Wat is een opscheer?

info
Sander van de BaardmanDoor De Baardman
Bijgewerkt op 31 Jul 2023

Een opscheer is een populaire haarstijl die al generaties lang wordt gedragen door mannen van alle leeftijden. Deze stijl heeft vele variaties, maar bestaat toch vooral uit een techniek waarbij het haar aan de zijkanten en achterkant van het hoofd geleidelijk korter wordt geknipt.

Dit wordt gedaan door het haar van lang aan de bovenkant naar bijna kaal bij de nek en oren te laten lopen.

Stijlen van opscheer

Er zijn verschillende stijlen van opscheer die een man kan kiezen, afhankelijk van zijn persoonlijke smaak. Zo is er bijvoorbeeld de klassieke opscheer, de lage opscheer en de hoger ingezette opscheer.

De klassieke opscheer heeft een subtiele overgang waarbij het haar geleidelijk korter wordt van boven naar beneden. De bovenkant van het haar blijft relatief lang, wat veel mogelijkheden biedt voor styling.

Bij de hoge opscheer begint de opscheer hoger op het hoofd. Dit resulteert in een meer opvallend effect, waarbij de verschillen in haarlengte meer uitgesproken zijn. Dit type opscheer is over het algemeen iets gewaagder.

Tot slot is er nog de lage opscheer. Bij deze stijl begint de opscheer lager op het hoofd, wat resulteert in een subtielere look. De lage opscheer is iets ‘veiliger’ en minder opvallend te noemen. Een groot gedeelte van de zijkanten blijven gedekt.

Als alternatief is er nog de skin fade of bald fade: Dit is een extreme vorm van opscheer waarbij het haar bij de nek en oren helemaal tot op de huid wordt geschoren. Deze opscheer is relatief minder populair, met name omdat dit lang niet bij ieder haartype even goed zal passen.

Verzorging en onderhoud van de opscheer

Ondanks dat de opscheer een kort kapsel is, vereist het toch regelmatig onderhoud om er op zijn best uit te blijven zien. Het kapsel kan enige tijd zonder knipbeurt, maar om de strakke lijnen en lengtegradaties te behouden is een regelmatige knipbeurt wel een aanrader.

Thuisverzorging is ook essentieel. Gebruik een goede baardshampoo en conditioner om je haar en hoofdhuid gezond te houden. Voor de styling kun je producten zoals gel, wax of pomade gebruiken, afhankelijk van de gewenste look.

Waarom is een opscheer eigenlijk zo populair?

De opscheer is modern, stijlvol en gemakkelijk te onderhouden, en past zonder al teveel problemen thuis in allerlei soorten haartypes. Maar wat maakt de opscheer nu eigenlijk zo aantrekkelijk?

Veelzijdigheid

De opscheer is buitengewoon veelzijdig en past bij bijna elke gezichtsvorm en haartype. Je kunt de lengte en de overgang van het haar aanpassen aan je persoonlijke stijl en voorkeur. Of je nu een subtiele fade wilt of een wat meer opvallende look, er is altijd wel een opscheer die bij jou past. Deze veelzijdigheid maakt de opscheer bovendien geschikt voor allerlei soorten settings en gelegenheden.

Makkelijk in onderhoud

Een van de grootste voordelen van de opscheer is het gemak van onderhoud. Het vereist minder dagelijkse styling en is gemakkelijk schoon te houden, wat het een geweldige optie maakt voor mannen die een eenvoudige en toch stijlvolle look willen. Ondanks dat een regelmatige knipbeurt een aanrader is, hoeft het niet zo vaak geknipt te worden als sommige andere kapsels.

Accentueert gelaatstrekken

De opscheer is ontworpen om aandacht te vestigen op je gezicht. Het legt de nadruk op gelaatstrekken en kan de illusie van een meer gedefinieerd gezicht creëren. Dit maakt het een geweldige optie voor mannen die hun beste eigenschappen willen benadrukken.

Aanpasbaar aan trends

De opscheer is tot slot ook nog goed aanpasbaar aan de haartrends van tegenwoordig. Naar welk kapsel je ook op zoek bent, de opscheer kan worden gecombineerd met allerlei soorten stijlen om een unieke look te creëren die aan je persoonlijke smaak voldoet.

De opscheer is dankzij dit alles meer dan zomaar een kapsel. De veelzijdigheid, het gemak van onderhoud, de stijlvolle look, het vermogen om gelaatstrekken te accentueren, en de aanpasbaarheid aan trends dragen allemaal bij aan de groeiende populariteit van dit kapsel.