Baard trimmen: hoe trim je een baard? De Ultieme Gids van A tot Z

Baard Trimmen
Bijgewerkt op 12 Jul 2024
Inhoudsopgave

Je baard trimmen is één van de belangrijkste aspecten van baardverzorging. De Baardman kan zich goed voorstellen dat het lastig is om afscheid te nemen van die baardharen waar je zo hard voor gewerkt hebt: we’ve been there!

Maar geen zorgen, je trimt je mannelijkheid er niet af. Een verzorgde baard is namelijk wat van jou een échte man maakt, dus dan maakt het niet uit als die even wat korter is. Bovendien ziet het er een stuk verzorgder uit dan een ongeschoren wilde bos haar op je gezicht.

Hoe je het beste je baard trimt ontdek je in deze Ultieme Gids voor het bijwerken van je baard, snor of stoppelbaard. De Baardman neemt een goede verzorging van de baard serieus: in deze gids vind je precies wat je nodig hebt om je gezichtsbeharing zo goed mogelijk bij te werken.

Een mooie verzorgde baard, het resultaat van op tijd en zorgvuldig trimmen.

Waarom je baard trimmen?

Allereerst wil je natuurlijk met een verzorgde baard voor de dag komen. Die baardharen groeien soms alle kanten op en zijn (vaak) niet even lang – wat er al gauw onverzorgd uit kan zien. Je baardharen groeien namelijk op verschillende snelheden, wat voor ongelijke baardgroei zorgt. Door op tijd de trimmer of de baardschaar te pakken blijft je baard er altijd strak uit zien.

Een onverzorgde baard zit natuurlijk niemand op te wachten

Goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk dat je de juiste tools in huis hebt om te trimmen. Het belangrijkste wat je nodig hebt, is tijd. Je baard trimmen wanneer je haast hebt is een heel slecht idee én dat ga je jezelf nooit vergeven wanneer het fout gaat. Voor het trimmen van je baard heb je zo’n 20 – 45 minuten nodig. Neem er dus rustig de tijd voor en gebruik er desnoods een klein schaartje bij om de boel te perfectioneren.

Baard trimmen tools: wat heb je nodig?

benodigde tools
Een greep uit de benodigde tools voor het trimmen van je baard
 • Baardtrimmer: Deze doet al het harde werk en zorgt ervoor dat je ongewenste baardgroei weg kan scheren. Denk bijvoorbeeld aan je neklijn en kaaklijn. De beste baardtrimmers vind je hier.
 • Kam of borstel: Voordat je begint met scheren kam of borstel je jouw baard in model. Na het scheren en het wassen doe je dit nog een keer. Zo zorg je ervoor dat de baard in de juiste richting blijft groeien. Bekijk hier de beste baardkam.
 • Baardschaar: Met een baard schaar werk je jouw snorharen makkelijk bij. Deze groeien vaak alle kanten op en werkt een baardschaar net wat subtieler dan een baardtrimmer.
 • Zachte borstel: Deze gebruik je om na afloop de baardhaartjes weg te vegen. Dit kun je natuurlijk ook onder de douche doen, maar een borstel werkt net wat makkelijker
 • Baardolie: Na het trimmen kan je baard en de onderliggende huid wel wat verzorging gebruiken. Smeer je baard en huid goed in met een olie voor de baard. Dit zorgt ervoor dat je huid niet geïrriteerd raakt en dat je baardhaar weer zacht aanvoelt.
 • Shampoo: Na het trimmen van je baard is het altijd een goed idee om je baard te wassen. Dit doe je met een shampoo. Het gebruik van een conditioner wordt aangeraden wanneer je vettige producten in je haar smeert. Ontdek hier de beste baardshampoo.

Indien je de baardharen na het scheren wilt stylen, dan kies je voor een baard serum of een baardwax. Een baardwax is net wat steviger wat het makkelijker maakt om je baard te stylen. Wél heb je dus een conditioner nodig om deze eruit te wassen, terwijl je een baard serum er makkelijker uit wast.

de chin strap
De chin strap vind je in mijn lijst met baardmodellen van 2024. Welke baardstijl past bij jou?

Meer weten over je baard in model brengen? Ik heb de juiste info op een rijtje gezet. Met deze tips is het ook voor jou mogelijk om een mooie baard te laten groeien.

Bepaald de gewenste lengte & stijl

Je wilt natuurlijk wel een plan hebben en niet zomaar beginnen. Gelukkig geeft De Baardman inspiratie in zijn blog over de baardtrends van 2024. Maar tot welke lengte wil je trimmen?

Lengte trimmen:

 • Bakkebaarden: kleiner dan 0,1 mm
 • Stoppelbaard: 0,1 tot 3 mm
 • Korte baard: 3 mm tot 10 mm
 • Lange baard: 10 mm tot 40+ mm

Lees ook mijn blog met tips voor het stijlen van je baard.

stoppelbaard trimmen: stap voor stap
Voor het trimmen van je stoppelbaard raad ik je aan deze gids te lezen.

Lees ook: gids bakkebaarden trimmen.

Baard trimmen: tot waar je baard scheren?

Tot waar je jouw baard scheert hangt heel erg af van de gewenste baardstijl waar je voor gaat. Tot waar je jouw baard scheert heeft een grote invloed op de uiteindelijke look van je baard. Denk hier dus goed over na. Als je weet welke baard je wil laten groeien, dan kun je met die gedachte een baard gaan trimmen totdat het gewenste effect is bereikt

In principe werkt het zo:

 • Zit de neklijn te hoog? Dan lijkt het net alsof je alleen haar op je kaken hebt.
 • Zit de neklijn te laag? dan krijg je een soort nekbaard

Tip: draai je hoofd iets naar achteren en plaats je vinger net boven je adamsappel. Dit is de natuurlijke scheidslijn van je baard en je hals. Plaats je trimmer op dit punt en trim van daaruit naar beneden.


“In deze video van MensHealth.com wordt helder weergeven waar de halslijn en neklijn zich bevinden.

Ben je een beginnende trimmer? Overweeg dan de aanschaf van een Guardenza Baardkam. Deze slimme kam geeft precies aan waar je moet scheren.

Leestip: tips voor halslijn trimmen

Nat of droog scheren?

Wist je dat jouw baardhaar langer is wanneer het nat is? Trim je baard daarom niet wanneer deze nat is. De kans is dan groot dat je baard korter is dan je had gewild. Voor het beste resultaat maak jij je huid een beetje nat en laat je de baard droog. Bij een natte huid blijven je poriën open staan, wat het makkelijker maakt om je baard lijnen bij te werken. Je kunt dit bereiken door de baard droog te deppen nadat je je gezicht nat hebt gemaakt.

Leestips: nat of droog scheren?

Baard trimmen tips: belangrijk om te weten

Voordat we beginnen met ons stappenplan voor het scheren van je baard en snor hebben we een aantal tips voor het beste resultaat.

 • Neem de tijd: je hebt hard voor je baard of snor gewerkt. Neem de tijd om deze te trimmen: Een baard dat eenmaal getrimd is, krijg je voorlopig niet meer terug. Voorkom spijt door je op de juiste manier voor te bereiden, een stijl of lengte in gedachte te hebben en de tijd te nemen voor het trimmen van je baard.
 • Dubbel-check de baardtrimmer: kijk goed welk kapje erop zit en of deze klopt met de gewenste baardlengte.
 • Trim in etappes: take it easy! Ben je van plan om 5 mm eraf te scheren, begin dan eerst met 2 mm en kijk vanuit daar hoe het gaat. Het kan zijn dat je kale plekken tegenkomt. Als je deze op tijd tegenkomt, kun je hier alsnog omheen trimmen zodat het lange baardhaar erover heen valt.
 • Kam je haar in model: voordat je begint met trimmen, kam eerst je baard in het gewenste model. Zo weet je beter in welke richting je moet trimmen.
 • Doe het rustig aan: aan een trimmer zitten scherpe mesjes. Trim daarom altijd voorzichtig, zeker rondom je bovenlip. Gebruik desnoods een schaartje. 

Leestip: mijn tips voor het kammen van je baard.

baard trimmen
Een goede scheerspiegel, ook wel een make-up spiegel genoemd, maakt het trimmen een stuk eenvoudiger.

Baard trimmen: stap voor stap!

Laten we beginnen met trimmen. Met de volgende stappen zorg je ervoor dat je baard altijd goed getrimd is.

 1. Was je baard en maak deze vervolgens goed droog. Zorg ervoor dat de onderliggende huid wel wat vochtig blijft.
 2. Kam de hele baard in de juiste richting. Zorg ervoor dat je alle knopen uit je baardharen kamt.
 3. Bepaal de neklijn, kaaklijn en de lijn op je wangen en kin. Tot de lijn trim je glad op de laagste stand. Trim altijd in dezelfde richting als het haar groeit.
 4. Borstel je snorharen en knip deze met een schaar. Je snorharen knippen werkt beter dan scheren of trimmen: met knippen heb je meer controle. En onthoud: haastige spoed is zelden goed. Net zoals je geduld op moet brengen om een baard te laten groeien, moet je ook geduld hebben als je hem gaat trimmen.
 5. Nu is het tijd om de hele baard te trimmen. Zorg ervoor dat je het juiste kapje gebruikt dat past bij je gewenste lengte. Voorkom dat je jouw baard te kort trimt door in etappes te werken. Bij ongelijke baardgroei kun je ook een schaar gebruiken. Met knippen ga je net wat subtieler te werk.
 6. Verwijder alle haren met een zachte borstel of een handdoek. Gebruik een baardolie om je haren weer zachter te maken. Wil je jouw baard haren stylen? Kies dan voor een baardserum.

Wat als je niet zo’n volle baard hebt?

Niet iedereen heeft natuurlijk direct een volle baard. Het krijgen van een volle baard kan soms wel 6 maanden duren. Maar hoe trim je wanneer je niet zo’n volle baard hebt?

Het belangrijkst is dat je voorzichtig te werk gaat. Soms kan het beter zijn om alleen een schaar te gebruiken. Je knipt dan de langere haren weg. Zoals De Baardman wel vaker zegt: met knippen heb je meer controle.

hoe trimmen als je last hebt van ongelijke baardgroei (1)
Het is echt een uitdaging voor mannen die graag een volle baard willen, maar te maken hebben met kale plekken of ongelijkmatige groei. Hun doorzettingsvermogen verdient bewondering.

Conclusie: als je nog niet zo’n volle baard hebt is het met name belangrijk dat je ongelijke baardgroei aanpakt en je baard lijnen bijgewerkt. Zo ziet je baard er altijd verzorgd en netjes uit. Als je een mooie baard wilt, dan moet je er dagelijks aandacht aan besteden.

Leestips: baardgroei versnellen met mijn tips.

Baard Trimmer, scheerapparaat of tondeuse?

Ondanks dat een baardtrimmer, scheerapparaat en tondeuse vaak in één adem wordt genoemd zijn het totaal verschillende producten.

Als je op zoek bent naar een goede trimmer voor je baard, kan ik je deze van Sansbeauté van harte aanbevelen nadat ik deze twee weken gebruikt heb. Uitstekende kwaliteit, trimt erg fijn en is zeer goed geprijsd.
 • Baardtrimmer: dit werkt het best wanneer je jouw baardharen korter wilt maken. Het geeft je meer controle over de lengte van je baard.
 • Scheerapparaat: een scheerapparaat is geschikt voor het glad of korter scheren van je lichaamsharen.
 • Tondeuse: dit is vaak een groter apparaat en vooral bedoeld voor hoofdhaar.

Leestip: alleen een tondeuse in huis? Ontdek hoe je je baard trimt met een tondeuse.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Snor trimmen

Voor snorren hebben heeft de Baardman een los artikel geschreven over het trimmen van je snor. Het bijwerken van je snor vraagt namelijk om een andere benadering dan het bijwerken van je baard.

Stoppelbaard trimmen

Bakkebaarden of een stoppelbaard bijwerken? De Baardman heeft een handleiding geschreven over hoe een stoppelbaard trimmen.

Baard trimmen modellen en inspiratie

Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor het uitkiezen van een baard stijl? Of wil je weten welke baard soort het beste bij jouw gezicht past? Bekijk de mooiste baard modellen.


Veelgestelde vragen

De Baardman is here to help! Staat je vraag er niet tussen? Lees dan onze blogartikelen of stuur jouw specifieke vraag naar de mailbox van De Baardman.

Wat is een baard trimmen?

Bij het trimmen maak je jouw baardharen korter. Je scheert ze er dus niet volledig af wat je met een scheerapparaat wel zou doen.

Kan je je baard trimmen met een tondeuse?

Dit is op zich mogelijk, maar een baardtrimmer werkt vaak beter omdat deze kleiner van formaat is. Het baardoppervlakte is vaak klein en met een baardtrimmer heb je dus meer controle.

Hoe kan ik het beste mijn baard bijhouden?

In het kort: bepaal eerst de lengte en de stijl. Maak je huid nat, maar houd je baardharen droog. Begin met het scheren van de baardlijnen en daarna met het trimmen van je baard. Gebruik na afloop een baardolie om je baard weer zachter te maken.

Wanneer de eerste keer je baard trimmen?

Door de verschillende lengtes ziet een baard er onverzorgd uit. Je begint dus met het trimmen van je baard wanneer je baardharen spot die langer zijn dan de rest van de haren. Geduld is een schone zaak. Het duurt even, maar met de juiste behandeling creëer je de baard van je dromen.

In welke richting je baard trimmen?

Je trimt altijd in dezelfde richting als dat je baard groeit. Het is af te raden om tegen de richting van de baardgroei in te trimmen. Als je met de baardgroei mee trimt, dan heb je minder weerstand en kun je makkelijker zien wat je doet. Scheer met rustige bewegingen en stop af en toe om te kijken of het de juiste kant op gaat. Bovendien zorg je er zo voor dat de huid onder de baard niet of minder gaat irriteren.

Meer over trimmen & verzorgen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *