Baard verzorgen: hoe je baard verzorgen? De Ultieme Gids van A tot Z

Baardverzorging
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Een mannelijke baard met een gezonde glans krijg je niet zomaar: je zult er hard voor moeten werken. Jouw baardharen worden de hele dag blootgesteld aan verschillende factoren die baardgroei belemmeren, voor een geïrriteerde huid kunnen zorgen en / of je baard hard laten aanvoelen. Met deze verzorgingsroutines en producten ziet jouw baard er altijd verzorgd en gezond uit. Let’s get started!

Baard onderhouden: waarom?

De hele dag door wordt jouw baard blootgesteld aan vele boosdoeners: regen, een vervuilde lucht, UV-straling, overtollig talg en accessoires zoals een trimmer en scheermesjes. Zeker op dagen met extreme weersomstandigheden voel je jouw baardharen harder en stugger worden. En dit is niet goed voor jouw baard, maar ook niet voor de huid onder de baard. De beste baardverzorging is dus een van de kerntaken voor het hebben en houden van een gezonde baard.

Een bezoek aan een barbier is natuurlijk ook een uitstekende manier om jouw baard te onderhouden.

Je wilt tenslotte natuurlijk ook gewoon goed voor de dag komen met een verzorgde baard. Een baard ziet er al gauw onverzorgd uit, dus zul je dagelijkse verzorgingsroutines moeten hanteren. Dit omvat niet alleen het trimmen en knippen van je baard, maar ook huid- en haarverzorging. Dit moet je dagelijks doen, net zoals het poetsen van je tanden. Maar er een routine van.

Hoe een baard onderhouden?

In deze Ultieme Gids vertel ik jou precies hoe je een baard onderhoudt. Een baard onderhouden bestaat uit drie onderdelen:

 1. De juiste baardverzorgingsproducten gebruiken
 2. De juiste baard accessoires gebruiken
 3. De juiste verzorgingsroutines toepassen

1. Baard verzorgen: welke verzorgingsproducten gebruiken?

Met het aanbrengen van goede baardolie ben je er nog niet. Zo is het belangrijk om te weten wat voor producten jouw baard nodig heeft. Elke baard is namelijk anders: bij de één groeit die sneller dan bij de ander, zijn de baardhaartjes dikker of dunner en tot slot zijn er allerlei typen en soorten baarden.

de beste baardverzorging vind je op debaardman.nl
Er zijn vele baardproducten waar je uit kan kiezen, maar een goede baardolie en shampoo zijn voor mij het belangrijk. Ook wekelijks een scrub kan wonderen doen!

Hieronder bespreken we verschillende producten die helpen met de juiste baardverzorging. We proberen per product aan te geven voor welke baard deze het meest geschikt is, maar uiteindelijk is het ook een kwestie van proberen:

 1. Baardolie gebruiken: Baardolie zorgt ervoor dat jouw baardharen in toom gehouden worden en voorziet jouw baard van een mooie glans. Ook verzacht het de baard. Het is een verzorgingsproduct, maar tegelijkertijd ook een stylingsproduct. Baardolie raden we voor alle typen en soorten baarden aan. Het is eigenlijk essentieel omdat het ook de huid onder de baard hydrateert. Perfect dus voor een droge huid.
 2. Shampoo of zeep: Was je baard regelmatig met een baard shampoo. Een baardshampoo helpt je alle resten en overtollig talg te verwijderen. Een baardshampoo is net als baardolie belangrijk voor een goede hygiëne en noodzakelijk voor alle baarden.
 3. Conditioner: Een baard conditioner helpt met het verwijderen van natuurlijke oliën, talg en andere verzorgingsproducten. Met een baardconditioner maak je jouw baardharen zacht. Het is dan ook met name bedoeld voor mensen met een harde en stugge baardgroei.
 4. Baardschuim: Een baardschuim wordt gebruikt om je baard zacht te maken en heeft een hydraterende werking. Het maakt het trimmen en stylen makkelijker. Het helpt tegen baardrood en een droge onderliggende huid, maar een goede baardolie maakt baardschuim overbodig.
 5. Baardserum: Een futloze baard een nieuw leven inblazen? Gebruik eens een baard serum voor een mooie glans. Ook verzacht het de baard. Een baardserum is met name bedoeld voor eigenaren van een futloze baard waar je geen model in kunt brengen.
 6. Baard of snorwax: De baard stylen doe je met een baardwax. Daarnaast geeft het jouw baard een mooie glans. Een baardwax is met name bedoeld voor een lange baard. Wél is het belangrijk om de baardwax er aan het einde van de dag goed uit te spoelen met een baardshampoo.
 7. Baardboter: Een baardboter is gemaakt van natuurlijke vetten die jouw baard zachter maakt en een droge en geïrriteerde huid voorkomt.
 8. Baardlotion: Een baardlotion koop je als crème of een spray. Een lotion is met name voor de gezondheid van jouw baard.
 9. Baard balsem: Met een baard balsem breng je jouw baardhaar in model.
 10. Baard scrub: Een baard scrub gebruik je voor het verwijderen van baardroos, huidschilfers en dode huidcellen. Dit doe je door de scrub langzaam in te masseren. Dit wordt gezien als een extra verzorging voor een minder verzorgde baard. Het goede nieuws is dat je hier ook gewoon koffiedik voor kunt gebruiken (espresso maling werkt het beste, zodat het niet te grof is).

Je zou misschien denken: waarom heb ik een speciale shampoo of wax voor mijn baard nodig? Een goede vraag: deze producten zijn namelijk afgestemd op jouw baard en de onderliggende huid die weer andere behoeften hebben dan hoofdhaar. Het is dus niet zo dat je iedere willekeurige shampoo of olie kunt gebruiken. Als je een gevoelige huid hebt, dan is het raadzaam om speciaal daarvoor producten aan te schaffen.

2. Baard verzorgen: welke accessoires heb je nodig?

Een mooie baard krijg je niet alleen door de juiste producten te gebruiken: een juiste verzorging lukt alleen met de juiste baard accessoires. Welke accessoires zijn echt noodzakelijk?

 • Kam en/of borstel: Om je baard in de model te brengen en ervoor te zorgen dat jouw baardhaar in de juiste richting groeit. Een baard borstelen is niet alleen voor langere baarden, maar ook voor korte baarden. Let op: een baardkam of borstel neemt best wat haar mee. Pas dus op als je een mooie volle baard wilt laten groeien.
 • Baardschaar: Een baardschaar is handig om je snorharen mee te trimmen of wanneer je ongelijke baardgroei hebt. Met een baardschaar heb je meer controle dan een trimmer. Je bent wel wat langer bezig, maar ene goede verzorging kost soms tijd.
 • Baardroller: Een baard dermaroller wordt vooral gebruikt om baardgroei te stimuleren.
 • Stijltang: Een baard stijltang wordt gebruikt om een baard in model te brengen. Zo maak je van een krullende baard een strakke baard.
 • Trimmer: Je baard trimmen is belangrijk voor een verzorgde baard én om alle dode haarpunten te verwijderen. Je kunt hiervoor een goede baardtrimmer gebruiken.
baardroller kan helpen om de baardgroei te stimuleren
Een baardroller is niet essentieel, maar wel handig als je last hebt van ongelijke baardgroei of gewoon je de baardgroei wilt stimuleren.

3. Dagelijkse routines voor een gezonde baard

Om de baard zo goed mogelijk te onderhouden raden wij de volgende verzorgingsroutines aan:

 1. Haartjes wassen: was je haar aan het einde van de dag met een baardshampoo. Gebruik je vette stylingsproducten, was je baard dan ook met een conditioner. Je baard wassen is belangrijk om niet alleen je baard, maar ook de huid gezond te houden. Een baard heeft dagelijkse verzorging nodig.
 2. Baardolie aanbrengen: voor het slapen gaan breng je baardolie aan. Masseer deze er goed in. Dit is goed voor de baard en de onderliggende huid.
 3. Baardbalsem of baardwax: breng je baard in model met een balsem of wax. Het geeft jouw haartjes een mooie glans. Een baardwax is iets harder en stugger dan een balsem.
 4. Extra verzorging: heb je een droge huid, schilfers of voelen jouw baardharen hard en stug aan? Gebruik dan een baard scrub tijdens het douchen en een baardlotion na het douchen.
 5. Knip & Trim: afhankelijk van de gewenste baardlengte knip & trim je jouw baardharen eens in de 2 – 4 weken. Een stoppelbaardje of een korte baard trim je vaker.
Baard wassen met gewone shampoo: is dit slim?
Het is een goed idee om aan het einde van de dag je baardharen te wassen met een baardshampoo of conditioner.

Verschillende baardlengtes onderhouden

Elke baard is anders en het grootste verschil zit hem in de baardlengte. Zo vraagt een stoppelbaard om een andere verzorging dan een lange baard. Hoe je jouw baard het beste onderhoud, lees je hieronder.

Hoe verzorg je een stoppelbaard?

Een stoppelbaard is zo’n 1-2 mm lang. Het is met name belangrijk dat je na het trimmen een verzachtende baardolie gebruikt. Zo raakt jouw huid niet geïrriteerd en blijft jouw baard en de onderliggende huid lekker gezond.

Baard laten staan? Dan trim je alleen de ongelijkheden.

Stoppelbaard
Dit is een stoppelbaard na enkele dagen niet trimmen of scheren.

Lees ons stappenplan om voor het trimmen van een stoppelbaard.

Hoe verzorg je een korte baard?

Een korte baard heeft haartjes van ongeveer 1 – 2 cm lang. Bij een korte baard krijg je al gauw last van korte en stugge baardhaartjes die voor irritaties kunnen zorgen. Dit maakt het gebruik van baardolie extra belangrijk. Je baard borstelen doe je wanneer je baardhaar langer is dan 5 cm. Tot die tijd hoef je er alleen voor te zorgen dat je het bijhoudt met een trimmer.

Dit is een korte baard

Je zult merken dat de baardgroei niet overal hetzelfde is. Dit los je op door de baard regelmatig bij te knippen of te trimmen. Hiervoor heb je wel een geoefende hand nodig, maar dat komt vanzelf! Als het echt niet lukt, dan kun je altijd nog naar een barbier.

Hoe verzorg je een lange baard?

Bij een lange baard heb je minder last van korte vervelende haartjes die voor ontzettend veel jeuk kunnen zorgen. Een baardolie is nog steeds een goed verzorgend product, maar voor een langere baard wordt ook vaak voor een balsem gekozen. Deze verzorgd, maar brengt jouw lange baardharen ook mooi in model.

Lange baard

Je kunt je voorstellen dat het bij een lange baard belangrijk is om deze goed te wassen. Dit doe je door een shampoo en/of een conditioner in de baard te masseren. Na het douchen kam of borstel je de baard met de groeirichting mee. Een baardborstel gebruiken is vooral voor langere baarden erg belangrijk.

Je baard weer in model brengen? Met een baardschaar knip je alle uitschieters weg zodat de baardlengte overal hetzelfde is. Hier kan wat tijd in gaan zitten, maar het resultaat mag er wezen.

Hoe verzorg je een snor?

Om een snor op de juiste manier te onderhouden is het belangrijk deze goed te wassen en regelmatig te knippen of trimmen. Heb je een lange snor dan is het gebruik van baardolie aan te raden en eventueel een snorwax om de haren in model te brengen. Voor je wangen gebruik je een scheermes of een trimmer.

Een Chevron-Snor: deze staat in mijn lijst met de leukste baard en snor modellen van 2024

Wél zit er een verschil tussen een korte snor en een lange snor. Hoe meer haar, hoe meer aandacht de onderliggende huid nodig heeft.

Baard verzorgen tips

Voor een verzorgde en mooie mannelijke baard hebben we nog een aantal tips voor het onderhouden van je baard:

 1. Regelmaat is belangrijk: blijf je aan jouw verzorgingsroutines houden. Hoe meer je in je baard investeert, hoe meer je ervoor terug krijgt. Een baard verzorgen moet eigenlijk dagelijks gebeuren.
 2. Gebruik producten met natuurlijke ingrediënten: kies voor natuurlijke verzorgingsproducten: zo kun je nog heel lang van een mooie baard genieten.
 3. Geef je baard extra aandacht in de winter en zomer: bij extreme weersomstandigheden kan jouw baard wel wat extra aandacht gebruiken. Zowel de baard als de huid eronder worden dan namelijk sneller droog.
 4. Gebruik niet teveel verzorgingsproducten: ontdek welke verzorgingsproducten goed bij jouw type baardgroei passen. Verzorgingsproducten zijn goed, maar als je ze teveel gebruikt kun je hiermee ook je poriën verstoppen.
 5. Houd de gezondheid van de baard en hoofdhuid in de gaten: droge huid, jeuk, bultjes of een droge huid? Het is belangrijk dat je deze kwaaltjes zo snel mogelijk aanpakt door ze op de juiste manier te verzorgen.
Mooi verzorgde baard
Deze baard kan naar mijn mening wel een trimbeurt gebruiken

Het belangrijkste is om je baard goed te wassen en schoon te houden. De belangrijkste baardproducten zijn dan ook: baardolie en een shampoo. Als je een baard hebt, dan kun je simpelweg niet zonder deze verzorgingsproducten. 

Hoe trimmen en knippen?

Om je baard zo goed mogelijk te verzorgen is het belangrijk om de gehele baard regelmatig te trimmen. Dit doe je met een baardtrimmer of met een baard schaartje.

De onderstaande trimmer is als beste koop uit mijn baardtrimmer test gekomen.


De beste koop van 2024

Philips Series 3000 – BT3234/15

Ben je op zoek naar de baardtrimmer met de beste prijs- en kwaliteitsverhouding? De Philips Series 3000 – BT3234/15 is geliefd bij vele mannen en echt een hele goede baardtrimmer voor minder dan 40 euro.

Met de Philips Series 3000 – BT3234/15 heb je keuze uit 20 lengtestanden: van 0,5 tot 10mm met 0,5 mm nauwkeurigheid. Via het draaimechanisme stel je eenvoudig de gewenste lengte in. Na afloop spoel je de trimmer onder de kraan af, maar hij kan niet onder de douche. Wel goed opletten, want hij is niet 100% waterdicht. Bekijk nu..

 • Stoppelbaard & korte baard
 • Lengte-instelling: 0,2 tot 10mm via draaimechanisme
 • Draadloos: 60 min.
 • Laadtijd: 60 min.
 • Opzetkammen: 1
 • Afspoelbaar onder de kraan, maar 
 • Niet geschikt voor scherpe lijnen of glad scheren
Bekijk de prijs

Een baard trimmen kan in het begin best lastig zijn. Je hebt er wel een geoefende hand voor nodig. Kan je wel wat tips gebruiken voor het trimmen van je baard? Lees dan mijn Ultieme Gids voor het trimmen van je baard.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!


Veelgestelde vragen

Iedereen zou een verzorgde baard met een gezonde glans moeten hebben. Op onze website vind je dan ook veel tips voor het verzorgen van je baard en het stimuleren van baardgroei. Hieronder bespreken wij de veelgestelde vragen:

Hoe onderhoud je een beginnende baard?

Bij een beginnende baard heb je al gauw te maken met korte en prikkelende kleine haartjes. Dit kan voor best veel irritatie zorgen. Gebruik een baardolie om je baardharen zacht te maken.

Wat moet je in je baard smeren?

Van een baardshampoo tot een baardbalsem: er zijn heel veel verzorgingsproducten voor je baard op de markt. De belangrijkste voor een goede verzorging zijn: een shampoo en een baardolie. Om je baard in model te brengen gebruik je een balsem of een baardwax.

Hoe moet ik mijn baard verzorgen?

Om je baard zo goed mogelijk te verzorgen is het belangrijk dat je deze regelmatig wast met een shampoo. Heb je een langere baard dan dien je deze regelmatig te borstelen en te kammen. Het gebruik van een baardolie is aan te raden voor zowel de baard zelf als de huid die eronder zit.

Hoe een volle baard onderhouden?

Bij een volle baard is het extra belangrijk dat je de huid eronder goed onderhoudt. Door de volle haren kan de huid minder goed ademen en dus is een baardolie goed om te gebruiken. Voor de rest is het belangrijk om de haren en huid regelmatig te scrubben.

Meer over baardverzorging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *