Baard wassen met gewone shampoo: is dit slim?

Baardverzorging
Bijgewerkt op 12 Feb 2024
Inhoudsopgave

Ik moet eerlijk bekennen: toen ik voor het eerst in aanraking kwam met baardshampoo dacht ik: wat is dit nu weer van marketingtruc? Ik kan mij daarom de vraag of je het slim is je baard met gewone shampoo te wassen heel goed voorstellen. Maar hoe zit het nu precies? Waarom moet ik baardshampoo gebruiken in plaats van gewone shampoo? Het zit zo!

Na nader inzien moet ik toch bekennen dat het beter is om baardshampoo te gebruiken in plaats van je baard wassen met gewone shampoo. Daar ben ik achter gekomen door persoonlijke ervaringen, maar ook toen ik vervolgens meer onderzoek ben gaan doen waarom mijn baardharen ineens stugger en droger werden..

Waarom moet ik baardshampoo gebruiken?

Oké, de vraag of het slim is je baard te wassen met gewone shampoo is inmiddels beantwoord. Maar waarom moet je nu baardshampoo gebruiken? Een goede vraag, want baardshampoo is in verhouding een stukje duurder dan normale shampoo. Dus onder het mom van geld besparen kom je al gauw bij normale shampoo uit. Hieronder leg ik uit waarom het beter is baardshampoo te gebruiken:

Normale shampoo droogt je (baard)haren uit: normale haarshampoo is met een ander doel ontworpen, namelijk om het hoofdhaar grondig te reinigen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het welbekende Sodium Lauryl Sulfaat (SLS). Dit middel heeft als voordeel dat het zeer effectief is in het verwijderen van vuil, maar als nadeel dat het je huid en haren uitdroogt. 

Gebruik je normale shampoo voor je baard dan droogt het dus de baardharen en de onderliggende huid uit. Het gevolg hiervan kan zijn:

  • Een droge huid en huidschilfers
  • Een stugge baard
  • Een geïrriteerde huid of een jeukende baard
  • Een minder glanzende baard
  • Het kan de baardgroei belemmeren

Maak baardshampoo onderdeel van je dagelijkse baardverzorging

Wie zijn baard goed wilt onderhouden, wast het dagelijks met een goede baardshampoo. Dit doe je door de shampoo voorzichtig in de baard en onderliggende huid te masseren. Het beste kies je voor een baardshampoo die bestaat uit natuurlijk ingrediënten. Het voordeel is dat het ook nog eens lekker ruikt!

Smeer je regelmatig wax in je baardharen? Dan doe je er goed aan om ook een baard conditioner te overwegen. Hiermee reinig je jouw baardharen net iets grondiger dan bij een normale baardshampoo. Een baard conditioner hoef je in tegenstelling tot een baardshampoo niet dagelijks te gebruiken. 

Na afloop dep je jouw baardharen droog met een schone handdoek. Wil je helemaal goed voor de dag komen met een glanzende baard? Dan breng je een kleine beetje baardolie aan. 

Conclusie: wel baardshampoo gebruiken!

Om uitdroging, belemmering baardgroei en huidirritaties te voorkomen gebruik je dus baardshampoo. Het nadeel van gewone shampoo voor je hoofdharen is dat deze vaak Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) bevat, wat effectief is in het bestrijden van vuil maar dus ook je baardharen en onderliggende huid laat uitdrogen.

Mocht je toch graag normale shampoo gebruiken, kies dan voor een 2-1 oplossing. Dit werkt minder verzorgend dan een goede baardshampoo, maar droog je baardharen in ieder geval niet uit.

 Hoi, ik ben Sander!

Hoi, ik ben Sander!

De Baardman

Een baard laten staan vereist een portie doorzettingsvermogen, de juiste verzorging en de benodigde kennis. De Baardman weet er alles van: en helpt jou er doorheen. Samen op weg naar een volle baard!

Meer over Baardverzorging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *