Baard trimmen: hoe trim je een baard? De Ultieme Gids van A tot Z

Baard Trimmen
Sander van de BaardmanDoor De Baardman
Bijgewerkt op 14 Jul 2023

Je baard trimmen is één van de belangrijkste aspecten van baardverzorging. De Baardman kan zich goed voorstellen dat het lastig is om afscheid te nemen van die baardharen waar je zo hard voor gewerkt hebt: we’ve been there!

Maar geen zorgen, je trimt je mannelijkheid er niet af. Een verzorgde baard is namelijk wat jou een échte man maakt, dus dan maakt het niet uit als die even wat korter is.

Hoe je het beste je baard trimt ontdek je in deze Ultieme Gids voor het bijwerken van je baard, snor of stoppelbaard. De Baardman neemt een goede verzorging van de baard serieus: in deze gids vind je precies wat je nodig hebt om je gezichtsbeharing zo goed mogelijk bij te werken.

Waarom je baard trimmen?

Allereerst wil je natuurlijk met een verzorgde baard voor de dag komen. Die baardharen groeien soms alle kanten op en zijn (vaak) niet even lang – wat er al gauw onverzorgd uit kan zien. Je baardharen groeien namelijk op verschillende snelheden, wat voor ongelijke baardgroei zorgt. Door op tijd de trimmer of de baardschaar te pakken blijft je baard er altijd strak uit zien.

Goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk dat je de juiste tools in huis hebt om te trimmen. Het belangrijkste wat je nodig hebt, is tijd. Je baard trimmen wanneer je haast hebt is een heel slecht idee én dat ga je jezelf nooit vergeven wanneer het fout gaat. Voor het trimmen van je baard heb je zo’n 20 – 45 minuten nodig.

Baard trimmen tools: wat heb je nodig?

 • Baardtrimmer: Deze doet al het harde werk en zorgt ervoor dat je ongewenste baardgroei weg kan scheren. Denk bijvoorbeeld aan je neklijn en kaaklijn. De beste baardtrimmers vind je hier.
 • Kam of borstel: Voordat je begint met scheren kam of borstel je jouw baard in model. Na het scheren en het wassen doe je dit nog een keer. Zo zorg je ervoor dat de baard in de juiste richting blijft groeien. Bekijk hier de beste baardkam.
 • Baardschaar: Met een baard schaar werk je jouw snorharen makkelijk bij. Deze groeien vaak alle kanten op en werkt een baardschaar net wat subtieler dan een baardtrimmer.
 • Zachte borstel: Deze gebruik je om naar afloop de baardhaartjes weg te vegen. Dit kun je natuurlijk ook onder de douche doen, maar een borstel werkt net wat makkelijker
 • Baardolie: Na het trimmen kan je baard en de onderliggende huid wel wat verzorging gebruiken. Smeer je baard en huid goed in met een olie voor de baard. Dit zorgt ervoor dat je huid niet geïrriteerd raakt en dat je baardhaar weer zacht aanvoelt.
 • Shampoo: Na het trimmen van je baard is het altijd een goed idee om je baard te wassen. Dit doe je met een shampoo. Het gebruik van een conditioner wordt aangeraden wanneer je vettige producten in je haar smeert. Ontdek hier de beste baardshampoo.

Indien je de baardharen na het scheren wilt stylen dan kies je voor een baard serum of een baardwax. Een baardwax is net wat steviger wat het makkelijker maakt om je baard te stylen. Wél heb je dus een conditioner nodig om deze eruit te wassen, terwijl je een baard serum er makkelijker uit wast.

Meer weten over je baard in model brengen?

Bepaald de gewenste lengte & stijl

Je wilt natuurlijk wel een plan hebben en niet zomaar beginnen. Gelukkig geeft De Baardman inspiratie in zijn blog over de baardtrends van 2021. Maar tot welke lengte wil je trimmen?

Lengte trimmen:

 • Bakkebaarden: kleiner dan 0,1 mm
 • Stoppelbaard: 0,1 tot 3 mm
 • Korte baard: 3 mm tot 10 mm
 • Lange baard: 10 mm tot 40+ mm

Baard trimmen: tot waar je baard scheren?

Tot waar je jouw baard scheert hangt heel erg af van de gewenste baardstijl waar je voor gaat. Tot waar je jouw baard scheert heeft een grote invloed op de uiteindelijke look van je baard. Denk hier dus goed over na.

In principe werkt het zo:

 • Zit de neklijn te hoog? Dan lijkt het net alsof je alleen haar op je kaken hebt.
 • Zit de neklijn te laag? dan krijg je een soort nekbaard

Tip: draai je hoofd iets naar achteren en plaats je vinger net boven je adamsappel. Dit is de natuurlijke scheidslijn van je baard en je hals. Plaats je trimmer op dit punt en trim van daaruit naar beneden.

Ben je een beginnende trimmer? Overweeg dan de aanschaf van een Beard Buddy baardkam. Deze slimme kan geeft precies aan waar je moet scheren.

Nat of droog scheren?

Wist je dat jouw baardhaar langer is wanneer het nat is? Trim je baard daarom niet wanneer deze nat is. De kans is dan groot dat je baard korter is dan je had gewild. Voor het beste resultaat maak je jouw huid een beetje nat en laat je de baard droog. Bij een natte huid blijven je poriën open staan, wat het makkelijker maakt om je baard lijnen bij te werken.

Baard trimmen tips: belangrijk om te weten

Voordat we beginnen met ons stappenplan voor het scheren van je baard en snor hebben we een aantal tips voor het beste resultaat.

 • Neem de tijd: je hebt hard voor je baard of snor gewerkt. Neem de tijd om deze te trimmen: haard dat eenmaal getrimd is, krijg je voorlopig niet meer terug. Voorkom spijt door je op de juiste manier voor te bereiden, een stijl of lengte in gedachte te hebben en de tijd te nemen voor het trimmen van je baard.
 • Dubbel-check de baardtrimmer: kijk goed welke kapje erop zit en of deze klopt met de gewenste baardlengte.
 • Trim in etappes: take is easy! Ben je van plan om 5 mm eraf te scheren, begin dan eerst met 2 mm en kijk vanuit daar hoe het gaat. Het kan zijn dat je kale plekken tegenkomt. Als je deze op tijd tegenkomt, kun je hier alsnog omheen trimmen zodat het lang baardhaar erover heen valt.
 • Kam je haar in model: voordat je begint met trimmen, kam eerst je baard in het gewenste model. Zo weet je beter in welke richting je moet trimmen.
 • Doe het rustig aan: aan een trimmer zitten scherpe mesjes. Trim daarom altijd voorzichtig, zeker rondom je bovenlip.

Baard trimmen: stap voor stap!

Laten we beginnen met trimmen. Met de volgende stappen zorg je ervoor dat je baard altijd goed getrimd is.

 1. Was je baard en maak deze vervolgens goed droog. Zorg ervoor dat de onderliggende huid wel wat vochtig blijft.
 2. Kam de hele baard in de juiste richting. Zorg ervoor dat je alle knopen uit je baardharen kamt.
 3. Bepaal de neklijn, kaaklijn en de lijn op je wangen en kin. Tot de lijn trim je glad op de laagste stand. Trim altijd in dezelfde richting als het haar groeit.
 4. Borstel je snorharen en knip deze met een schaar. Je snorharen knippen werkt beter dan scheren of trimmen: met knippen heb je meer controle.
 5. Nu is het tijd om de hele baard te trimmen. Zorg ervoor dat je het juiste kapje gebruikt die past bij je gewenste lengte. Voorkom dat je jouw baard te kort trimt door in etappes te werken. Bij ongelijke baardgroei kun je ook een schaar gebruiken. Met knippen ga je net wat subtieler te werk.
 6. Verwijder alle haren met een zachte borstel of een handdoek. Gebruik een baardolie om je haren weer zachter te maken. Wil je jouw baard haren stylen? Kies dan voor een baardserum.

Wat als je niet zo’n volle baard hebt?

Niet iedereen heeft natuurlijk direct een volle baard. Het krijgen van een volle baard kan soms wel 6 maanden duren. Maar hoe trim je wanneer je niet zo’n volle baard hebt?

Het belangrijkst is dat je voorzichtig te werk gaat. Soms kan het beter zijn om alleen een schaar te gebruiken. Je knipt dan de langere haren weg. Zoals De Baardman wel vaker zegt: met knippen heb je meer controle.

Conclusie: als je nog niet zo’n volle baard hebt is het met name belangrijk dat je ongelijke baardgroei aanpakt en je baard lijnen bijgewerkt. Zo ziet je baard er altijd verzorgd en netjes uit.

Baard Trimmer, scheerapparaat of tondeuse?

Ondanks dat een baardtrimmer, scheerapparaat en tondeuse vaak in één adem wordt genoemd zijn het totaal verschillende producten.

 • Baardtrimmer: dit werkt het best wanneer je jouw baardharen korter wilt maken. Het geeft je meer controle over de lengte van je baard.
 • Scheerapparaat: een scheerapparaat is geschikt voor het glad of korter scheren van je lichaamsharen.
 • Tondeuse: dit is vaak een groter apparaat en vooral bedoeld voor hoofdhaar.
 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Andere artikelen die je mogelijk interessant vind

De Baardman laat jou niet in de kou staan. Hij weet als geen ander hoe lastig het is om een volle of lange baard te krijgen. Lees hieronder:

Snor trimmen

Voor snorren hebben heeft de Baardman een los artikel geschreven over het trimmen van je snor. Het bijwerken van je snor vraagt namelijk om een andere benadering dan het bijwerken van je baard.

Stoppelbaard trimmen

Bakkebaarden of een stoppelbaard bijwerken? De Baardman heeft een handleiding geschreven over hoe een stoppelbaard trimmen.

Baard trimmen modellen en inspiratie

Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor het uitkiezen van een baard stijl? Of wil je weten welke baard soort het beste bij jouw gezicht past? Bekijk de mooiste baard modellen.


Veelgestelde vragen

De Baardman is here to help! Staat je vraag er niet tussen? Lees dan onze blogartikelen of stuur jouw specifieke vraag naar de mailbox van De Baardman.

Wat is een baard trimmen?

Bij het trimmen maak je jouw baardharen korter. Je scheert ze er dus niet volledig af wat je met een scheerapparaat wel zou doen.

Kan je je baard trimmen met een tondeuse?

Dit is op zich mogelijk, maar een baardtrimmer werkt vaak beter omdat deze kleiner van formaat is. Het baardoppervlakte is vaak klein en met een baardtrimmer heb je dus meer controle.

Hoe kan ik het beste mijn baard bijhouden?

In het kort: bepaal eerst de lengte en de stijl. Maak je huid nat, maar houd je baardharen droog. Begin met het scheren van de baardlijnen en daarna met het trimmen van je baard. Gebruik na afloop een baardolie om je baard weer zachter te maken.

Wanneer de eerste keer je baard trimmen?

Door de verschillende lengtes ziet een baard er onverzorgd uit. Je begint dus met het trimmen van je baard wanneer je baardharen spot die langer zijn dan de rest van de haren.

In welke richting je baard trimmen?

Je trimt altijd in dezelfde richting als dat je baard groeit. Het is af te raden om tegen de richting van de baardgroei in te trimmen.