Donkere kringen en wallen onder de ogen bij mannen, wat doe je er tegen?

Baard Trimmen
Bijgewerkt op 07 Jun 2024
Inhoudsopgave

Je haar kan nog zo perfect in model zitten, je baard kan nog zo secuur getrimd zijn, als daar tussenin een vermoeid ogend gezicht zit met donkere kringen of wallen onder de ogen heb je er niet veel aan. Hoe ontstaan die wallen en donkere kringen, hoe kun je ze voorkomen en – als ze er eenmaal zitten – wat doe je er tegen? Dat wordt duidelijk in dit blog.

Hoe ontstaan donkere kringen en wallen onder je ogen?

Vaak worden vermoeidheid en slaapgebrek genoemd als oorzaak van die vervelende wallen onder je ogen. Maar is dat wel zo? Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst eens kijken wat die wallen eigenlijk zijn. Wallen zijn zwellingen onder je ogen door een opeenhoping van vocht of vet of door een teveel aan huid. Ze kunnen door diverse oorzaken ontstaan:

  • Slaapgebrek. Te weinig slapen is inderdaad een van de oorzaken van wallen onder je ogen. Tijdens je slaap heeft je lichaam de tijd om afvalstoffen af te voeren en de huid te herstellen. Slaap je te weinig, dan blijven er afvalstoffen achter en herstelt je huid minder goed. Het verschilt per persoon, maar meestal wordt 8 uur slapen gezien als een goede nachtrust. Te lang slapen is ook weer niet goed, ook daardoor kun je wallen krijgen.
  • Veroudering. Naar mate je ouder wordt, wordt je huid slapper. Ook daardoor kunnen wallen ontstaan.
  • Vochtgebrek. Je huid heeft vocht nodig om elastisch te blijven. Als je niet genoeg water drinkt verslapt je huid dus ook.
  • Ongezond eten. Met name te veel zout is slecht. Dat houdt vocht vast, waardoor wallen kunnen ontstaan.
  • Je DNA. Het ontstaan van wallen onder je ogen kan ook genetisch bepaald zijn.

Sommige mensen verwarren wallen onder de ogen met de donkere kringen onder de ogen, die je ook wel tegenkomt. Dat zijn echter geen wallen, maar bloedvaatjes die door de dunne huid onder de ogen heen schijnen. Daardoor ontstaat die blauwe, paarse, soms zelfs bijna zwarte kleur.

Wat kun je doen om wallen onder de ogen bij mannen te voorkomen?

Als je het rijtje hierboven leest zal het duidelijk zijn wat je kunt doen om het ontstaan van wallen of donkere kringen onder je ogen te voorkomen: genoeg slapen, genoeg water drinken (anderhalve liter per dag) en gezond eten. Wat dat laatste betreft: het is belangrijk dat je bepaalde vitamines binnenkrijgt, met name B6, B12, C en K. Ook ijzer en kalium helpen om wallen te voorkomen. Je kunt daarvoor voedingssupplementen kopen, maar daar ben ik niet zo van. Deze vitaminen en mineralen krijg je voldoende binnen als je gewoon gezond eet, volgens de schijf van vijf.

Daarnaast kun je proberen om te voorkomen dat je huid veroudert of in ieder geval het verouderingsproces proberen te vertragen. Er zijn speciale oogcrèmes verkrijgbaar die de huid onder je ogen verzorgen. Als je veel buiten bent is het ook verstandig om zonnebrandcrème onder je ogen te smeren. Door de zon droogt je huid namelijk snel uit. En dan is er nog een huismiddeltje: gekoelde schijfjes komkommer of aardappel op je ogen. Ook daardoor komt er extra vocht je huid in.

Wat als je al wallen hebt?

Als je al wallen onder je ogen hebt, kun je er dan nog van af komen? Nou, je kunt in ieder geval proberen om ze zo ver mogelijk terug te dringen. Allereerst moet je daarvoor alle dingen doen die je ook moet doen om het ontstaan ervan te voorkomen. Wat ook kan helpen is de huid onder je ogen masseren of een koud en nat washandje op je ogen leggen. Wil je er echt helemaal van af, dan rest er maar één ding: een onderooglidcorrectie. Dat is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid wordt weggehaald en het vocht of vet eronder wordt verdeeld of verwijderd.

Niet doen: vaseline of aambeienzalf smeren

Wat je in ieder geval niet moet doen is vaseline of aambeienzalf gebruiken. Vaseline brengt weliswaar vocht in je huid en aambeienzalf maakt je huid strakker, maar de dunne huid onder je ogen kan door deze producten worden aangetast, met huidirritatie of zelfs eczeem tot gevolg.

Veelgestelde vragen

Wat zeggen wallen over je gezondheid?

Niet veel, eigenlijk. Hooguit dat je misschien ongezond eet of te weinig slaapt of drinkt. Verder leveren ze geen klachten op.

Kunnen wallen onder je ogen verdwijnen?

Om de wallen onder je ogen te laten verdwijnen is een onderooglidcorrectie nodig. Je kunt ze wel proberen te verkleinen door genoeg te slapen en te drinken, door gezond te eten of door een ooglidcrème te gebruiken.

Kun je ook wallen krijgen van te lang slapen?

Ja. Als je te lang in bed blijft liggen is de doorbloeding niet goed en dat kan een opeenhoping van vocht onder je ogen veroorzaken.