namelijk een ander kapje voor de baardtrimmer nodig. Inspiratie nodig voor de stijl van de baard? De Baardman heeft een artikel geschreven met de trends van 2024 voor stoppelbaarden.

Lengte trimmen:

 • Bakkebaarden: kleiner dan 0,1 mm
 • Stoppelbaard: 0,1 tot 3 mm
 • Korte baard: 3 mm tot 10 mm
 • Lange baard: 10 mm tot 40+ mm
Bij Philips trimmers kun je de lengte eenvoudig instellen.

Tips stoppelbaardje trimmen

Top, je weet nu welke stijl en lengte je wilt. Voordat we beginnen met trimmen heeft De Baardman nog een aantal tips voor je:

 • Neem de tijd: je wilt het beste resultaat? Neem de tijd, bedenk je goed van tevoren wat je wilt en dat je het juiste kapje op de baardtrimmer hebt.
 • Maak de baardtrimmer goed schoon: het is belangrijk om je gezicht goed schoon te houden: zeker na het scheren. Maak het kapje en/of de mesjes van de trimmer schoon met een beetje alcohol voordat je begint.
 • Gebruik een scheermesje maximaal één of twee keer: helaas kun je een scheermes niet te vaak gebruiken: ze worden namelijk snel vies. Ook een scheermes maak je schoon met een beetje alcohol voordat je begint.
 • Trim niet te vaak: trim alleen wanneer je voldoende baardgroei hebt om irritaties aan de onderliggende huid te voorkomen. Deze tip geldt natuurlijk niet voor mannen met een zware baardgroei.

Leestip: wat zijn de beste scheermesjes?

Stoppelbaard trimmen: stap voor stap

stoppelbaard trimmen: stap voor stap

Laten we beginnen: lees hieronder stap voor stap hoe je jouw stoppelbaard het beste onder handen neemt.

 1. Maak je gezicht, nek en stoppels eerst een beetje nat met warm water en dep je stoppels vervolgens met een handdoek droog. De beste manier is om droge baardharen te hebben en je huid nat, zodat de poriën open gaan staan. Ook na het scheren is het verstandig om de huid te hydrateren.
 2. Trim eerst je gezichtshaar tot de juiste lengte. Ga voorzichtig te werk en trim in de richting van de baardgroei.
 3. Vervolgens zijn de haren op je gezicht aan de beurt. Het beste gebruik je hiervoor een scheermes of een baardtrimmer op de laagste stand. Zorg voor een gelijke lengte aan beide kanten van je gezicht: ook wel bekend als symmetrie. Vergeet niet om de scheermesjes tussendoor met koud water schoon te spoelen. Tip: houd het haar in je nek en op je wangen korter voor de best verzorgde look.
 4. Was je wangen, gezicht en nek na afloop en verzorg deze met een natuurlijke baardolie. Deze maakt de baardharen zacht, verzorgt de huid en helpt om van het trekkerige gevoel af te komen.
 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Andere interessante artikelen van De Baardman

De Baardman weet hoe lastig het soms kan zijn om je baard of stoppelbaard op een goede manier te onderhouden en verzorgen. Iedere man heeft een hoop verantwoordelijkheden en dan schiet het onderhouden van je baardharen er wel eens bij in. Het resultaat: een onverzorgde man. Deze onderstaande artikelen helpen je jouw baardharen de zorg te geven die ze verdienen.

De beste stoppelbaard trimmer

Nog geen trimmer in huis? De Baardman helpt jou met het kiezen van de juiste trimmer op basis van het type baardgroei, stijl en budget.

Baard laten groeien

Mannen met stoppelbaard zijn aantrekkelijk, maar mannen met een baard zijn nog veel aantrekkelijker. Ben je van plan om je baard te laten staan en een korte of een volle baard te laten groeien? Lees dan de Ultieme Gids van stoppelbaard tot volle baard van De Baardman.


Veelgestelde vragen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je na het lezen van dit artikel nog steeds met vragen zit. Wellicht dat jouw vraag hieronder beantwoord wordt? Zo niet, lees dan alle blogs van De Baardman of stuur me een mailtje.

Hoeveel mm is een stoppelbaard?

Een stoppelbaard is zo’n 0,1 tot 3 mm lang. Het groeit dagelijks heel snel, dus binnen twee weken zullen de meeste mannen hun stoppelbaard scheren.

Hoe maak je een stoppelbaard?

Een stoppelbaard ontstaat vanzelf wanneer je jouw baardharen laat groeien. Ben je jonger dan 20 jaar? Dan kan het zijn dat je nog even moet wachten op je eerste stoppels.

 

Meer over Baard Trimmen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *